728x90 AdSpace

Latest Articles

30 Σεπ 2015

Πτυχιούχος στα χρόνια της χολέρας - Ανώνυμος - 30 Σεπ 2015


Ένα παραδοσιακό άσμα λέει: «Στης ακρίβειας τον καιρό επαντρεύτηκα κι εγώ». Ε, εμείς για να ταιριάξει με το θέμα μας, θα το παραφράσουμε σε: «Στης ακρίβειας τον καιρό, πήρα πτυχίο και εγώ».


Ναι, λοιπόν, χρίστηκες κι εσύ πτυχιούχος σ᾽ αυτά τα δύσκολα χρόνια της «χολέρας» που διανύουμε.
Είσαι νέος επιστήμων γεμάτος όρεξη για δουλειά και σχέδια για το μέλλον. Όμως, η ζωή στάθηκε σκληρή σ᾽ αυτό το νέο σου ξεκίνημα και φαίνεται να έχει άλλα σχέδια.

Μαζί με τα συγχαρητήρια για την επιτυχία σου έρχονται κι οι αναμενόμενες επικρίσεις απ᾽ το περιβάλλον σου. Γνωστοί, συγγενείς και φίλοι σε ρωτούν τι το ήθελες το πτυχίο και πού θα βρεις τώρα δουλειά. Σου τονίζουν επίσης πως στο αντικείμενο που διάλεξες, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για σένα στην αγορά εργασίας και κάποιοι σε χτυπούν στη πλάτη στοργικά λέγοντας: «Welcome to the club».

Καλά κατάλαβες. Δε σε καλωσορίζουν στο κλαμπ των πτυχιούχων. Στο κλαμπ των ανέργων θα ανήκεις πια κι εσύ.

Είμαστε η χώρα που πια η απόκτηση του πτυχίου σημαίνει αυτόματα κι εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι η πλήρης ονομασία (την απασχόληση βέβαια που την είδαν αποτελεί άλλο θέμα!).

Ξεκινά τώρα για σένα μια νέα εμπειρία. Θα σε μάθουν με το μικρό σου όνομα σε ΟΑΕΔ, ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και λοιπές υπηρεσίες. Θα μάθεις την πλήρη λειτουργία όλων αυτών των υπηρεσιών που, ως τώρα, δε γνώριζες.

Θα βρεθείς να κάνεις «πρακτική άσκηση» μέσω επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας, τα γνωστά voucher, χωρίς ένσημα και μηνιαίο μισθό. Θα είσαι απλήρωτος για όλους αυτούς τους 4-6 μήνες που θα είσαι πρακτικά ασκούμενος και, φυσικά, πρακτική στην Ελλάδα σημαίνει κανονική δουλειά.

Μη φανταστείς αραλίκι και εγώ-ήρθα-για-να-μάθω και τέτοια. Θα δουλεύεις κανονικά και κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές, ο Βέγγος που θα τρέχει για όλα.

Θα βρεθείς να κάνεις αίτηση για κοινωφελή εργασία ως χειριστής ηλεκτρονικού υπολογιστή, ως απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ διαθέτεις πτυχίο, μεταπτυχιακό και γνωρίζεις τέσσερις ξένες γλώσσες.

Τα χτυπήματα δε σταματούν εκεί. Θα νιώσεις να σε υποτιμούν ˙και σένα και το πτυχίο σου. Θ᾽ αντιληφθείς πλήρως το ρόλο που παίζουν οι γνωριμίες, ώστε να βρεις μια οποιαδήποτε δουλειά καθώς και η οικογενειοκρατία και οι γνωριμίες με «επιφανή» άτομα.
Θα θυμώσεις αλλά θα κάνεις υπομονή, θα κάνεις τα στραβά μάτια, θα ανεχτείς πολλά και κάπου, ίσως, απογοητευτείς.

Κι εκεί θα αρχίσουν οι τάσεις φυγής σου. Είτε να φύγεις γι᾽ άλλη πόλη στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Και κάπου εδώ ξεκινά σοβαρά η κουβέντα μας. Θα επικεντρωθούμε στο πώς νιώθεις και στο τι μπορείς να κάνεις ως νέος πτυχιούχος και άνεργος.

Καταρχάς δεν είσαι ο μόνος. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση για τη χώρα μας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ ανέρχονται στα 815.434 άτομα. Δυστυχώς όπως φαίνεται τα πολλά προσόντα δεν εκτιμώνται στην Ελλάδα.

Κάτοχοι κατώτερων πτυχίων φαίνονται να προτιμούνται περισσότερο από πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ και κατόχους Master. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως το πτυχίο σου δεν αξίζει και πως πρέπει να μετανιώνεις για την επιλογή σου.

Κλείσε τ᾽ αυτιά σ᾽ όσους προσπαθούν να σε μειώσουν ή να σε εξισώσουν με όλους. Σπούδασες γιατί το ήθελες, γούσταρες τρελά το αντικείμενο σπουδών που διάλεξες κι ήταν δική σου επιλογή. Εξάλλου, η απόκτηση περαιτέρω γνώσεων διαμόρφωσε και την προσωπικότητά σου και το πνεύμα σου. Τα πανεπιστήμια δεν είναι επαγγελματικές σχολές. Κακώς τα αντιμετωπίζουμε σαν τέτοια.

Προσπάθησε όσο μπορείς να ψάχνεσαι όσον αφορά το θέμα δουλειάς. Πρώτα στο αντικείμενο σου, έπειτα σε κάτι σχετικό κι ακόμα και σε κάτι τελείως άσχετο, που πιστεύεις, όμως, πως μπορείς να το κάνεις και το βρίσκεις ενδιαφέρον.

Είμαστε στην πιο παραγωγική μας ηλικία, δε μας παίρνει να μένουμε άπραγοι. Ψάξε για εναλλακτικές και μην αποκλείεις και να ξεκινήσεις κάτι δικό σου κάποια στιγμή, για παράδειγμα μια μικρή επιχείρηση. Δες πώς μπορείς ν᾽ αξιοποιήσεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου μέσω internet ή ακόμα και να συνεργαστείς μ᾽ άλλα άτομα της ηλικίας σου.

Αν έχεις τη δυνατότητα και το θες πραγματικά μπορείς να προχωρήσεις σ᾽ εξειδίκευση σε κάτι είτε μέσω ενός μεταπτυχιακού-διδακτορικού ή ενός δεύτερου πτυχίου.

Τώρα, αν δε σε κρατά τίποτα στην Ελλάδα, νιώθεις πως σε κάποια άλλη χώρα μπορείς να καταφέρεις αυτά που θες και πραγματικά το επιθυμείς, χωρίς άλλοι παράγοντες να σε πιέζουν προς κάτι τέτοιο,  μπορείς ν᾽ αναζητήσεις εργασία σε κάποια άλλη χώρα. Να ξέρεις όμως πως είναι ένα μεγάλο βήμα και πρέπει να είσαι 100% σίγουρος για την επιλογή σου.

Εύχομαι μόνο, αν τελικά το αποφασίσεις, να είναι κάτι προσωρινό και να μη σε χάσουμε στα ξένα και εσένα όπως και πολλά νέα μεγάλα μυαλά που δυστυχώς άφησαν πίσω την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Τέλος, θ᾽ αναφέρω κάτι που έχει καταντήσει λίγο κλισέ και γραφικό ίσως: το μόνο όπλο πέρα απ᾽ τα νιάτα και την όρεξη που έχουμε είναι η αισιοδοξία. Μην την χάσεις.

Όπως λέει κι ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο τραγούδι του «Πού να πάμε», μας χτυπάνε από παντού αλλά «θα βρούμε αλλιώτικα φτερά για να πετάμε». Αρκεί να έχουμε ψηλά το κεφάλι και να μην πάψουμε ποτέ να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας.


Αν χάσεις εσύ την πίστη σου σε σένα, μην περιμένεις να πιστέψει άλλος στη δύναμή σου, αφού δεν το κάνεις εσύ ο ίδιος.
  • Facebook Comments
Scroll to Top