728x90 AdSpace

Latest Articles

28 Σεπ 2015

Tattoo: Αν το νιώθεις κάνε το! - Unknown - 28 Σεπ 2015

Ζούμε στην εποχή που τα τατουάζ δεν αποτελούν πλέον στίγμα και δε μεταφράζονται σε φυλακισμένους ή ναυτικούς.
Αντιθέτως, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χαράξουν στο σώμα τους τις αντιλήψεις και τις ιδέες τους, τα συναισθήματά τους αλλά ακόμα και δικές τους εμπνεύσεις.


Μπορεί σε μία απλή βόλτα να δεις στίχους, λουλούδια, ζώα, σύμβολα, ονόματα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου, ζωγραφισμένα με μαύρο απλό μελάνι ή έντονα χρώματα πάνω στο δέρμα των περαστικών. Πιθανό να έχεις και εσύ ένα.

Τα τατουάζ έχουν γίνει ιδιαιτέρως διαδεδομένα πλέον και σε ένα μικρό βαθμό (για να είμαστε και ρεαλιστές) έχουν απενεχοποιηθεί κιόλας, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική ανέλιξη και στίγμα στη κοινωνία. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, πατροπαράδοτη χώρα για τα ταμπού και ακόμα υπάρχουν «κολλήματα» ανθρώπων που θεωρούν τους ανθρώπους με τατουάζ περιθωριακούς, αλλά όσο να ναι η κατάσταση είναι πιο ομαλή από παλαιότερα.

Το ερώτημα όμως παραμένει : Γιατί τώρα;

Αρχικά, να θυμηθούμε, αγαπητοί μου, ότι τα τατουάζ δεν ήρθαν στη «μόδα» πρώτη φορά τον 21ο αιώνα αλλά γεννήθηκαν και σημάδεψαν πολλούς πολιτισμούς.
Για παράδειγμα, οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν συχνά μπλε μελάνι και χάραζαν στο δέρμα τους σύμβολα που αντιπροσώπευαν συνήθως τη ζωή ενώ στην Πολυνησία τα τατουάζ δήλωναν την πνευματική και ενεργειακή δύναμη του «φορέα» τους.

Η σαμοανική γλώσσα είναι αυτή που γέννησε την λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα τατουάζ, «tatau» στη αρχική της μορφή, η οποία μεταφράζεται ως «ανοιχτή πληγή».
Αυτό συμβαίνει λοιπόν, όταν κανείς αποφασίζει να κάνει ένα τατουάζ. Ανοίγεις μια πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ και θα τη βλέπεις πάνω σου για πάντα.

Κάπως έτσι γυρίζουμε πάλι στο σήμερα, όπου και πάλι τα τατουάζ αποτελούν μέσο έκφρασης πολλών ατόμων κάθε ηλικίας και κοινωνικής θέσης. 
Σίγουρα, σημαντικό ρόλο στη νέα αυτή μόδα διαδραματίζει η εμπορικότητα του και το κατά πόσο προωθείται από τα social media και τους διάσημους αστέρες. 
Είναι όμως σοφό να σημαδέψεις το σώμα σου για πάντα, με ρίσκο να το μετανιώσεις αργότερα;

Ναι είναι.
Τι έχουμε πει; Δεν μετανιώνεις τις επιλογές σου, τις τιμάς.
Και λάθος να είναι, καθόρισαν το ποιος ήσουν τη χρονική στιγμή που τις έκανες, οπότε, φίλτατε, όπως έστρωσες να κοιμηθείς. Δε θα κατηγορήσεις την ηλικία σου, τη μάνα σου ή τον καλλιτέχνη που στο έκανε για τη δική σου έλλειψη αυτογνωσίας, συγγνώμη κιόλας.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θίγουν τα θέματα υγείας που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τατουάζ.
Εδώ κι αν έχω ενστάσεις κύριε πρόεδρε.

Αρχικά, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όσο αφορά τις βελόνες και την ποιότητα του μελανιού, κάτι που είναι αρκετά εύκολο. Από εκεί και πέρα το φροντίζεις κι εσύ, ενώ θεραπεύεται το δέρμα σου και τέλος. Δε θα πάθεις καρκίνο του δέρματος εξαιτίας ενός τατουάζ. Ολόκληρη τρύπα του όζοντος έχουμε πάνω από το κεφάλι μας, αυτό μας πείραξε.

Τέλος, θα απαντήσω στους κυρίους και τις κυρίες που μιλούν για εκφυλισμό, ανηθικότητα και φυλακές.
Θα σας πω ότι χάσατε την Ιερά Εξέταση για λίγο (κοντά πέντε αιώνες), οπότε ευχαριστώ δε θα πάρω.
Το σώμα μου είναι δικό μου να το κάνω ό,τι θέλω full stop.

Μόνο μία φιλική συμβουλή. Σκέψου καλά κι εάν το αποφασίσεις, κάνε κάτι που αρέσει σε εσένα και όχι στη παρέα σου.
Τα τατουάζ είναι μια μορφή έκφρασης και τέχνης και πρέπει να σε αντιπροσωπεύουν, όχι να σε βασανίζουν όταν περάσει η μόδα!
Και ναι, κάγκουρα, θα περάσει η μόδα όπως έγινε και με τη χαίτη και το frozen yogurt.

Τα τατουάζ είναι μια ανοιχτή πληγή και οφείλεις να αντιμετωπίζεις το σώμα σου με σεβασμό. Διάλεξε προσεκτικά τις «ουλές» που θα διατρέχουν από δω και στο εξής το κορμί σου. Είσαι τυχερός που μπορείς.
  • Facebook Comments
Scroll to Top