728x90 AdSpace

Latest Articles

24 Οκτ 2015

Αρνούμαι να μείνω αμέτοχη! - Unknown - 24 Οκτ 2015
«Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο»
«Άστο, μην τα βάζεις με μεγάλα κεφάλια, θα μπλέξεις»
«E, και τι θ’ αλλάξει;»
Αυτές είναι μόνο μερικές απ’ τις φράσεις που μου λένε συχνά.


Το γεγονός πως υπάρχει πόνος κι αδικία στον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός· το ότι υπήρχε πάντα και θα συνεχίσει να υπάρχει, επίσης. Το ότι μπορείς να τον περιορίσεις και ακόμη να τον αποτρέψεις όμως, είναι εξίσου εφικτό.

Με τον όρο σκλαβιά, δουλεία, στο μυαλό μας έρχεται κάτι μακρινό που έχει εξαλειφθεί και ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η εμπορία ανθρώπων είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία. Η σωματεμπορία είναι η πιο κερδοφόρα μορφή οργανωμένου εγκλήματος ανά τον κόσμο μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Υπάρχουν περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά που κρατούνται ως σκλάβοι, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται πως υπάρχουν είκοσι χιλιάδες θύματα με μέση ηλικία τα δώδεκα έτη. Φαντάζομαι εσύ δεν έχεις δει ποτέ κανέναν.

Δεν ξέρω αν σε αγγίζουν, αν σε προβληματίζουν, αν σε αφήνουν παγερά αδιάφορο ή αν δεν πιστεύεις καν τα παραπάνω στατιστικά. Αυτό που ξέρω είναι πως καθημερινά γυναίκες εξαναγκάζονται να «εξυπηρετούν» μέχρι και 45 πελάτες, να κακοποιούνται ποικιλοτρόπως, να ξυλοκοπούνται, να βιάζονται, να υπομένουν την κάθε διαστροφή που χωράει ανθρώπινος νους, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν.

Πριν βιαστείς να συμπεράνεις πως «είναι η δουλειά τους» πως «η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα», έχω να σ’ ενημερώσω πως το 90% των πορνείων στην Ελλάδα είναι παράνομα και πως το γεγονός ότι τις βλέπεις να μην προβάλουν αντίσταση, είναι γιατί έχουν υποστεί τέτοια ψυχική και σωματική κακοποίηση, τόσο μεγάλο ψυχολογικό πόλεμο, που κάθε ίχνος αυτοσεβασμού αλλά και πίστης στους ανθρώπους έχει σβήσει μέσα τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω επιλέγουν να μη μένουν θεατές. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για να περιορίσουν όσο μπορούν την αδικία στον 21ο αιώνα. Η καμπάνια της Α21, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μάχεται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων και λειτουργεί έχοντας γραφεία σε πόλεις τις Αυστραλίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη.

Γνώρισα την Α21 όταν ενημερώθηκα και συνειδητοποίησα πως το απάνθρωπο έγκλημα της σωματεμπορίας είναι αληθινό και θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. Οι έμποροι στοχεύουν σε ευάλωτους ανθρώπους, άτομα που ψάχνουν απεγνωσμένα δουλειά, και τους προσεγγίζουν, υποσχόμενοι μια καλύτερη ζωή.

Πίσω από μεγάλες επιχειρήσεις κρύβεται ξέπλυμα χρήματος, πίσω από καλοφορεμένα κοστούμια και γραβάτες υπάρχει τόση σαπίλα που δεν την χωράει ανθρώπινος νους. Η Α21 σε συνεργασία με την αστυνομία και άλλους φορείς, δίνει φωνή σε αυτούς που τόσο βάναυσα και απάνθρωπα τους αρπάχτηκε. Η καμπάνια βασίζεται στην πρόληψη, στη διάσωση των θυμάτων αλλά και στη νομική δίωξη των διακινητών.

Στηρίζω το έργο της Α21 γιατί οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα προς πώληση.
Στηρίζω το έργο της Α21 γιατί κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος γίνεται σκλάβος. Στηρίζω το έργο της Α21 γιατί θα μπορούσα να βρίσκομαι αλυσοδεμένη σ’ ένα βρώμικο και σκοτεινό δωμάτιο, κι αφού παζαρέψουν την τιμή μου, να με κατακρεουργούν με δεκάδες τρόπους.
Στηρίζω το έργο της Α21 γιατί τελικά αυτό επέλεξε εμένα, κι όχι εγώ αυτό.

Δε δέχομαι να ζω σ’ έναν κόσμο όπου από καθαρή τύχη είμαι ελεύθερη, ενώ κάποιοι άλλοι ζούνε ένα καθημερινό μαρτύριο. Η Α21 δίνει τη δυνατότητα της καταγγελίας ύποπτων περιστατικών αλλά και περαιτέρω ενημέρωσης μέσω της γραμμής 1109. Εάν δεις κάτι, μπορείς να καλέσεις την 1109, όλο το 24ωρο ανώνυμα. Ένα απλό τηλεφώνημα μπορεί να σώσει μια ζωή.

Ναι, ίσως να μην μπορώ να σώσω όλο τον κόσμο, αλλά αν ξέρω πως έκανα κάτι για να σωθεί έστω κι ένας άνθρωπος, τότε είμαι ευτυχής. Ο σκοπός μας σ’ αυτόν τον κόσμο είναι να τον κάνουμε λίγο καλύτερο εάν μπορούμε· και δεν ξέρω αποτελεσματικότερο τρόπο απ’ το ν’ αγαπάμε και να νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Κάθε κοπέλα που υποφέρει είναι μάνα μου, αδερφή μου, φίλη μου, ο εαυτός μου. Τις πονάω και τις νοιάζομαι, νιώθω τις αλυσίδες στα δικά μου χέρια, το φόβο να πνίγει το δικό μου λαιμό, και δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι ποτέ για την ελευθερία τους.

Στις 17 Οκτωβρίου περπατήσαμε για την ελευθερία στο «Walk for Freedom» και στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της εμπορίας ανθρώπων. Σάββατο και Κυριακή 24 και 25 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι καλλιτέχνες, οργανώσεις και ιδρύματα θα παρουσιάσουν μία σειρά εκδηλώσεων, το «Break The Chain», με σκοπό να φωτιστεί το ζήτημα της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) από διαφορετικές πλευρές.

Ο Albert Einstein είχε πει πως «ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.»

Μη μένεις αμέτοχος. Κάθε ζωή έχει αξία.
  • Facebook Comments
Scroll to Top