728x90 AdSpace

Latest Articles

14 Οκτ 2015

Δε φταις, εσύ εγώ φταίω! - Ανώνυμος - 14 Οκτ 2015


Δικαιολογίες στη ζωή μας έχουμε πει κι έχουμε ακούσει πολλές. Ειδικά όσον αφορά ατάκες χωρισμού κι απόρριψης έχουμε ακούσει τόσες, που αν αποφασίζαμε να τις καταγράψουμε θα γεμίζαμε τόμους ολόκληρους.


Για αρχή καλό θα ήταν να ορίσουμε την έννοια της δικαιολογίας. Δικαιολογία, λοιπόν, είναι: λόγος για υπεράσπιση κάποιου, αιτία που μπορεί να δικαιολογήσει κάποιον ή κάτι. Πρόφαση, λόγος που αποβλέπει στη συγκάλυψη της αληθινής αιτίας.
Με απλά λόγια, η δικαιολογία ισούται ψέμα. Σημαίνει απόκρυψη της αλήθειας και της πραγματικής αιτίας για κάτι.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, όλοι, σίγουρα έχουμε βιώσει μια άβολη στιγμή που κάναμε (ή δεν κάναμε) μόκο σε μία ή περισσότερες δικαιολογίες που μας αράδιασε ένα άτομο που μας ενδιέφερε. Σκοπός του;  Ή να μας σουτάρει, αν είχαμε σχέση μαζί του, ή απλά να μας απορρίψει, προσπαθώντας να μας το φέρει πιο μαλακά.

Δικαιολογίες εμπνευσμένες, καλά διατυπωμένες ή αντίθετα πρόχειρα σχεδιασμένες και χιλιοειπωμένες. Ό,τι και να ήταν, εμείς θα τις κατατάξουμε στις λεγόμενες δικαιολογίες «των οπισθίων». Ναι, καλά καταλάβατε. Οπισθίων!
Γιατί με τις συγκεκριμένες αηδίες που μας είπε ο εκάστοτε σύντροφος, γκόμενος, φλερτ, γελάνε και οι πέτρες.

Όταν ο άλλος δεν έχει πρόθεση να εξηγηθεί και να είναι ειλικρινής, κατεβάζει ή αναπαράγει ένα σωρό ανόητες δικαιολογίες που αφενός υποτιμούν τη νοημοσύνη σου, κι αφετέρου του δίνουν τη πεποίθηση πως θα ξεκόψει μαζί σου πιο ανώδυνα.

Μια απ' τις χειρότερες δικαιολογίες, μετά το χιλιοφορεμένο «θέλω να μείνω μόνος/μόνη» και το «δε σου αξίζω», είναι το «δε φταις εσύ, εγώ φταίω!».
Τόσος, λοιπόν, ο κλαυθμός και οδυρμός του άλλου που περίτρανα δηλώνει πως φταίει μόνο αυτός και παίρνει όλη την ευθύνη και το βάρος του χωρισμού πάνω του.

Τι λες, ρε παιδί μου; Μα τόσο ήρωας, ε;

Ας σκουπίσουμε λίγο τα δάκρυά της συγκίνησης κι ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα.
Μην τον κατηγορήσεις πως σου λέει ψέματα. Αυτό το «δε φταις εσύ, εγώ φταίω» είναι πέρα για πέρα αληθινό. Και βέβαια αυτός φταίει! Αυτός δεν ήξερε τι ήθελε, αυτός είναι ο ανώριμος, αυτός δεν ήξερε πώς να σε μεταχειριστεί και, φυσικά, αυτός είναι που δείλιασε πρώτος και αποφάσισε να την κάνει μ᾽ ελαφρά.

Το στιλάκι αυτό του παίρνω- όλη-την ευθύνη πέραν του ότι πουλάει πολύ, δηλώνει πως αυτός που το ξεστομίζει, δε θέλει να σε κατηγορήσει για κάτι. Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν έχει να σου προσάψει κάτι.
Ακόμη, όμως, κι αν έχει, δε θέλει να μπει σ᾽ αυτή τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών γιατί δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει.

Δε θέλει να κάνετε κουβέντα για να βρείτε λύσεις και να παραδεχτείτε τα λάθη σας. Να σε ξεκόψει μια για πάντα θέλει! Οπότε αποφεύγει οτιδήποτε θα οδηγήσει σε μαραθώνιο συζήτησης, δακρύων και προσπαθειών για επανένωση ή για μια δεύτερη ευκαιρία.
Την τελική απόφαση την έχει πάρει. Και δεν αλλάζει. Απλά έπρεπε κάτι να πει. Και σαν παιδί γενναίο είπε να το πάρει όλο πάνω του! Τι δεν καταλαβαίνεις;

Επίσης, μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου είπε και αρχίσεις να το αναλύεις, προσπαθώντας να καταλάβεις τι ήθελε να πει ο ποιητής. Μην παίζεις ξανά και ξανά στο μυαλό σου τη τελευταία σας κουβέντα για να καταλάβεις τι πήγε στραβά.
Δε θα βγάλεις άκρη. Αν μπορούσε να σε χωρίσει και με το «δεν τρώω αρακά γι᾽ αυτό θέλω να χωρίσουμε», θα το έκανε. Οπότε ό,τι είπε ήταν άνευ σημασίας και νοήματος. Το αποτέλεσμα μετράει. Κι αυτό είναι πως δε σε θέλει πια στη ζωή του.

Για να στο κάνω πιο εύκολο θα σου συνεχίσω εγώ τη φράση με πιθανές αιτίες, μπας και πάρεις χαμπάρι πως όχι μόνο δεν είναι για να κλαις για δαύτον που χρησιμοποίησε μια τόσο φθηνή δικαιολογία, αλλά και για  ν᾽ αντιληφθείς πως προφανώς δεν του έκανες! (απορώ βέβαια γιατί σου έκανε εσένα!)

Η φράση, λοιπόν, θα μπορούσε να συνεχιστεί ως εξής: «Δε φταις εσύ, εγώ φταίω που, ενώ δεν είχα ξεπεράσει τον Τάσο, τα έφτιαξα μαζί σου για να τον ξεχάσω», «Δε φταις εσύ, εγώ φταίω γιατί τώρα βρήκα άλλη και δε λέει να σας έχω και τις δυο και μετά από ώριμη σκέψη (α- μπε-μπλα-μπλομ) αποφάσισα να χωρίσω εσένα», «Δε φταις εσύ, εγώ φταίω γιατί καλά περνάμε αλλά εγώ δε θέλω σχέση τελικά».

Για να καταλήξουμε όμως κάπου! Άτομο που δεν έχει τα κότσια να σου πει ξεκάθαρα τι πήγε στραβά και δε θέλει άλλη επαφή μαζί σου, δεν το θέλεις στη ζωή σου. Οπότε, αν ξανακούσεις τέτοιου τύπου δικαιολογίες από κάποιον, μ᾽ αξιοπρέπεια αποχώρησε, δέξου την απόφασή του και φυσικά κάνε κι ένα delete.

Μην μπεις στον κόπο να ζητήσεις παραπάνω εξηγήσεις ή τολμήσεις ν᾽ αλλάξεις γνώμη. Είναι τόσο φθηνός και γραφικός αυτός ο άνθρωπος, όσο κι αυτά που σου είπε.


Πες του, λοιπόν, χαιρετίσματα οριστικά και χαμογέλα γιατί η αληθινή αγάπη είναι εκεί έξω και σε ψάχνει!  • Facebook Comments
Scroll to Top