728x90 AdSpace

Latest Articles

5 Οκτ 2015

Οι τοξικοί άνθρωποί σου - Unknown - 5 Οκτ 2015

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες έδειξε ότι οι «τοξικοί» άνθρωποι βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας.


Πιο συγκεκριμένα, όσοι συναναστρέφονταν με τέτοιου είδους ανθρώπους, είχαν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονωδών πρωτεϊνών (συγκεκριμένα, ιντερλευκίνης-6 και TNF υποδοχέα 2) στον οργανισμό τους. Πρωτεΐνες που έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάθλιψη, τις καρδιοπάθειες, ακόμη και για διάφορες μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όσους είχαν υγιείς φιλικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες όταν συναναστρεφόμαστε με «τοξικούς φίλους». 

Η επικοινωνία και, κυρίως, η ποιότητά της καθορίζει κάθε μορφή σχέσης, σε διαπροσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο. H επικοινωνία και η ανάπτυξη σχέσεων με εκείνους που μας περιτριγυρίζουν είναι ο θεμέλιος λίθος αυτής της κοινωνίας και κάθε μορφής κοινωνικής ομάδας που δημιουργούμε, με βάση τα κριτήρια και τις ανάγκες μας. Η επικοινωνία έχει ως αφετηρία τον τρόπο που μιλάμε και συνεχίζει με τον τρόπο που κινούμαστε, γνωστή και ως γλώσσα του σώματος. Πόσα μηνύματα κρύβονται άραγε στην εν λόγω επικοινωνία; Πόσο ικανοί είμαστε να αναγνωρίσουμε τη σκέψη του άλλου με ένα νεύμα, με ένα βλέμμα;

Το μεγάλο ερώτημα του παρόντος κειμένου, είναι «Μπορείς να αντιληφθείς τους τοξικούς ανθρώπους γύρω σου και να τους αποβάλλεις από τη ζωή σου;»

Οι άνθρωποι τείνουμε να αγνοούμε τη διαφορά των πραγματικών και ουσιαστικών σχέσεων, από τον κίνδυνο που ενέχουν οι καλά μασκαρεμένες τοξικές σχέσεις που μας περιβάλλουν. Είναι δύσκολο να διαχωρίσεις, να διαισθανθείς τι κρύβεται πίσω από τα πλατιά χαμόγελα, τα μεγάλα και πολλά υποσχόμενα λόγια.

Πώς αισθάνθηκες, όταν συνειδητοποίησες ότι η καλή σου φιλενάδα δεν ήταν και τόσο καλή, ούτε και τόσο φιλενάδα; Πώς αισθάνθηκες όταν συνειδητοποίησες ότι ο σύντροφός σου, έπαψε να σε εμπνέει, να σου τονώνει το ηθικό, αλλά σε δηλητηριάζει και σε γεμίζει με ανασφάλειες; Πώς ένιωσες όταν το αφεντικό σου, ξέσπασε πάνω σου όλα τα σπασμένα που κουβαλάει από το σπίτι του, από τον αποτυχημένο γάμο του ή το νεογέννητο παιδί του, που τον άφησε άυπνο χθες βράδυ; Όταν ο συνάδελφός σου, αντί να σου δώσει την πληροφορία που χρειαζόσουν με ένα απλό κλικ, σε άφησε μπερδεμένο και γέλασε χαιρέκακα…

Αναρωτήθηκες ποτέ τι αποκαλύπτουν αυτές οι σχέσεις για τη σχέση σου με τον εαυτό σου; Πόσο χρόνο ξόδεψες αναλογιζόμενος πού έφταιξες, τι έκανες λάθος, γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά, γιατί όταν ο Τάδε βρίσκεται δίπλα σου, εσύ αρρωσταίνεις;

Απαιτείται χρόνος, πολύς χρόνος με τον εαυτό σου, ώστε να τον μάθεις καλά και να μπορείς να τον προστατεύεις από τους ανθρώπους - ενεργειακά βαμπίρ που περιβάλλουν τη ζωή σου, απλά γιατί θέλησαν να ρουφήξουν την ενέργεια και τη ζωντάνια σου.
Κάποιες φορές έρχονται, σχεδόν «αθώα», με τις καλύτερες των προθέσεων κι άλλες φορές, στοχευμένα βουτούν στη ζωή σου με την απαίτηση να τους καταλάβεις, να μην τους κατηγορείς, να τους συμπαραστέκεσαι, να τους στηρίζεις, να τους παινεύεις, να τους καταλαβαίνεις και να είσαι εκεί, καλός φίλος, καλός σύντροφος, καλός υπάλληλος, «καλός άνθρωπος», βρε αδερφέ!

Οι σχέσεις αρρωσταίνουν όταν τις παζαρεύεις και χάνουν την αλήθεια τους.
Καμιά φορά, όμως, χρειάζεται μέτρημα, φιλτράρισμα και ρεαλισμός, ώστε ο φίλος να’ναι φίλος κι όχι αρπακτικό. Ο σύντροφος να είναι ο άνθρωπος που θα σταθεί δίπλα σου, θα καταλάβει ότι και οι δύο έχετε ανάγκες, ότι είστε δύο και όχι μονάδα, και η αγάπη δεν είναι η ζητιάνα που μουρμουρίζει «να σου πω τη μοίρα σου» αλλά το παιδί που γέννησε η ισορροπία ανάμεσά σας, η οποία προήλθε από τη βαθύτερη εσωτερική σας ισορροπία.

Όσο εκβιάζεις τις ανθρώπινες σχέσεις που σε περιτριγυρίζουν με λόγια και επιμονή, τόσο περισσότερο θα ταλαιπωρείς και θα τραυματίζεις την ήδη πληγωμένη σου αυτοεκτίμηση. Η αλλαγή πάντα θα είναι δύσκολη, γιατί εμπεριέχει το άγνωστο που πρέπει να διανύσεις μέχρι να φτάσεις στην αλήθεια σου, στην πραγματική ελευθερία.

Αξίζει όμως τον κόπο, όταν μία σχέση σου δημιουργεί διαρκή απογοήτευση και ρουφά την ενέργειά σου.
Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις γύρω σου και όλα θα γίνουν πιο φωτεινά.

  • Facebook Comments
Scroll to Top