728x90 AdSpace

Latest Articles

17 Οκτ 2015

Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα καλό βιβλίο - Unknown - 17 Οκτ 2015


Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Παρακαλώ προσδεθείτε καθώς είμαστε έτοιμοι γι᾽ απογείωση. Για την ακρίβεια είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ένα νοητό ταξίδι. Απόψε θα ταξιδέψουμε με τη φαντασία. Όχι, όχι δε θα σας μιλήσω για ταξίδια μακρινά ως τη Τζαμάικα κι άλλα τέτοια. Το σημερινό θέμα άπτεται της ανάγνωσης βιβλίων. 


Γνωρίζω, λοιπόν, ανθρώπους που αποφεύγουν τα βιβλία, όπως ο διάολος το λιβάνι. Γνωρίζω, επίσης, άλλους που λατρεύουν το διάβασμα και το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Προσπάθησα να είμαι αμερόληπτη, αλλά μάταια. Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω την πρώτη κατηγορία αλλά δηλώνω ένθερμη υποστηρίκτρια της δεύτερης και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σας αραδιάσω τα επιχειρήματά μου. Για να ξεκινήσω σωστά, όμως, θα πρέπει να σας εντάξω στο σκηνικό μου.

Κρύο φθινοπωρινό μεσημέρι Κυριακής. Μόλις που η θερμοκρασία έχει πέσει για τα καλά. Απολαμβάνεις τη μοναδική ημέρα που σου απομένει για ξεκούραση και χαλάρωση στον καναπέ σου παρέα μ᾽ ένα ζεστό γαλλικό καφέ, χουχουλιάρικη κουβερτούλα στα πόδια κι ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Ένα ολοκαίνουριο λογοτεχνικό βιβλίο μ᾽ αυτή την καταπληκτική, εθιστική μυρωδιά -χειρότερη κι από αυτή της βενζίνης- που έχει κάθε καινούριο λογοτεχνικό απόκτημα και που δε χορταίνεις να μυρίζεις. Από αυτά που σ᾽ αγγίζει ο τίτλος και το εξώφυλλο και λαχταράς με πάθος να διαβάσεις.

Ίσως και να υπερβάλλω λίγο. Ίσως να είμαι κι η μόνη τρελαμένη με τα βιβλία εδώ πέρα αλλά επιμένω ˙ ένα καλό βιβλίο μπορεί να γίνει ο πιο πιστός σου φίλος. Άλλωστε, δεν αποτελεί συντροφιά μόνο για τα κρύα κυριακάτικα μεσημέρια, αλλά για κάθε ώρα που έχεις ανάγκη να χαλαρώσεις και να βρεθείς σε διαφορετικούς, εξωπραγματικούς κόσμους κι άλλες εποχές, μακριά από κάθε έγνοια της καθημερινής ρουτίνας. Στο τρένο, στο πλοίο, στο ήσυχο καφέ που πρόσφατα ανακάλυψες, παντού μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο.

Νομίζω, βέβαια, πως κάπου εδώ η δεύτερη κατηγορία, εκείνων που μισούν το διάβασμα, θα προβάλλει μία ένσταση. Γιατί να χαλαρώσω διαβάζοντας ένα βιβλίο και όχι βλέποντας μια ταινία; Μα φυσικά γιατί μια ταινία περιορίζει τη φαντασία σου.

Σε μια εποχή που κυριαρχούν οι οθόνες τείνουμε να ξεχνάμε τη μαγεία της ανάγνωσης βιβλίων. Ένα καλό βιβλίο, λοιπόν, σου αφήνει το περιθώριο να πλάσεις εσύ τη μορφή των πρωταγωνιστών, όπως θέλεις. Να φανταστείς το περιβάλλον που διαδραματίζονται τα γεγονότα, να δημιουργήσεις μόνος σου εικόνες.
Μια ταινία στα δίνει όλα στο πιάτο. Γιατί, λοιπόν, ν᾽ αφήσεις τον εγκέφαλό σου να τεμπελιάσει -γι᾽ άλλη μια φορά- υιοθετώντας τις έτοιμες εικόνες που σου πλασάρει ο σκηνοθέτης της ταινίας;

Άφησε το βιβλίο να παίξει με το μυαλό σου. Άφησε τη φαντασία σου να ταξιδέψει. Αυτή τη φορά γίνε εσύ ο σκηνοθέτης, διάλεξε την εμφάνιση των πρωταγωνιστών και τα σκηνικά και νιώσε πως συμμετέχεις στην ιστορία. Μ᾽ αυτόν τον τρόπο λέγεται, πως σου δίνεται η δυνατότητα να διαβάζεις με μεγαλύτερη ευστοχία τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σου.

Ωστόσο, οι λόγοι που ένα βιβλίο θα αποτελεί πάντα σταθερή αξία δεν εξαντλούνται εδώ. Μην ξεχνάμε πως διαβάζοντας λογοτεχνία -βασικό στοιχείο διατήρησης του πολιτισμού μας- καλλιεργούμε το πνεύμα μας και βελτιώνουμε το πολιτισμικό μας επίπεδο, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε να χειριζόμαστε ορθότερα τη γλώσσα κι εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας.

Ως πότε θα μένεις εκτός συζήτησης επειδή φοβάσαι μην πετάξεις καμιά κοτσάνα ή επειδή δυσκολεύεσαι να διατυπώσεις τη γνώμη σου πάνω σε κάποιο θέμα; Είναι καιρός να σταματήσεις να καταπίνεις τη γλώσσα σου, νομίζω.

Για να το καταφέρεις, πριν κλείσω, έχω μια πρόταση να σου κάνω. Κάνε αποσύνδεση απ᾽ το Facebook, κλείσε την οθόνη που σου απορροφά μέρα με τη μέρα τον εγκέφαλο, φτιάξε καφέ και χάσου ανάμεσα στις σελίδες ενός μυθιστορήματος. Άπαξ κι αρχίσεις, δε θα ξεκολλάς.


Κάν᾽το που σου λέω. Θα με θυμηθείς!

  • Facebook Comments
Scroll to Top