728x90 AdSpace

Latest Articles

19 Δεκ 2015

Δε θα βουλιάξω στο επίπεδό σου - Αριστείδης Τσοπανάς - 19 Δεκ 2015


Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε τσακωμό μαζί μ’ ένα άτομο που πραγματικά σου έσπαγε τα νεύρα ή σε ξεφτίλιζε δημοσίως; Πόσες φορές έκατσες κι ασχολήθηκες; Η απάντηση είναι μία: πολλές!

Σίγουρα όλοι έχουμε μια τέτοια ιστορία στο ενεργητικό μας. Αντί, όμως, εσύ να του σκάσεις μπουκέτο στα μούτρα για να του ρίξει το τουπέ και να στρώσει χαρακτήρα, καθόσουν υπομονετικά για καιρό και τον άκουγες. Κάνατε μάλιστα και διαγωνισμό για την ατάκα της χρονιάς, μέχρι που στο τέλος το πράγμα ξέφυγε και σʾ έκανε ρεντίκολο ή κοινώς ξεφτίλα.

Ας πάρουμε τα πράγματα απʾ την αρχή. Όταν σκεφτόμαστε για ανθρώπους με επίπεδο, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η καρικατούρα ενός ατόμου μʾ αρκετά ωραία εμφάνιση που έχει στο πρόσωπο μια μόνιμη ξινισμένη έκφραση, λες κι έχει μυρίσει σκατά.

Τέτοια άτομα «επιπέδου» πειράζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανθρώπους με παραπανίσια κιλά, ομοφυλόφιλους, ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας ή χρώματος, ακόμα κι απλούς ανθρώπους γιατί έτσι απλά μπορούν.

Συγγνώμη αλλά εδώ δε μιλάμε για άνθρωπο «επιπέδου» αλλά για άνθρωπο «δαπέδου», κάτι σαν τʾ αντίστοιχα φωτιστικά (μόνο που αυτά έχουν μια λειτουργικότητα).

Έχετε πότε αναρωτηθεί γιατί το κάνουν αυτό και  πού βρίσκουν την ψυχική δύναμη; Ή μήπως γιατί τους νοιάζει τόσο πολύ να σας μειώσουν;

Επειδή μάλλον ήταν κι αυτοί κάποτε στην θέση σας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων αυτών έχει πέσει θύμα λεκτικής βίας κι όχι μόνο. Κατά συνέπεια αυτά τα άτομα αποκόπτονται απʾ την κοινωνία γιατί δεν πιστεύουν πως έχουν τη δύναμη νʾ αλλάξουν τη συμπεριφορά της και τους ανθρώπους που την αποτελούν.

Ώσπου, κάποια στιγμή κι απʾ το πουθενά, σκαρφαλώνουν κοινωνική τάξη και εισέρχονται στην πολυπόθητη ομάδα των «ευγενών». Το παρελθόν, όμως, είναι βαθιά ριζωμένο μέσα τους και για να μην ξανακυλήσουν στις παλιότερες άβουλες συμπεριφορές τους, χτίζουν και τις ανάλογες άμυνες και γίνονται αυτό που μισούσαν. Δεν είναι τυχαία η φράση: «Μʾ όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις».

Τι γίνεται, όμως, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος μʾ έναν τέτοιο άνθρωπο, εσύ ο «απλός θνητός»; Ας το δούμε εκτενέστερα.
Κάθε φορά που λογομαχείς μαζί του, τι ακριβώς προσπαθείς νʾ αποδείξεις; Πως είσαι πρόθυμος να του την πεις για να νιώσεις καλύτερα ή για να μαζέψεις την πατημένη σου αξιοπρέπεια;
Μάλλον και τα δυο.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν εγωισμό. Απλώς το εν λόγω άτομο σε έχει κάνει να ξεχάσεις πρώτον πως είσαι άνθρωπος και δεύτερον πως έχεις συναισθήματα.

Το πρώτο και κύριο λάθος είναι που κάθεσαι κι ασχολείσαι. Δεν έχεις νʾ αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν, πόσο μάλλον σε τέτοιους ανθρώπους. Είσαι αυτός που θέλεις να είσαι κι όποιος δε γουστάρει, η πόρτα περιμένει ορθάνοιχτη.

Το δεύτερο λάθος είναι πως δίνεις βάση και προσπαθείς να υπερασπιστείς τη θέση σου. Απαντάς στα ηλίθια σχόλιά του κι αυτός με τη σειρά του το μεταφράζει στο μυαλό του πως τσίμπησες το δόλωμα. Εν ολίγοις, του δίνεις τροφή για να συνεχίσει.

Τρίτο και μεγαλύτερο λάθος είναι που επιλέγεις νʾ απομονωθείς. Καταλήγεις σπίτι σʾ ένα κλειδωμένο δωμάτιο, κάτω απʾ τα παπλώματα του κρεβατιού και κλαις με παράπονο, προσπαθώντας να βρεις τι λάθος έχεις πάνω σου.

Λοιπόν, σηκωθείτε όλοι εσείς που φέρεστε κατά αυτόν τον τρόπο, πάρτε βαθιές ανάσες, ανασυγκροτήστε το μυαλό σας και μάθετε νʾ αναγνωρίζετε έναν άνθρωπο πραγματικά υψηλού επιπέδου.

Ένας άνθρωπος που είναι όντως σπουδαίος, είναι αφανής. Δε θα ασχοληθεί με κουτσομπολίστικα σχόλια γιατί θα σκεφτεί πως ό,τι λέγεται με κακία δεν αξίζει την προσοχή του.
Όταν θα σε δει, θα σε χαιρετήσει μʾ ένα πλατύ χαμόγελο (γιατί έχει τρόπους) και θα σεβαστεί τη διαφορετικότητά σου γιατί αναγνωρίζει πως είσαι άνθρωπος όπως κι αυτός. Επιπλέον δε θα σε κατακρίνει ποτέ και, πιθανότατα, να σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημά σου για να σταματήσεις αυτόν το φαύλο κύκλο.

Αν πραγματικά θες νʾ αναβαθμίσεις τον εαυτό σου, μάθε να μην πέφτεις στο επίπεδο κανενός που ψάχνει για θύματα. Μην παίζεις το παιχνίδι του και κυρίως κατάλαβε πως πρέπει νʾ αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι.

Κι επειδή τα καλύτερα είναι στο τέλος, εσείς οι κύριες και κύριοι «επιπέδου» κατεβείτε λίγο απʾ το θρόνο σας γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι γίνεται.
Μπορεί τα πικρόχολα σχόλιά σας να πειράξουν κάποιον τόσο πολύ, που τʾ αριστερό κροσέ με μετωπική κουτουλιά να μην το γλιτώσετε.





Αριστείδης Τσοπανάς

Η εικόνα μου ισούται με χίλιες λέξεις. Η προσωπικότητά μου ισούται με εκατομμύρια λέξεις. Στις παρέες μου και συγκεκριμένα στις φίλες μου, είμαι γνωστός με τη φράση : « Όχι δεν το είπε, βρείτε μου πέτρα να κρυφτώ». Σαν άνθρωπος έμαθα αυτό : «Σκέφτομαι άρα υπάρχω, εκφράζομαι άρα ζω». Δεν φοβήθηκα ποτέ τις κριτικές γιατί μου έδιναν τον λόγο για να γράφω, να σχολιάζω πράγματα που κανείς δεν παρατηρεί και να καταλαβαίνω καλύτερα πως παίζεται το παιχνίδι που λέγεται ζωή. Σκοπός μου να μάθω τον κόσμο να αγαπάει τον εαυτό του γιατί είμαστε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top