728x90 AdSpace

Latest Articles

14 Δεκ 2015

Δεν αξίζει να σου δώσω δεύτερη ευκαιρία - Ράινα Μελισσηνού - 14 Δεκ 2015



«Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία», το γνωστό κλισέ που έχουμε δει άπειρες φορές σε  φινάλε αμερικάνικων ταινιών, όπου οι ήρωες φιλιούνται κι αγκαλιάζονται σε λιμάνια, αεροδρόμια, αερόστατα ή στην κορυφή του Empire State Building, ενώ πέφτουν οι τίτλοι του τέλους. Και μετά κανείς δεν θα μάθει αν όντως έζησαν ευτυχισμένοι.


Ξέρουμε μόνο πως θα το ξαναπαίξουν απ᾽ την αρχή το έργο αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν κι αυτό θα έχει happy end. Άραγε έζησαν ευτυχισμένοι ή αυτός που ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία την πέταξε εκεί που είχε αφήσει και την πρώτη;

Έτσι, αθώα μου το ζήτησες κι εσύ. Στην αρχή μ᾽ ένα μεθυσμένο σου μήνυμα στο κινητό μου, εκείνο που προσπάθησα να αγνοήσω. Κι εκεί που νόμιζα πως τα είχα καταφέρει… ξαναχτύπησες μ’ ένα νηφάλιο τηλεφώνημα. Μου έλεγες κάτι ασυναρτησίες που κατέληγαν στο να το ξαναπροσπαθήσουμε. Μιλούσες για δεύτερες ευκαιρίες που όλοι τις αξίζουν. Τόνισες το «όλοι» για να βάλεις και τον εαυτό σου μέσα.

Δεύτερη ευκαιρία ζητάει ο αθλητής για να ξανακάνει το άλμα. Είναι σίγουρος πως την πρώτη φορά είχε δώσει όλον του το «είναι», αλλά για τεχνικούς λόγους δεν πέτυχε την απόδοση που ήθελε κι έτσι απλώς ζητάει να προσπαθήσει ξανά. Αυτό σ’ όλους μας φαίνεται απόλυτα λογικό, γιατί ξέρουμε πως δε φοβάται να τα δώσει όλα.

Ακόμα κι ένα μικρό παιδί όταν χτίζει τον πύργο του με τα τουβλάκια και λίγο δεν προσέξει κι όλα πέσουν κάτω και γκρεμιστούν, μπορεί ίσως να ζητήσει να το ξανακάνει. Μπορεί πάλι με τον ίδιο ενθουσιασμό να ξαναχτίσει απ᾽ την αρχή ένα ακόμα καλύτερο κάστρο και θα είναι χαρούμενο γι᾽ αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε η ζωή.

Θα μου πεις, όμως, με το δίκιο σου πως το παιδί θα τα ρίξει πάλι κάτω τα τουβλάκια και στη συνέχεια θα ζητήσει και πάλι να παίξει μαζί τους. Εδώ υπάρχει μια βασική διαφορά: Τα παιχνίδια δεν πονάνε όσες φορές κι αν τα πετάξει ένα παιδί κάτω.

Υπάρχουν, όμως, και οι τζογαδόροι που ζητούν συνέχεια δεύτερες, τρίτες και πεντηκοστές ευκαιρίες για να ρεφάρουν. Αυτοί σου μοιάζουν περισσότερο. Θεωρούν πως δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τίποτα. Η ρημάδα η τύχη φταίει που έχασαν άλλη μια παρτίδα. Αυτήν τη φορά ζητούν να τα δώσουν όλα για να κερδίσουν όσα έχουν χάσει. Αυτό δε σημαίνει πως θα βάλουν τα δυνατά τους και θα τα δώσουν όλα. Απλώς ό,τι γίνει θα είναι και πάλι προϊόν της τύχης.

Τώρα που το σκέφτομαι όλοι έχουν δικαίωμα να προσπαθούν συνέχεια να φτιάξουν τη ζωή τους όπως τη φαντάζονται. Κι αν οι δοκιμές δεν τους πετυχαίνουν, ίσως, λέω ίσως, θα πρέπει να αλλάξουν ή τη συνταγή ή τα υλικά. Αυτό θα σου πρότεινα να κάνεις κι εσύ. 

Δεν υπάρχει κανένα νόημα να σου δώσω άλλη μια δεύτερη ευκαιρία να μας ανεβάσεις ψηλά και να μας γκρεμίσεις από εκεί. Δεν είσαι πια παιδί.


Αν απλώς σου αρέσει να τζογάρεις θα σου πρότεινα να στραφείς στα τυχερά παιχνίδια. Εγώ δε νιώθω καθόλου τυχερή που βρέθηκες στο δρόμο μου! Ουστ!



Ράινα Μελισσηνού

Όταν ήμουν μικρή έγραφα σε χαρτοπετσέτες, αλλά κανείς δεν με διάβαζε. Αργότερα ανακάλυψα πιο αποτελεσματικούς τρόπους και περιπλανήθηκα από περιοδικά, σε εφημερίδες και διαφημιστικές καταχωρήσεις. Έχω γράψει από σενάριο για ταινία μέχρι και διαφήμιση για σκυρόδεμα. Τα τελευταία χρόνια με συναρπάζει το blogging κι εδώ υπόσχομαι να γράφω απλά για την πολυπλοκότητα της ζωής. Έτσι όπως τη ζω καθημερινά μέσα από τα μάτια των παιδιών μου.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top