728x90 AdSpace

Latest Articles

24 Δεκ 2015

Δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα - Δώρα Κουτσογιάννη - 24 Δεκ 2015


Εδώ και πολλά χρόνια, ίσως κι απ᾽ την αρχή της δημιουργίας του κόσμου, υπάρχει ένα διφορούμενο θέμα που ταλανίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.


Όλοι αναρωτιούνται αν υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα σ᾽ έναν άντρα και μια γυναίκα. Κάποιοι τάσσονται υπέρ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τ᾽ άκρως αντίθετο. Ήρθε η σειρά μου, λοιπόν, να απομυθοποιήσω την κατάσταση, διότι εδώ μιλάμε για έναν μύθο.

Φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα δεν υπάρχει. Τόσο απλά.
End of story.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ᾽ την αρχή. Κάποτε, ανήκα κι εγώ σ᾽ εκείνους τους χαζούς που πίστευαν πως δύο άνθρωποι διαφορετικού φύλου μπορούν να κάνουν κολλητή παρέα.

Όταν, όμως, η ζωή βλέπει πως έχεις τόσο λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων, οφείλει να σε ταρακουνήσει για να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σου. Έτσι, σου στέλνει κάποιον να σε ρίξει απ᾽ το ροζ συννεφάκι σου και να σου αποδείξει πως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, και πως κανένας άνθρωπος που περνάει την καθημερινότητα μαζί σου δεν μπορεί να σε δει φιλικά.

Κάπου εδώ θα μου πεις το γνωστό ποιηματάκι:
«Μα έχουμε μεγαλώσει από παιδιά μαζί, είμαστε σαν αδέρφια, αποκλείεται να με βλέπει ερωτικά. Εμείς οι δύο δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ζευγάρι.»
Δε σου έχουν μάθει ακόμα πως δεν πρέπει ποτέ να λες «ποτέ»;

Ακόμα κι αν μεγαλώσατε μαζί, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί άπειρες φορές στο ίδιο κρεβάτι χωρίς να γίνει τ᾽ οτιδήποτε, δεν αναιρεί το γεγονός πως μια μέρα θα γίνει.

Πολλές φορές, βλέπουμε τα πράγματα όπως εμείς τα θέλουμε, αγνοώντας την πραγματικότητα. Ίσως, ήταν εκείνος που σου σκούπισε τα δάκρυα στον πρώτο σου χωρισμό. Ίσως, είσαι εκείνη που του έδινες συμβουλές για το πρώτο του ραντεβού και του διάλεγες τα ρούχα, προκειμένου να εντυπωσιάσει την ενδιαφερόμενη κοπέλα. Ίσως, ακόμη, να έχετε βγει και ζευγάρια για καφέ ή ποτό, εσύ με τη σχέση σου κι εκείνος με τη δική του. Καμία σημασία δεν έχει.

Πάντα θα ζηλεύει όταν σε βλέπει να φιλάς κάποιον άλλον. Πάντα θα ζηλεύεις όταν αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που την κοιτάζει.
Θα τσαντίζεσαι όταν θα σου ακυρώνει την έξοδο για να βγει μαζί της. Θα θυμώνει όταν του κλείνεις το τηλέφωνο γιατί σε καλεί ο δικός σου.
Πολλές φορές θ᾽ ανταγωνίζεται τις σχέσεις σου προσπαθώντας ν᾽ αποδείξει πως είναι καλύτερος. Είτε επειδή έχει καλύτερο αμάξι, είτε για το οτιδήποτε.

Αντίστοιχα, θα βρίσκεις κάθε κοπέλα του ξινή, μ᾽ άθλιο γούστο στα πουκάμισα και τα συναφή. 
Και μια ολόκληρη λίστα πραγμάτων που θα σου συμβούν -εάν δε σου έχουν συμβεί ακόμη-  σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε μια σχέση τέτοιου τύπου.

Πολλοί θα σας δουν μαζί και θα πιστέψουν πως είστε ζευγάρι. Θα σας πιπιλάνε το μυαλό κι εσείς θα χασκογελάτε, την ίδια στιγμή που θ᾽ αρνείστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ερωτική επαφή.
Θα περάσουν τα χρόνια, θα συνεχίσετε να είστε τα «φιλαράκια», θα περνάτε την καθημερινότητά σας μαζί. Θα πηγαίνετε για μπάνιο, για ταινία, για ψώνια, για ποτό. Οι εκδρομούλες τα ελεύθερα Σαββατοκύριακα δε θα μπορούσαν να λείπουν απ᾽ τη λίστα φυσικά.

Θα έρθει και η στιγμή που θα είστε τελείως ελεύθεροι.
Οι δύο σας. Σ᾽ ένα δωμάτιο. Τελείως μόνοι.
Πόσες φορές έχετε κοιμηθεί μαζί, είπαμε; Πολλές.
Πόσες φορές σας πέρασε απ᾽ το μυαλό η σκέψη να κάνετε κάποια κίνηση;
Ακόμα περισσότερες.

Ποτέ και κανένας, όμως, δεν είχε τα κότσια να προσπαθήσει, γιατί είχατε το φόβο πως θα διαλυθεί η φιλία σας για ένα ανόητο λάθος.

Έλα, όμως, που θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα συγχρονιστούν οι σκέψεις σας και τότε θα γίνει το μοιραίο. Τόσο καιρό σας τριβελίζουν το μυαλό για το αν έχει υπάρξει το οτιδήποτε ερωτικό ανάμεσά σας. Αρνείστε. Μα η σκέψη κόβει βόλτες στο μυαλό σας και θέλετε τόσο πολύ να επιχειρήσετε να δείτε πώς θα είναι αυτή η εμπειρία.

Είστε ξαπλωμένοι. Κοιτάζεστε. Δε χρειάζονται λόγια πια. Ένα φιλί τα ξεκινά όλα. Ένα χαμόγελο κι ένα αμήχανο βλέμμα ρίχνει την αυλαία της παράστασης.

Τελικά είχαν δίκιο όσοι σου έλεγαν πως δεν υπάρχει φιλία. Και να σου πω και κάτι ακόμα; Δεν έχει σημασία αν φιληθήκατε ή αν κάνατε σεξ για να καταλάβεις πως δεν μπορείτε να είστε φίλοι.
Απ᾽ τη στιγμή που πέρασε έστω και για δευτερόλεπτα απ᾽ το μυαλό σου η σκέψη του «τι θα γινόταν αν...» ή «βρε λες;», έπαψε να υπάρχει η πολυπόθητη φιλία σου.

Όλο αυτό το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό σου, όλη εκείνη η φροντίδα από μέρους σου για εκείνον είναι κάτι που σας δένει. Δε θέλεις να τον χάσεις απ᾽ τη ζωή σου.

Όμως τώρα που συνειδητοποίησες πως δεν είναι το κολλητάρι σου, τι κάνεις; Άλλο κεφάλαιο αυτό που θα τ᾽ αναλύσουμε άλλη στιγμή,

Μέχρι τότε, όμως, να θυμάσαι πως πάντα όταν υπάρχει επαφή δύο ανθρώπων του αντίθετου φύλου, πάντα μα πάντα θα υπάρξει μία έλξη.
Είναι σαν ν᾽ αφήνεις ένα αναμμένο τσιγάρο δίπλα στην αντλία της βενζίνης. Ε, κάποια στιγμή θα πάρει φωτιά, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αποτρέψεις.

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, να σημειωθεί κάτι. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ένας άντρας και μια γυναίκα μπορούν να συνυπάρξουν φιλικά. Ελάχιστες μεν, υπαρκτές δε.

1.    Όταν ο κολλητός σου, τυγχάνει να είναι πρώην κάποιας φίλης σου.
2.    Όταν η φιλία σας παραμένει στα όρια μια κοινής παρέας πολλών ατόμων.
3.    Όταν είναι τόσο άσχημος εμφανισιακά που δε θα τον πλησίαζε ούτε ρακούν.

Στην πρώτη περίπτωση, τα πράγματα είναι απλά. Για τους δικούς σου λόγους επέλεξες να κάνεις κολλητή παρέα μ᾽ ένα άτομο το οποίο τυγχάνει να είναι πρώην κάποιας φίλης σου. Ηθικοί φραγμοί on. 

Ακόμα κι αν είναι εμφανίσιμος, ακόμα κι αν περνάς υπέροχα μαζί του, η μόνη σχέση που πρέπει να θέλεις να έχεις μαζί του, είναι φιλική. Άλλωστε αυτό ήθελες. Τώρα υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις του κανόνα που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς οπότε και να γίνει κάτι μεταξύ τους δε θα ᾽χουν πρόβλημα

Περίπτωση δεύτερη. Όσο πιο αποστασιοποιημένος είσαι από κάποιον, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει το «κακό». Αν οι σχέσεις σας αρχίζουν και τελειώνουν σε μία κοινή παρέα μ᾽ άλλα άτομα, τότε με λύπη θα σου πω, πως δεν ονομάζεστε φίλοι.
Κάνεις απλά παρέα με κάποιον που βρίσκεις ενδιαφέρον σαν άτομο και that's all.
Οπότε και να γίνει κάτι στο φινάλε, δεν τρέχει τίποτα.

Περίπτωση τρίτη. Εδώ που τα λέμε, δεν επιλέγουμε τους φίλους μας βάσει της εξωτερικής τους εμφάνισης. Οπότε, ακόμα κι αν έρθει η φλασιά να επιχειρήσεις κάτι μαζί του, θα ξενερώσεις αυτομάτως καθώς δε βλέπεται.

Υπάρχουν ακόμα ένα εκατομμύριο λόγοι που θα μπορούσα ν᾽ απαριθμήσω, προκειμένου να αντιληφθείτε κάποιοι πως δεν υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα, μα πάλι μακρηγόρησα.

Να θυμάστε μόνο πως όσο υπάρχει καθημερινή τριβή μ᾽ έναν άνθρωπο, τόσο πιο εύκολο είναι να βρεθείτε μπερδεμένοι στα σεντόνια. Μην το ρίξετε στο ποτό. Ήταν οι επιθυμίες σας που έκαναν τη «ζημιά».  


Και βάζω στοίχημα πως όση ώρα διαβάζετε, σας έχουν έρθει 2-3 άτομα στο μυαλό που ποτέ δεν περιμένατε πως θα κάνετε κάτι μαζί τους, μα εκείνο το «what if» τ᾽ αλλάζει όλα.




Δώρα Κουτσογιάννη

Αθεράπευτα ρομαντική μέχρι αηδίας, αγαπώ τη μουσική και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους. Ανέκαθεν έγραφα στιχάκια σε τοίχους και θρανία γιατί θεωρώ πως έτσι προσδίδουν μια πιο συναισθηματική πινελιά στη ζοφερή καθημερινότητα. Βαριέμαι τους ρεαλιστές κι αγαπώ τους ονειροπόλους. Αιθεροβάμων ίσως θα μπορούσε να είναι το πραγματικό μου όνομα, αφού μονίμως είμαι στο δικό μου ροζ συννεφάκι κι αρνούμαι να ζήσω στη μιζέρια του πραγματικού κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα στα παραμύθια κι εύχομαι κάποια μέρα όλοι να έχουν το δικό τους happy end.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top