728x90 AdSpace

Latest Articles

27 Δεκ 2015

Υπάρχουν άκακα ψέματα; - Κυριακή Τσανικίδη - 27 Δεκ 2015


Αλήθεια ή ψέμα; Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε πως μισούν το ψέμα και επιθυμούν να έχουν δίπλα τους άτομα ειλικρινή. Όταν, όμως, η αλήθεια δεν τους βολεύει και το φιλήσυχο παραμυθάκι που έχουν πλάσει γίνεται ένας εφιάλτης με δράκους και κακούς, τότε δυσανασχετούν και ισχυρίζονται πως θα προτιμούσαν να μη γνωρίζουν την αλήθεια.

Δε θέλουν να την αποδεχτούν γιατί τη βρίσκουν σκληρή για την καθόλου σκληροπυρηνική  προσωπικότητά τους. Τελικά αγαπάμε την αλήθεια ή το ψέμα; Και αν το ψέμα ειπώθηκε για να μας προστατέψει απʾ την απογοήτευση που θα μας προκαλέσει η αλήθεια;

Ένα ψέμα που θα προστατέψει; Ειρωνικό αλλά  καμιά φορά υπάρχουν ψέματα που είναι αθώα ή ψέματα που δε μας βλάπτουν. Αυτά είναι τα λεγόμενα άκακα ψέματα.
Ένα τέτοιο μικρό και αθώο ψεματάκι λένε κάθε Χριστούγεννα οι γονείς στα παιδιά τους.

«Μαμά υπάρχει Αï-Βασίλης; Ο συμμαθητής μου ο Δημήτρης είπε πως δεν υπάρχει».

Και τότε ο γονιός έρχεται αντιμέτωπος με την ενσυνείδητη αποκάλυψη ή όχι της πραγματικότητας. Να του πει πως δεν υπάρχει ή να τον πείσει για τʾ αντίθετο; 

Έχει ήδη δημιουργήσει στο μυαλουδάκι του τον μεγάλο κύριο με τη μακριά λευκή γενειάδα, τα ερυθρόλευκα ρούχα και το χαρακτηριστικό του γέλιο μέσα σʾ ένα έλκηθρο να μοιράζει ευτυχία σε κάθε παιδί του κόσμου.

Ανυπομονεί να του γράψει πως ήταν καλό παιδί φέτος και πως θα ήθελε εκείνο το μπλε ποδήλατο που είδε στο κατάστημα με τα παιχνίδια. Θα του γράψει ακόμα να προστατεύει όλα τα παιδάκια του κόσμου και να πάει σʾ όλα δώρα. Μα γιατί να του γκρεμίσει τη μαγεία αυτή από τώρα; 

«Φυσικά και υπάρχει Αϊ-Βασίλης». Και τότε ο μικρός μπόμπιρας λόγω της αμφιβολίας που του δημιουργήθηκε θα πει: «Και πώς μπαίνει, μαμά, σπίτι μας; Δεν έχουμε καμινάδα».
«Βρίσκει τον τρόπο του, μικρέ μου». 
Αποφασίζει να μην του αναιρέσει τʾ όμορφο αυτό ψέμα. Θα του το αποκαλύψει όταν θα είναι ώριμος να τʾ αποδεχτεί. Μέχρι τότε το δε θα μάθει την αλήθεια.

Πολλές φορές θέλουμε νʾ ακούμε ψέματα. Ψέματα για τα οποία ανακαλύπτουμε την αλήθεια όταν είμαστε σε θέση να τη δεχτούμε. Μας φαντάζει, πλέον, μακρινό παρελθόν κι έτσι η θλίψη δεν είναι τόσο πικρή. 

Ακόμα κι αν μάθουμε για μια απιστία πρώην συντρόφου μας. Δε θα είναι τόσο οδυνηρό για εμάς αν το μάθουμε ένα χρόνο μετά απʾ το χωρισμό μας. Εμείς θα έχουμε ήδη προχωρήσει και έτσι δε θα νιώθουμε πια τόσο έντονα πως κάποιος μας πρόδωσε. Δε θα αισθανθούμε τον πόνο που θα αισθανόμασταν αν το μαθαίναμε νωρίτερα.

Άλλοι θα ισχυριστούν πως η αλήθεια πρέπει νʾ αποκαλύπτεται άμεσα όσο σκληρή και αν είναι. Όταν το ψεματάκι δεν είναι και τόσο κακό; Θα υπάρχουν στιγμές που θα πεις και εσύ ένα ψέμα που η σημασία του δε θα έχει ισχύ. Ίσως να σου πουν και εσένα ένα αθώο ψέμα. Ίσως να μάθεις την αλήθεια για κάτι σημαντικό όταν η ψυχή σου θα είναι έτοιμη να την αποδεχτεί.

Τελικά υπάρχουν ψέματα που είναι φτιαγμένα για να μην προκαλέσουν οδύνη ή την προκαλούν όταν αποκαλύπτονται; Υπάρχουν ψέματα που δε βλάπτουν; Η απάντηση δική σας.






Κυριακή Τσανικίδη

Στην Αθήνα γεννημένη Μεγάλη Πέμπτη τον Απρίλιο του 1991. Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όνειρο μου από μικρή η δημοσιογραφία με ιδιαίτερη έφεση στην αρθρογραφία. Αγάπη και έρωτας το αγαπημένο μου θέμα. Έντονη προσωπικότητα με ευαίσθητες πτυχές. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω πράγματα. Η περιέργεια χαρακτηριστικό μου στοιχείο. Για 'μένα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να ευτυχήσει ένας άνθρωπος. Η αγάπη για τη δουλειά του και η εύρεση του άλλου του μισού!. Πολύ ρομαντική για την εποχή μας. Θα με ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top