728x90 AdSpace

Latest Articles

23 Δεκ 2015

Μόνο από τον εαυτό σου κινδυνεύεις - Χαρά Ντάτση - 23 Δεκ 2015


Υπάρχει πιθανότητα, κάποια στιγμή στη ζωή μας, να νιώσουμε πως καταρρέουμε. Ψυχικά εννοώ, και φυσικά το σώμα θ᾽ ακολουθήσει. Είναι εκείνες οι στιγμές που οι συνθήκες της ζωής μας διαμορφώνονται έτσι, ώστε να δούμε τη σκληρή πραγματικότητα: είχαμε πάρει τη ζωή μας λάθος.


Το λάθος μπορεί να ορίζεται διαφορετικά απ᾽ τον καθένα μας. Για κάποιους μπορεί να είναι συνεχόμενες αποτυχίες στις προσωπικές τους σχέσεις που τώρα βιώνονται ως απέραντη μοναξιά κι ενοχές.

Γι᾽ άλλους κακή διαχείριση της δουλειάς, αδυναμία δέσμευσης που οδήγησαν σ᾽ ανεργία ή υπέρογκα χρέη. Γι᾽ άλλους η συνειδητοποίηση ότι η αμφιθυμία τους, τους έχει φέρει σε κατάσταση να πιστεύουν πως μέσα τους έχουν δύο πρόσωπα, τον άγγελο και τον διάβολο.

Για ορισμένους πως η απομάκρυνση κι η σύγκρουση με την οικογένειά τους, τους σκλήρυνε και τώρα νιώθουν πάλι την ανάγκη για επανασύνδεση με τις ρίζες τους, μα είναι αργά. Γι᾽ άλλους όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμα.

Όταν κάποιος φτάσει σ᾽ αυτό το σημείο ψυχικής κατάστασης, βιώνει πρωτόγνωρα σ᾽ ένταση, διάρκεια κι έκταση συναισθήματα. Ό,τι ήξερε μέχρι τότε για τον εαυτό του καταρρέει. Καθετί πραγματικό μοιάζει τώρα θαμπό και ξεθωριασμένο.
Δεν υπάρχει καμία αλήθεια που να μοιάζει ξεκάθαρη και καμία πίστη αρκετή. Μα το πιο σημαντικό, είναι η αίσθηση της ματαίωσης της ύπαρξής του και της απώλειας του εαυτού.

Μοιάζει σαν ξαφνικά όλα να χάθηκαν. Φανταστείτε πως περπατάτε και ξαφνικά σβήνει το φως και πέφτει τ᾽ απόλυτο σκοτάδι. Η αίσθηση είναι ίδια. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάρρευση ως μια απίστευτη θύελλα που σαρώνει το «είναι» τους.

Ό,τι κι αν αισθάνεται κανείς, το κοινό σημείο αναφοράς είναι πως νιώθει ότι χάνει τον εαυτό του και δεν ξέρει πια τι είναι: καλός ή κακός; Ικανός ή ανίκανος; Έξυπνος ή χαζός; Άξιος ή ανάξιος; Αυτή η βασανιστική άγνοια μπορεί να ισοπεδώσει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σ᾽ αυτή την ευάλωτη ψυχική κατάσταση.

Υπάρχει, άραγε, έξοδος απ᾽ αυτή την κατάσταση; Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που βρίσκεται σ᾽ αυτή την δεινή θέση, που βιώνει όλον αυτόν τον πόνο που προκαλεί η απώλεια του εαυτού του;

Χρειάζεται να παλέψει μόνος του με τους δαίμονές του;

Η απάντηση είναι πως οπωσδήποτε θα χρειαστεί να παλέψει με τους δαίμονές του. Όχι όμως μόνος του. Είναι απόλυτη ανάγκη να έχει γύρω του ανθρώπους που τον αγαπούν και τον αγκαλιάζουν, τώρα που είναι στα χειρότερά του. Που τον τονώνουν τώρα που εκείνος νιώθει εντελώς ανάξιος. Που στα μάτια τους βλέπει την πίστη που εκείνος έχει χάσει.

Και φυσικά, χρειάζεται ένας ικανός θεραπευτής που, σε πρώτη φάση, θα τον αλαφρώσει και στη συνέχεια, μέσα απ᾽ τη θεραπευτική διαδικασία, θα τον πάρει απ᾽ το χέρι και θα τον οδηγήσει να αντιμετωπίσει τους μεγάλους φόβους.

Ανακαλύπτοντας έτσι ποιος πραγματικά είναι, τις αληθινές του ανάγκες, τα ελατήρια που κινούν τις άσχημες συμπεριφορές και τα τραύματα που τον οδήγησαν στην κρίση. Με δυο λόγια, θα τον βοηθήσει να βρει τον πραγματικό του εαυτό και να χτίσει μια νέα εμπιστοσύνη. Αληθινή αυτή τη φορά. Εκεί που τώρα είναι μόνο ερείπια και συντρίμμια, θα χτίσει την πραγματική πολιτεία της ψυχής του, με σταθερά θεμέλια αυτή τη φορά, πάνω σε έδαφος πραγματικά ιερό.

Όσοι ασχολούμαστε με την ανθρώπινη ψυχή αλλά κι όσοι έχουμε περάσει από τέτοιες καταστάσεις, γνωρίζουμε καλά πως πρόκειται για ένα δύσκολο, μα μαγικό ταξίδι. Η διαδρομή να βρεις τον εαυτό σου προκαλεί φόβο και δέος.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο μόνος απ᾽ τον οποίο κινδυνεύεις είναι ο εαυτός σου. Ο παρατημένος, εγκαταλελειμμένος στην τύχη του εαυτό σου. Μόνο αυτός μπορεί πραγματικά να σε βλάψει και να σε καταβαραθρώσει.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιάσεις το χέρι των ανθρώπων που αγαπάς, ν᾽ αποδεχτείς το φόβο σου για το άγνωστο που απλώνεται μπροστά σου και να ξεκινήσεις το μαγευτικό ταξίδι της χαρτογράφησης του νέου σου εαυτού.

Ο πόνος που νιώθεις τώρα είναι προσωρινός και θα σταματήσει μόλις μπεις στη διαδικασία. Τη θέση του θα πάρουν πολλά συναισθήματα, θετικά κι αρνητικά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Όμως, αξίζει τον κόπο. Βγες απ᾽ τον εαυτό σου και άσ᾽ τον εκεί. Αποφεύγοντας τον πόνο, μπορεί να κερδίζεις μια προσωρινή επίφαση ασφάλειας, όμως, υπογράφεις γραμμάτια γι᾽ αυτό που πρόκειται να έρθει και θα είναι δριμύ την ώρα της πληρωμής.


Αν, λοιπόν, έχεις πάρει τη ζωή σου λάθος και τώρα βρίσκεσαι στο οδυνηρό σταυροδρόμι, μάλλον έχει έρθει η ώρα ν᾽ αλλάξεις ζωή. Μπορείς, πίστεψέ με!



Χαρά Ντάτση

Εκ Θεσπρωτίας ορμώμενη, ερωτεύτηκα την Αθήνα με την πρώτη ματιά και παραμένει ο μεγάλος μου έρωτας. Οι άνθρωποι είναι η αδυναμία μου και οι αδυναμίες τους μου μαθαίνουν πολλά για τον εαυτό μου. Αγαπώ, ακούω, συγχωρώ και πάω παρακάτω με καρδιά ελαφριά. Δε συμβιβάζομαι και απεχθάνομαι τα υποκοριστικά όπως «ζωούλα», «δουλίτσα», «σχεσούλα», «σπιτάκι». Φάρος της ζωής μου ο γιος μου, που στα εφτά του με μαθαίνει καθημερινά πώς να βλέπω τα πράγματα αλλιώς.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top