728x90 AdSpace

Latest Articles

28 Δεκ 2015

Όλοι έχουν δικαίωμα στην ισότητα - Unknown - 28 Δεκ 2015


Όταν ακούει ο κόσμος για σύμφωνο συμβίωσης αναρωτιέται τι είναι. Λοιπόν, είναι ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο που υπογράφεται από δυο ενήλικες αντί του γάμου, με το οποίο ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους μόνο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.


Ναι… Δεν ακούγονταν κάπως περίεργο, ή μάλλον χωρίς λόγω ύπαρξης, απʾ τη στιγμή που μιλάμε για ισότητα των φύλων; Ειδικά σε μία χώρα που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αφού υπάρχει ο θεσμός του πολιτικού γάμου;

Και εδώ λίγο πολύ μπαίνουμε στη ζώνη του λυκόφωτος. Βρίσκεσαι στη χρόνια του 2015, σε μια χώρα που είναι οπισθοδρομική, όπου η εκκλησία κινεί τα νήματα, ο νόμος κάνει τα στραβά μάτια και ξαφνικά ακούς για την έγκριση του νομοσχεδίου σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Τι κάνεις; Βγάζεις αφρούς γιατί είναι εναντίον της αντίληψής σου ή μήπως παραπονιέσαι «τι λένε αυτοί οι ανώμαλοι που θέλουν κάτι τέτοιο» επειδή φυσικά είναι εναντίον των θρησκευτικών σου πεποιθήσεων;

Για αρχή ηρέμησε και πάρε βαθιές ανασούλες. Όταν σε κάποιον του έχουν κόψει κάθε δικαίωμα -συγκεκριμένα στους ομοφυλόφιλους- και κυριολεκτικά τους έχουν εκτοπίσει στο περιθώριο της κοινωνίας (λες και βλάπτουν τη δημόσια εικόνα σου) δημιουργώντας τους ταυτόχρονα ψυχολογικά προβλήματα και ντροπή για αυτό που είναι, νομίζω πως είναι πλέον καιρός για λίγη ισότητα.

Θα πεις τώρα: «Θα υπογράψουν ένα τέτοιο σύμφωνο δύο άντρες;» Δεν άκουσα ποτέ, όμως, να λες το ίδιο για δυο γυναίκες; Γιατί; Σωστά είναι πιο εμπορευματοποιημένες στην βιομηχανία πορνό.

Άρα δε μιλάμε για θέμα αντίληψης, αλλά για θέμα δημόσιας εικόνας. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάποιο βάσιμο επιχείρημα μέχρι στιγμής από πλευράς σου.

Ταυτόχρονα, μέσα σʾ αυτή την οχλαγωγία διαξιφισμών κι έντονης άρνησης, πετάγεται και η εκκλησία χαρακτηρίζοντας αυτά τα «όντα» ως δημιούργημα του διαβόλου και διαστροφή της ανθρωπιστικής κοινωνίας (ό,τι και αν σημαίνει αυτό).

Γιατί να εμπλακεί η εκκλησία σʾ όλο αυτό απʾ τη στιγμή που το ίδιο το σύμφωνο δεν «ευλογείται» απʾ την εκκλησία; Η απάντηση είναι απλή. Η εκκλησία έχει δύναμη και θέλει να ξεσηκώσει τους οπαδούς της, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους ομοφυλόφιλους με τρόπο αισχρό και ρατσιστικό. Κι αν, όντως, ισχυρίζονται πως είναι άνθρωποι της εκκλησίας τότε μάλλον κάτι δεν διάβασαν καλά.

Ο Χριστός είπε: «Αγαπάτε αλλήλους», δεν είπε αγαπάτε αλλήλους υπό προϋποθέσεις και ειδικά κριτήρια. Άρα δεν υπάρχει δυνατό επιχείρημα ούτε απʾ την πλευρά αυτή, ειδικά αν κατά τα πιστεύω της, ο Θεός είναι αλάνθαστος.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν μʾ οποιονδήποτε τρόπο αυτοί επιλέγουν και νʾ αγαπούν αυτούς που αυτοί θέλουν δίχως να κρίνονται από τρίτους και δίχως να καταπατούν την ελευθερία του διπλανού τους.

Με λίγα λόγια ο κόσμος πρέπει νʾ ανοίξει τα μάτια του και να καταλάβει πως παντού υπάρχει διαφορετικότητα κι αν δεν υπήρχε, δε θα γίνονταν τίποτα κι όλοι θα ήμασταν στρατιωτάκια μιας φορμαρισμένης κοινωνίας, δίχως νόημα ύπαρξης.

Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι εύκολο. Απαιτεί συνειδητοποίηση γιʾ αυτό που είσαι κι ισχυρά κότσια για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου, έτσι ώστε ο κόσμος να δει, πως κάτω απʾ τη σάρκα χτυπάει μια ανθρώπινη καρδιά που θέλει νʾ αγαπηθεί.

Με την έγκριση αυτού του νομοσχεδίου πέραν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Πάρτε ως παράδειγμα αυτό: Αν σʾ ένα ζευγάρι ένας από τους δύο πάθει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και το άτομο αυτό για κάποιο λόγο δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τους δικούς του, είτε γιατί είναι μακριά, είτε γιατί δε θέλουν να δουν τʾ ομοφυλόφιλο παιδί τους ή γιατί πολύ απλά δεν είναι εν ζωή. Δεν πρέπει το άτομο που είναι, βάση του νόμου πλέον, σύντροφος του να είναι δίπλα του; Σκεφτείτε λίγο να μην μπορούσατε να βρίσκεστε στις τελευταίες στιγμές κάποιου, επειδή δεν είστε ούτε συγγενής, ούτε νόμιμος σύντροφος. Πώς θα νιώθατε;

Αυτό που θα πω είναι πως χαίρομαι που η χώρα έκανε ένα βήμα μπροστά σʾ αυτό το ζήτημα και επιτέλους μιλάμε για ισότητα. Ελπίζω ο κόσμος να καταφέρει να δει πως κάτω απʾ τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου, υπάρχει ένας άνθρωπος σαν και όλους τους άλλους.
Επιτέλους, κάποια στιγμή η εκκλησία οφείλει να σταματήσει να κερδίζει απʾ την εικόνα της, γιατί χάνει από αγάπη.

 
  • Facebook Comments
Scroll to Top