728x90 AdSpace

Latest Articles

14 Δεκ 2015

Ψωνίζω άρα υπάρχω - Unknown - 14 Δεκ 2015


Ύστερα από μια εβδομάδα εξαντλητικού φόρτου εργασίας στη δουλειά, στη σχολή- συμπεριλαμβανομένου και των καθημερινών μας ασχολιών- έρχεται η ημέρα του Σαββάτου που οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε με λαχτάρα.


Κανονίζουμε τον καθιερωμένο καφέ με τον αγαπημένο μας φίλο και, φυσικά, δε θα παραλείψουμε τη βόλτα στα καταστήματα στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης μας.
Το shopping therapy, καλώς ή κακώς, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας κι αν διαχειριζόμαστε σωστά τον όρο του κι όχι έχοντας στο νου την υπερκαταναλωτική μανία, τότε βλέπουμε πως αυτό μας βοηθάει να ξεφύγουμε απ᾽ τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Περπατώντας, λοιπόν, τον κεντρικό, πλακόστρωτο δρόμο με τα μαγαζιά παρατηρούμε εντυπωσιακές βιτρίνες μ᾽ εξίσου εντυπωσιακά ρούχα και στο λεπτό βρισκόμαστε στο δοκιμαστήριο με μια στοίβα απ᾽ αυτά. Φυσικά, δεν παραλείπουμε να ζητήσουμε τη γνώμη του φίλου μας, καθώς εκείνος ξέρει να κρίνει, άσχετα αν τις περισσότερες φορές σε κοροϊδεύει για τις στιλιστικές σου επιλογές.

Μετά απ᾽ τη βόλτα στα μαγαζιά γυρίζεις σπίτι με πονεμένα πόδια αλλά με μια απίστευτη γεύση ικανοποίησης, που οφείλεται στην αλλαγή της αυτοπεποίθησής σου. Σ᾽ αυτό δεν έχει συμβάλλει μόνο η νέα σου γκαρνταρόμπα αλλά, προφανώς, η καλή παρέα και διάθεση που είχες εκείνο το απόγευμα.
Μην ξεχνάς πως σε λίγες μέρες θα θυμάσαι τη σαρκαστική στάση του φίλου σου μέσα στα καταστήματα, τα κουτσομπολιά που ειπώθηκαν στον καφέ, τη βόλτα στον πεζόδρομο κι όχι τα νέα σου ρούχα.

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, πού οφείλεται αυτό; Γιατί το shopping therapy αλλάζει την ψυχολογία μας;

Το shopping therapy, οδηγεί στην κοινωνική συναναστροφή. Αυτό σημαίνει διέξοδο απ᾽ τη μοναξιά, ευχάριστη κουβέντα, ανταλλαγή απόψεων και, φυσικά, αλλαγή της διάθεσης εφόσον γίνεται με τον φίλο μας.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ενδίδουμε στις μανιώδεις αγορές είναι η ανάγκη μας να ξαναγίνουμε παιδιά. Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων που διανύουμε, αναβιώνουν ζωηρά οι στιγμές της παιδικής μας ηλικίας, τότε που κάποιος δικός μας άνθρωπος μας έφερνε δώρα και μας γέμιζε χαρά.

Το αποτέλεσμα, όμως, ποιο είναι; Οι αγορές μάς βοηθάνε πρακτικά, αλλά όχι ουσιαστικά. Θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τη ρουτίνα της καθημερινής μας ζωής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά μόνο προσωρινά. Δεν πρόκειται για μια μόνιμη λύση απ᾽ τα προβλήματα που βασανίζουν το μυαλό καθημερινά σαν δαίμονες.

Πολλοί άνθρωποι είναι αυτάρκεις με λίγα αγαθά αλλά με πολλά κεκτημένα όπως η πραγματική αγάπη, η φροντίδα και ο σεβασμός. Βέβαια, υπάρχει κι η μερίδα των ανθρώπων που δεν αρκούνται σ᾽ αυτά κι η απόκτηση των αγαθών ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους για μια καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.

Σαφώς, τα πλεονεκτήματα του shopping therapy είναι ποικίλα. Η καθημερινότητα σταματά να είναι μονότονη αφού πρόκειται για μια ευχάριστη μορφή διασκέδασης που έχει εν γένει επίπτωση στην υγεία μας. Το αίσθημα της ικανοποίησης είναι εμφανές και στους γύρω μας, καθώς μας δίνει έναν αέρα ανανέωσης.

Τα μειονεκτήματα είναι ελάχιστα. Σ᾽ ένα, όμως, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Το πορτοφόλι έχει την τάση να γίνεται ελαφρύτερο, καθώς πολλές φορές τα έξοδα ξεπερνούν το προϋπολογισμό μας.


Εν τέλει, την επόμενη φορά που η ψυχολογία σου είναι στα κάτω της μπορείς να προτιμήσεις το shopping therapy και θα δεις τη συνολική σου διάθεση να ανεβαίνει.  • Facebook Comments
Scroll to Top