728x90 AdSpace

Latest Articles

27 Ιαν 2016

Η μουσική είναι η θεραπεία της ψυχής - Ράνια Ψύλλα - 27 Ιαν 2016


Ποιος από εμάς δεν έχει ένα αγαπημένο κάποιο τραγούδι, κάποιο είδος μουσικής, τραγουδιστή ή συγκρότημα; Πόσο συχνά δεν έχουμε ηρεμήσει, ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι, ή έχουμε χορέψει μέχρι τελικής πτώσης; Υπάρχουν τραγούδια που μας κάνουν να κλαίμε, ή μας γεμίζουν αναμνήσεις και συναισθήματα.


Όσοι δε, ασχολούνται με τη μουσική ως τραγουδιστές, μουσικοί ή μουσικολόγοι, έχουν να το λένε για το πόσο ευεργετική και πόσο απαραίτητη είναι τελικά η μουσική για τη ζωή μας.

Ήδη απʾ τα αρχαία χρόνια η μουσική θεωρούνταν πολύ σημαντική κι η διδασκαλία της ήταν απαραίτητη. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μουσική ακόμα και στους πολέμους. Και ποιος δεν έχει ακούσει το μύθο για τη λύρα του Ορφέα και τη  μουσική του, που ακόμα και στη φύση και στα στοιχεία της είχε μαγική επίδραση, αλλά και για τη λύρα του θεού Απόλλωνα;

Γενικότερα, πολλοί κάνουν λόγο για τη μουσική ως ηθοπλαστικό και εκπολιτιστικό, αλλά κι ιαματικό παράγοντα.

Η σύγχρονη επιστήμη χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπεία κι υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται και μιλούν για τα οφέλη της «μουσικοθεραπείας». Αξίζει νʾ αναφέρουμε πως έχει αποδειχθεί η ευεργετική επίδραση της μουσικής στα βρέφη αλλά και στην ανάπτυξη των φυτών!

Ας επικεντρωθούμε, όμως, στην απλή καθημερινότητα και σε παραδείγματα γύρω μας.

Η μουσική μπορεί να μας ηρεμήσει, να μας κάνει να μελαγχολήσουμε αλλά και μας ψυχαγωγήσει. Δεν έχει σημασία τι μουσική αρέσει στον καθένα. Η μουσική είναι μία. Και καλό είναι να τη βάλουμε όλοι στη ζωή μας. Είτε σαν απλοί ακροατές, είτε να μάθουμε να παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο, ή να μάθουμε να τραγουδάμε. Σόλο, ντουέτο ή σε χορωδία!

Να επισημάνουμε ακόμη πως η μουσική δεν έχει όρια και σύνορα. Όλοι οι άνθρωποι της γης μπορούν να ενωθούν μέσω της μουσικής. Είναι ένας κοινός «κώδικας» επικοινωνίας! Ακόμη, η μουσική δεν κάνει διακρίσεις, δεν έχει όριο ηλικίας και τα είδη της μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Επίσης, δηλώνει και την παράδοση και την καταγωγή. Κάθε λαός μέσα απʾ τη δική του μουσική και τα δικά του τραγούδια εκφράζει τα ήθη και τα έθιμά του.
Η μουσική πραγματικά μπορεί να είναι ευεργετική για τον άνθρωπο και ακόμη και να τον αλλάξει.

Ας δούμε παραδείγματα για τη δύναμη που έχει η μουσική να επιφέρει αλλαγές:
Στη Βενεζουέλα, ο μουσικός Χοσέ Αμπρέου μάζεψε φτωχά παιδιά και τα δίδαξε μουσική, γιατί πίστευε πως θα ήταν ένας τρόπος να τα κρατήσει μακριά απʾ το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τη μιζέρια και την ανέχεια. Μέχρι σήμερα έχουν μάθει μουσική 370.000 παιδιά εκεί.

Αυτή η αρχική ιδέα-σχέδιο ονομάστηκε «El Sistema» και ξεκίνησε απʾ την πεποίθηση πως η ζωή ενός φτωχού ανθρώπου μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μέσα απʾ τη μουσική!

Στην Cateura της Παραγουάης, που είναι μια φτωχογειτονιά που ζει απʾ την τοπική χωματερή, ένας δάσκαλος μουσικής αποφάσισε να μάθει τη τέχνη του στα παιδιά εκεί. Τα μουσικά όργανα δεν ήταν επαρκή και τελικά αποφάσισαν να δημιουργήσουν μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά της χωματερής.

Έτσι δημιουργήθηκε η «Ανακυκλωμένη Ορχήστρα Cateura», η οποία έχει δώσει ως τώρα πολλές συναυλίες κι εντός συνόρων της Παραγουάης κι εκτός.

Τολμήστε να βάλετε τη μουσική στη ζωή σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο απʾ το να χάνεσαι, ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι ή παίζοντας ένα μουσικό όργανο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απʾ το να γνωρίσεις είδη μουσικής απʾ όλο τον κόσμο, και να ταξιδέψεις σε μέρη που ίσως να μη γνώριζες πως υπάρχουν!

Μουσική, λοιπόν! Τραγουδήστε, χορέψτε, μάθετε πειραματιστείτε.



Ράνια Ψύλλα

Είμαι 25 ετών, πτυχιούχος νηπιαγωγός. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία, ενημερώνομαι μέσα από site και blogs. Μου αρέσει να γράφω για εμπειρίες της δικής μου καθημερινότητας, για θέματα που προκύπτουν μέσα από κουβέντα με φίλους και γενικά για ότι μπορεί να με προβληματίσει ή να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Τα λέω σε φίλους και γνωστούς, τα λέω σε συγγενείς και συναδέλφους αποφάσισα να τα γράφω κιόλας τώρα. Με χιούμορ και καλή διάθεση για να ενημερωνόμαστε και πάνω απ' όλα να περνάμε όμορφα!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top