728x90 AdSpace

Latest Articles

9 Ιαν 2016

Μη γίνεσαι ένα με τη μάζα - Αριστείδης Τσοπανάς - 9 Ιαν 2016


Αυτοπεποίθηση. Μια απλή λέξη με μεγάλη δύναμη από πίσω και λίγο παρεξηγημένη συνάμα. Όλοι μας έχουμε ένα φίλο ή γνωστό που τον διακρίνει αυτή η ικανότητα, του να υποστηρίζει άριστα τον εαυτό του. Όμως, το ερώτημα είναι πώς την αποκτάμε και πώς ξεχωρίζουμε την αυτοπεποίθηση απʾ τον ναρκισσισμό;


Οι περισσότεροι, όταν θυμάστε τους εαυτούς σας στο Γυμνάσιο σίγουρα σας έρχεται στο μυαλό ένα παιδάκι μʾ αρκετά σπυράκια, με λίγα παραπανίσια κιλά. Μπορεί να ήσασταν και το πιο διαβαστερό παιδί της τάξης κι πλειοψηφία του σχολείου να σας θεωρούσε «φυτό». Αυτά τα χαρακτηριστικά σάς έβαζαν στο στόχαστρο για κακόβουλα σχόλια καθώς και ανάλογους τσακωμούς.

Παρ’ όλα αυτά είχατε πάντα την επιλογή τριών δρόμων, αυτού της μαζοποίησης δηλαδή να γίνεται σαν τους άλλους, αυτού της στασιμότητας δηλαδή να παραμείνετε ως έχει δίχως καμία βελτίωση, κι αυτού της αυτοβελτίωσης που σημαίνει να γίνεται το καλύτερο δυνατό που μπορείτε για εσάς και μόνο.

Αν είχατε επιλέξει τον τρίτο δρόμο, τότε χαρά στο κουράγιο σας γιατί η αυτοβελτίωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την απόκτηση αυτοπεποίθησης.

Παρατηρείται πως οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή έχουν πάψει να πιστεύουν στις ικανότητες που κρύβουν μέσα τους, πόσο μάλλον στους εαυτούς τους, νομίζοντας ταυτόχρονα πως μόνο ένα θαύμα θα τους σώσει.
Ξεχνούν πως ο κάθε άνθρωπος είναι θεός του ίδιου του εαυτού και μόνο εκείνος έχει τη δύναμη να τʾ αλλάξει. Μʾ αυτόν τον τρόπο υπάρχει έλλειψη στοιχειώδους αυτοπεποίθησης.

Στους γνωστούς, στους φίλους κι ίσως σʾ εσάς που σας διακρίνει αυτό το προτέρημα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα είδος λάμψης. Ο κόσμος το αναφέρει με τα εξής λεγόμενα: «Έχει έναν αλλιώτικο αέρα», «κάτι το ιδιαίτερο συμβαίνει μʾ αυτό το άτομο».

Όταν ένα άτομο έχει αυτοπεποίθηση θα φανεί σʾ όποιο χώρο και να βρεθεί, από μια καφετέρια μέχρι και σε συνέντευξη για μια μελλοντική δουλειά.

Ωστόσο η υπερβολική πίστη στον εαυτό μας, μας οδηγεί αρκετές φορές στον ναρκισσισμό και μας κάνει να ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Δε χρειάζεται να βρισκόμαστε ούτε στο ναδίρ ούτε στο ζενίθ, παρά μόνο στη μέση. Ισορροπώντας πάνω στη μεσότητα γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα όρια και τις δυνατότητές μας.
Ως γνωστόν ο χειρότερος εχθρός μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και καλύτερα να μη φτάσουμε σε αυτό το ακραίο σημείο, γιατί δύσκολα κάποιος μπορεί να κατέβει απʾ το θρόνο του της υπεροψίας.

Πότε να μην τα παρατάτε, ποτέ να μην πτοήστε. Μπορείτε νʾ αποδείξετε στον εαυτό σας πως έχετε τις δυνατότητες και το νεύρο για να καταφέρετε πολλά.
Ποτέ μη φοβηθείτε και, κυρίως, μην αφήσετε κανέναν να σας υποδείξει ποιοι είστε, αυτό το ξέρετε καλύτερα απʾ τον καθένα.

Μοιάζει δύσκολο να ενσωματώσετε το στοιχείο της αυτοπεποίθησης στον χαρακτήρα σας αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα εφόδιο ζωής το οποίο θα πλάσει αρτιότερα την ιδιοσυγκρασία σας.

Άλλωστε αν δεν πιστέψετε εσείς στις δυνάμεις σας, ποιος άλλος θα το κάνει;






Αριστείδης Τσοπανάς

Η εικόνα μου ισούται με χίλιες λέξεις. Η προσωπικότητά μου ισούται με εκατομμύρια λέξεις. Στις παρέες μου και συγκεκριμένα στις φίλες μου, είμαι γνωστός με τη φράση : « Όχι δεν το είπε, βρείτε μου πέτρα να κρυφτώ». Σαν άνθρωπος έμαθα αυτό : «Σκέφτομαι άρα υπάρχω, εκφράζομαι άρα ζω». Δεν φοβήθηκα ποτέ τις κριτικές γιατί μου έδιναν τον λόγο για να γράφω, να σχολιάζω πράγματα που κανείς δεν παρατηρεί και να καταλαβαίνω καλύτερα πως παίζεται το παιχνίδι που λέγεται ζωή. Σκοπός μου να μάθω τον κόσμο να αγαπάει τον εαυτό του γιατί είμαστε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top