728x90 AdSpace

Latest Articles

3 Ιαν 2016

Πήγα σε μάγισσες και χαρτορίχτες - Unknown - 3 Ιαν 2016


Εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, η χαρτομαντική και καφεμαντική τέχνη καλά κρατεί. Γνωστές από πληθώρα ελληνικών ταινιών, χαρτορίχτρες και καφεμάντισσες, διατηρούσαν την προσωπική τους πελατεία κι έβγαζαν χρήματα χρησιμοποιώντας την ικανότητά τους ή την υποτιθέμενη ικανότητά τους να προβλέπουν το μέλλον.


«Μεγάλη πόρτα θα διαβείς, λεφτά θα πάρεις», συνήθεις ατάκες τους, ενώ οι πελάτες, κυρίως γένους θηλυκού, συνήθιζαν να τις ρωτούν αν βλέπουν στεφάνι, γάμο δηλαδή.

Δεν τις συναντάμε, όμως, μόνο στις ταινίες. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ακόμη και τώρα, εν έτει 2016 πλέον (Καλή χρονιά είπαμε; Δεν είπαμε), σπεύδουν να μάθουν τα μελλούμενα και να συμβουλευτούν τις εν λόγω μάντισσες.

Αναμφίβολα, τυγχάνει μια «τέχνη» που έχει αμφισβητηθεί έντονα από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς χαρτομάντισσες και καφετζούδες καταγγέλθηκαν πολλάκις πως εκμεταλλεύονταν τους αφελείς, ενώ ούτε από την ίδια τη θρησκεία μας γίνονται αποδεκτές.
Όσοι, βέβαια, την ασπάζονται, δηλώνουν ικανοποιημένοι και δε διστάζουν να επισκεφθούν ξανά και ξανά μέντιουμ κι άλλα συναφή επαγγέλματα.

Αν, όντως, είναι χαρισματικές και κάνουν εύστοχες προβλέψεις, προσωπικά, δεν το γνωρίζω. Είτε είναι εύστοχες είτε όχι, όμως, οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν ανάγκη να τις ακούσουν. Δυστυχώς, ζούμε σε χαλεπούς καιρούς κρίσης και ανασφάλειας.

Είναι, λοιπόν, οι θετικές προβλέψεις του μέλλοντος πανάκεια για όσους αγωνιούν για προσωπικές τους υποθέσεις, ενώ ακόμη κι αν δεν είναι τόσο ευνοϊκές, το προνόμιο να γνωρίζουν τους καθιστά πιο προσεκτικούς και λιγότερο αγχώδεις.

Απ᾽ την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των πελατών είναι γυναίκες, τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι ερωτικής φύσεως. Άλλωστε, ο έρωτας πάντα μας έχει σ᾽ αναμμένα κάρβουνα και μια καλή ερωτική πρόβλεψη είναι ικανή να μας καθησυχάσει.

Επομένως, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να καθησυχαστούν και γι᾽ αυτό καταφεύγουν στη δοξασία και στη μεταφυσική, ώστε να παρηγορήσουν τους φόβους τους.

Ωστόσο, αν κι η καφεμαντεία-χαρτομαντεία θεωρείται ασχολία μ᾽ έντονο λαογραφικό στοιχείο και πολυετή ιστορία, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, εξελίσσονται και τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Πλέον, η αυτοπρόσωπη συνάντηση με την καφετζού ή τη χαρτορίχτρα τείνει να εκλείψει και σταδιακά παίρνουν τη θέση της οι online προβλέψεις.

Δε χρειάζεται να πας στο σπίτι της κυρά Ζωζώς για να πιεις τον καφέ και μετά να σου διαβάσει το φλιτζάνι. Τον πίνεις στο σπίτι σου κι ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία, βγάζεις φωτογραφία το φλιτζάνι και σου στέλνει την πρόβλεψη σε mail. Οικονομία χρόνου αφενός, μιας κι οι ρυθμοί ζωής πλέον είναι ιλιγγιώδεις, κι αφετέρου από μια γρήγορη έρευνα που έκανα μάλλον οικονομική είναι κι η διαδικτυακή πρόβλεψη. Όπως και να ᾽χει, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι που γίνεται ερήμην σου.

Μ᾽ αφορμή την προηγούμενη πρόταση, ας σταθούμε, τέλος, στις απάτες που ενίοτε γίνονται σε βάρος αρκετών ανθρώπων. Πολλοί επιτήδειοι κι κυρίως επιτήδειες, φερόμενες ως μέντιουμ, εξαπατούν τους πελάτες τους κάνοντας ανούσιες προβλέψεις κι αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αρκετοί, ακόμη, δε διστάζουν να τους παραμυθιάζουν, λέγοντας πως μπορούν να βρουν λύση στα προβλήματά τους με ξόρκια, μαντζούνια, γητείες κι άλλα δαιμόνια κακά. Γι᾽ αυτό προσέξτε κι έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά. Εντούτοις, αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε κάτι ανάλογο, μ᾽ επιφύλαξη ζητήστε να σας πουν ποια λέει το καλύτερο φλιτζάνι στην πιάτσα. Φήμες λένε, πως οι καλύτερες μάντισσες ήρθαν από τη Σμύρνη, εξ᾽ ου και το γνωστό σίριαλ.

Καλή επιτυχία και καλές προβλέψεις.  • Facebook Comments
Scroll to Top