728x90 AdSpace

Latest Articles

6 Φεβ 2016

Κρίνε με να γίνω καλύτερος! - Christos Antonaros - 6 Φεβ 2016


Όταν δεχόμαστε κριτική, και ιδιαίτερα αρνητική, είναι δύσκολο να το αντέξουμε. Στον σύγχρονο κόσμο των τεχνών και του διαδικτύου τις περισσότερες φορές εξαρτόμαστε από τα σχόλια και τις απόψεις τρίτων, που θα μας συμβουλέψουν με ευγενικό και εμπεριστατωμένο, ή αγενή και χωρίς επιχειρήματα, τρόπο στο πώς να βελτιωθούμε.

Το ξέρω, είναι δύσκολο. Άλλωστε δεν αρέσει σε κανένα μας, να μας λένε πως είμαστε λάθος. Ωστόσο, ακόμα κι όταν νιώθουμε αδικημένοι από μια κριτική, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.

Ξεκινούμε λοιπόν, βλέποντας την κριτική ως μια ακόμη μορφή επικοινωνίας. Αν κάποιος μας κρίνει σημαίνει ότι θέλει να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτό που τους πρόσφερε το έργο μας. Αυτό σημαίνει πως έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το κοινό μας και τι αποζητά για να ικανοποιηθεί.

Είναι καθήκον μας να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας και πριν αντιδράσουμε αρνητικά προς την κριτική να δούμε τι μας προτείνουν.
Αυτές οι πληροφορίες θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την απόδοσή. Στο τέλος θα βγούμε δύο φορές κερδισμένοι, καθώς θα πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας και από την άλλη θα έχουμε ευχαριστημένο κοινό με θετικά σχόλια. Εάν νομίζουμε πως πάντα έχουμε δίκιο και δεν δεχόμαστε καμία συμβουλή, είναι αδύνατο να καταλάβουμε αν στα σίγουρα αυτό που κάνουμε αξίζει.

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες όσο άβολα και να νιώθεις. Πίστεψέ με, όταν δεις πόσο ισχυρότερο είναι το αποτέλεσμα από πριν, θα ζητάς όλο και περισσότερη κριτική. Θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικότητάς σου, όσο δύο κούπες καφέ το πρωί (άντε τρείς).

Η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σε καθοδηγήσει μακριά από αχρείαστες πρακτικές και να σε φέρει πιο κοντά σε πιο αποτελεσματικές. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός και να δεις το έργο σου σαν να μην είναι δικό σου. Με λίγα λόγια, γίνε ο αναγνώστης σου, ο θεατής σου, ή και ο ακροατής σου. Όσο δύσκολο και να ακούγεται, καθώς είσαι συναισθηματικά δεμένος με το έργο σου, εάν καταφέρεις να προσποιηθείς τον παρατηρητή για μια στιγμή, τότε θα βελτιωθείς και θα αποφύγεις οποιοδήποτε αρνητισμό στη πορεία.

Το σωστό είδος κριτικής, σου δίνει πλεονέκτημα από οποιονδήποτε άλλον στο είδος σου. Βρες τρόπους να αποσπάσεις πληροφορίες από το κοινό σου και να σου πουν τι θέλουν πραγματικά. Επιπρόσθετα, η γλώσσα που χρησιμοποιείς όταν απαντάς στην κριτική παίζει σημαντικό ρόλο. Προσπάθησε να αποφύγεις οποιοδήποτε διαξιφισμό και μετέτρεψε το σε μια συζήτηση σχετικά με το πως θα επιλύσεις το πρόβλημα που έχει εντοπίσει το κοινό σου.

Πρόσφατα βρέθηκε μια φίλη μου να προσπαθεί να συμβουλέψει ένα παιδί πάνω στο πως θα βελτιώσει το τρόπο που γράφει. Εκείνος, όμως, απάντησε με τόση μεγαλομανία και εγωισμό, με αποτέλεσμα εκείνη να σταματήσει να του δίνει συμβουλές. Το ίδιο θα συμβεί και σε σένα αν δεν δεχτείς την κριτική ως συμβουλή. Στο τέλος κανείς δεν θα θέλει να σου πει την άποψή του, ή, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί, να σου πει ψέματα για να αποφύγει την γκρίνια σου.

Μην το πάρεις προσωπικά εάν το έργο σου δεν αρέσει σε κάποιον. Να θυμάσαι πως κανείς δεν είναι τέλειος, όσο εσύ τόσο και ο σχολιαστής. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι πως κρίνεσαι άδικα, μην αντεκδικηθείς με ακραίο τρόπο. Κράτα το κεφάλι ψηλά και φέρσου ώριμα. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που η κριτική θα είναι προσωπική και, ορισμένες φορές, θα έχεις δίκιο.

Βεβαίως και θα υπάρξουν εκείνοι που θα σχολιάσουν με μίσος και φθόνο. Μία μίζερη μειοψηφία ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν από το να κάθονται πίσω από την οθόνη τους και να περιμένουν να τσακίσουν τις φιλοδοξίες ενός συνανθρώπου πολύ καλύτερου από αυτούς. Αποκρίνοντας τους με τον ίδιο τρόπο πάντως, δεν διαφέρεις καθόλου από αυτό που αντιπροσωπεύουν.


Οι άνθρωποι κάνουν λάθη και είναι σημαντικό να μην προσβαλλόμαστε από τα σχόλια κάποιου. Έναν σωστός δημιουργός πρέπει να είναι τόσο σε θέση να δεχτεί την οποιαδήποτε κριτική χωρίς να την αντιμετωπίζει ως προσωπική επίθεση, καθώς επίσης και να την εκμεταλλευτεί προς όφελός του.


Χρήστος Αντώναρος

Η ζωή είναι χρώματα, ήχοι, αρώματα, σχήματα, γεύσεις. Η ζωή είναι λευκή, μαύρη και γκρίζα. Από παιδική ηλικία μου άρεσε να γράφω για τη ζωή, πως θα συνέβαινε σε ένα δικό μου φανταστικό σκηνικό. Βλέπω μοτίβα σε κάθε πτυχή της, κάποια θλιβερά, άλλα χαρούμενα, μα όλα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα. Καλό ταξίδι.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top