728x90 AdSpace

Latest Articles

14 Φεβ 2016

Γιατί γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο; - Δώρα Κουτσογιάννη - 14 Φεβ 2016


Κυριακή σήμερα, αλλά όχι μια συνηθισμένη Κυριακή. Είναι 14 του μήνα κι ως γνωστόν είναι η «μέρα των ερωτευμένων» ή αλλιώς του Αγίου Βαλεντίνου.
Είναι σίγουρα μια πολύ παρεξηγημένη μέρα απ όλες τις απόψεις.


Άλλοι τη θεωρούν μια καθαρά εμπορική μέρα που πλουτίζει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα κι άλλοι την περιμένουν πώς και πώς για να κάνουν ερωτική εξομολόγηση στο σύντροφό τους (ή μη).

Γενικότερα φτάνουμε λίγο στα άκρα. Τα λουλούδια, τα μπαλόνια, οι κάρτες, τα αρκουδάκια, τα σέξι εσώρουχα και τα ρομαντικά δείπνα είναι τα κυριότερα πράγματα για τα οποία σπαταλάμε χρήματα αυτή τη μέρα.

Δεν είναι κακό να θέλεις να ετοιμάσεις κάτι στο σύντροφό σου, αλλά ας μην υπερβάλλουμε. Δε χρειάζεται να χαλάσουμε έναν ολόκληρο μισθό για μία ημέρα.

Προτού συνεχίσουμε, όμως, είναι καλό να γνωρίζουμε ποιος και τι ήταν πραγματικά ο Άγιος Βαλεντίνος.

Πολλοί πιστεύουν πως αυτός ο Άγιος είναι προϊόν μυθοπλασίας των καταστηματαρχών προκειμένου να γεμίσουν το πορτοφόλι τους. Τα πράγματα δεν είναι όμως πάντα όπως εμείς θέλουμε να πιστεύουμε.

Θυμάμαι ακόμα όταν ήμουν μικρή και πήγαινα φροντιστήριο αγγλικών, υπήρχε ένα κεφάλαιο στο βιβλίο που μιλούσε για την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν είμαι σίγουρη αν το θυμάμαι ακριβώς γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια, μα θυμάμαι ότι μου είχε κάνει εντύπωση.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο θεωρίες.
Η πρώτη, θέλει τον Βαλεντίνο να είναι ιερωμένος που πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών, και γενικότερα βοηθούσε τους Χριστιανούς, κάτι που απαγορευόταν ρητά τον 3ο αιώνα στον οποίο έζησε. Λένε πως συνελήφθη για την πράξη του και φυλακίστηκε.

Ο Βαλεντίνος ακόμα και μέσα απ τη φυλακή, όμως, προσπάθησε να μυήσει τον αυτοκράτορα στον Χριστιανισμό, κάτι που τον εξόργισε και διέταξε να λιθοβοληθεί.
Παρ όλα αυτά, λέγεται πως επέζησε απʾ το λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν στις 14 Φεβρουαρίου.

Η δεύτερη θεωρία, κι αυτή που θυμάμαι εγώ απʾ το βιβλίο, υποστηρίζει πως ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος που βρισκόταν σε περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας και τον υπέβαλλε σε μια δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή του κόρη και του υποσχέθηκε πως αν καταφέρει να την κάνει να βρει το φως της, θα του εκπληρώσει κάθε επιθυμία.

Πράγματι κατάφερε ν αποκαταστήσει την όραση της νεαρής κι ο δικαστής ταπεινωμένος, ήταν πρόθυμος να πραγματώσει οποιαδήποτε ευχή. Ο Βαλεντίνος, ζήτησε να καταστραφούν όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που υπήρχαν μέσα σε 3 ημέρες και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Πράγματι, λοιπόν, ο δικαστής όχι μόνο έκανε πράξη την υπόσχεσή του, αλλά βάπτισε και όλη του την οικογένεια.

Βέβαια, αυτή η μεταστροφή του δικαστή, δεν άρεσε καθόλου στον αυτοκράτορα με αποτέλεσμα να συλλάβει τον Βαλεντίνο. Η κατάληξη, είναι ακριβώς η ίδια με της προηγούμενης θεωρίας.
Πιστεύεται, λοιπόν, πως 14 Φεβρουαρίου είναι ο θάνατος του Βαλεντίνου και γι' αυτό το γιορτάζουμε.

Η σημασία που έχει αποδοθεί σήμερα στην ημέρα αυτή αποκτήθηκε, κατά το λεγόμενα, τον 14ο αιώνα που συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης.
Ο Βαλεντίνος έχει χριστεί προστάτης των ζευγαριών γιʾ αυτό και εμείς λέμε πως είναι η μέρα των ερωτευμένων.

Μύθος ή όχι, κάποια βάση έχει σίγουρα αυτή η ιστορία. Αλλά ακόμα και για τους δύσπιστους φίλους μας που κοροϊδεύουν κι επικρίνουν τη μανία των ερωτευμένων να γιορτάζουν αυτή τη μέρα, κατά την κρίση μου υπάρχει και πιο απλή εξήγηση.

Κάθε μέρα του χρόνου, σημαίνει και κάτι ξεχωριστό. Υπάρχει η γιορτή της γυναίκας, η γιορτή της μητέρας, η παγκόσμια ημέρα της αγκαλιάς, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, ημέρα φιλόζωων και χίλια πόσα ακόμα. Κάθε μέρα συμβολίζει κάτι διαφορετικό το οποίο γιορτάζεται. Έτσι λοιπόν ας εκλάβουμε και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι μια καθιερωμένη μέρα που μπορούν να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι.

Θα μου πείτε «μα οι ερωτευμένοι πρέπει να γιορτάζουν κάθε μέρα, όχι μόνο με αφορμή μια μέρα». Ναι, θα συμφωνήσω, και το γεγονός ότι υπάρχεις κάθε μέρα στον κόσμο κι αναπνέεις πρέπει να το γιορτάζεις κάθε μέρα, αλλά υπάρχει συμβολική ημερομηνία που ορίζει τα γενέθλιά σου.

Μη γίνεστε εριστικοί και μην προσπαθείτε συνεχώς να βρείτε λάθος στο οτιδήποτε γύρω μας.

Αγοράστε ένα συμβολικό δώρο στο σύντροφό σας, ετοιμάστε του ένα όμορφο ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών και με όμορφη μουσική υπόκρουση και δείξτε του πόσο όμορφα νιώθετε που υπάρχει στη ζωή σας.

Δεν είναι κακό, αντιθέτως θα του δείξετε πόσο τον νοιάζεστε και πως ακόμα και μια τελείως συμβολική ημέρα που ίσως είναι για σχολιαρόπαιδα, θέλατε να τη μοιραστείτε μαζί του.

Απλά μη φτάσετε στα άκρα. Μην περιμένετε όλο το χρόνο μονάχα αυτή τη μέρα για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Μη σπαταλήσετε έναν ολόκληρο μισθό για καινούργια ρούχα που θα φορεθούν αποκλειστικά εκείνη τη μέρα. Λίγα και καλά. Παν μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι.


Άντε, πολύ σας κράτησα. Ώρα για ετοιμασίες. Να περάσετε τέλεια!




Δώρα Κουτσογιάννη

Αθεράπευτα ρομαντική μέχρι αηδίας, αγαπώ τη μουσική και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους. Ανέκαθεν έγραφα στιχάκια σε τοίχους και θρανία γιατί θεωρώ πως έτσι προσδίδουν μια πιο συναισθηματική πινελιά στη ζοφερή καθημερινότητα. Βαριέμαι τους ρεαλιστές κι αγαπώ τους ονειροπόλους. Αιθεροβάμων ίσως θα μπορούσε να είναι το πραγματικό μου όνομα, αφού μονίμως είμαι στο δικό μου ροζ συννεφάκι κι αρνούμαι να ζήσω στη μιζέρια του πραγματικού κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα στα παραμύθια κι εύχομαι κάποια μέρα όλοι να έχουν το δικό τους happy end.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top