728x90 AdSpace

Latest Articles

18 Φεβ 2016

Η κρίση ξύπνησε την ανθρωπιά μας - Δώρα Κουτσογιάννη - 18 Φεβ 2016


Τα πράγματα στη χώρα μας συνεχώς και δυσκολεύουν. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν εξαθλιωθεί τελείως και, δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ανέχειας. Μπορεί σαν κράτος να πηγαίνουμε κατά διαόλου, αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται και δημιουργούν οργανώσεις προκειμένου να βοηθήσουν όσο μπορούν.


Υπάρχουν διάφοροι φορείς που διανείμουν τρόφιμα σ᾽ ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν συσσίτια, δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων κλπ.

Πρώτα απ’ όλα, για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει το κοινωνικό παντοπωλείο.
Τι είναι αυτό; Διάφορα καταστήματα που ανοίγουν ανά διάφορα σημεία της Ελλάδας, κάτι σαν δωρεάν super market. Παρέχουν είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, αναψυκτικά, χυμούς, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια και πολλά ακόμα, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Κάθε εβδομάδα, την ημέρα που θα σας πουν και μεταξύ κάποιων ωρών, μπορείτε να επισκέπτεστε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και να προμηθευτείτε τα προϊόντα που χρειάζεστε. Βάσει εισοδήματος, θα σας δοθεί ένα χρηματικό ποσό το οποίο μπορείτε να σπαταλάτε μηνιαίως.

Πού μπορείτε να τα βρείτε;
Στην Αθήνα υπάρχουν 15 διαφορετικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές.
Στην Θεσσαλονίκη 8, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα 20 ακόμα (Ξάνθη, Σέρρες, Ναύπλιο, Λάρισα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Μεσολόγγι, Καρπενήσι, Καβάλα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Δωδεκάνησα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Αγρίνιο, Χίος, Τύρναβος, Χανιά).

Γνωρίζω πως χρειάζονται κάποια χαρτιά και κάποιες πιστοποιήσεις προκειμένου να σε δεχτούν και, εδώ που τα λέμε, είναι λογικό. Βάσει του εισοδήματός που υπάρχει σε μία οικογένεια, τόσο πιο εύκολο είναι να της δοθεί η ευκαιρία να κληρωθεί για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ναι, ξέχασα να σας αναφέρω πως επειδή ο αριθμός των οικογενειών που δηλώνει «συμμετοχή» είναι αρκετά μεγάλος, διεξάγεται μία κλήρωση κι όσα άτομα δεν καταφέρουν να μπουν, θα κληρωθούν το επόμενο εξάμηνο.

Όσοι ενδιαφέρεστε, είναι καλό να το ψάξετε για τις περιοχές και τους τρόπους που μπορείτε να λάβετε μέρος στην κλήρωση. Κι επειδή το έχω ακούσει από πολλούς, όχι παιδιά, δεν είναι ντροπή να χρειάζεσαι μια βοήθεια στο σπίτι σου κι εφόσον παρέχεται, δεν είναι κακό ν’ αρπάξεις την ευκαιρία.

Για να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό. Λίγο καιρό πριν και καθώς χάζευα στην αρχική μου στο Facebook, είδα ένα βίντεο μιας κοπέλας που έκανε κάτι πολύ όμορφο. 

H Μελίνα λοιπόν, μια 24χρονη κοπέλα, παρόλο που εργάζεται όλη την εβδομάδα, τις Κυριακές αντί να ξεκουραστεί κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ψωνίζει, μαγειρεύει και συσκευάζει γεύματα τα οποία στη συνέχεια μοιράζει σε τοξικομανείς και αστέγους στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκίνησε σαν μία ιδέα απλή. Ό,τι φαγητό περίσσευε στα σπίτια της Μελίνας και των φίλων της, τα συσκεύαζαν κι ύστερα τα άφηναν σε κάποιο καθαρό μέρος της πόλης. Βέβαια, επειδή ποτέ δεν είσαι σίγουρος πού θα καταλήξει αυτό το φαγητό, αποφάσισαν να οργανωθούν περισσότερο. Έτσι, άρχισαν να μαζεύουν χρήματα και μία ημέρα της εβδομάδας πήγαιναν, ψώνιζαν και κάθε Κυριακή μοίραζαν διάφορα φαγητά.

Σιγά-σιγά κι από στόμα σε στόμα μεταφέρθηκε, δημιουργήθηκε κι ένα μικρό ντοκιμαντέρ κι έτσι ευαισθητοποιήθηκε κόσμος. Πλέον η «επιχείρηση» αυτή, ονομάζεται «Το Μοίρασμα».

Ας πάρουμε παράδειγμα απ᾽ αυτά τα απλά, καθημερινά παιδιά κι ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας. Λίγο φαγητό που περισσεύει από τις οικογένειές μας, ή 1 ευρώ την ημέρα που μπορείτε να κρατάτε με σκοπό στο τέλος της εβδομάδας να μαγειρέψετε ένα αξιοπρεπές γεύμα που μπορεί να μοιραστεί και να δώσει χαρά στους άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας.

Υπάρχουν διάφοροι φορείς και οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν.
Όσο παράξενο και αν σας ακουστεί, υπάρχει η Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος, που πριν από λίγο καιρό πήρε μία απόφαση. Να βοηθήσει και να στηρίξει 500 οικογένειες που έχουν πληγεί απ᾽ τις δυσμενείς συνθήκες.

Σε πρώτη φάση, δημότες της Αθήνας παραλαμβάνουν (μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων) κάθε μήνα ένα δέμα βάρος 35 κιλών που περιλαμβάνει βασικά ήδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης.

Εκ πείρας να σας πω, πως είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για μία οικογένεια, καθώς έχω δει τι περιλαμβάνει αυτό το δέμα. Όσοι ενδιαφέρεστε, λοιπόν, μπορείτε να ψαχτείτε να δείτε τι χαρτιά χρειάζονται.

Τέλος, να γίνει μια μικρή αναφορά στον υπέροχο κύριο Σκλαβενίτη που κάθε χρόνο και για έναν σημαντικό αριθμό οικογενειών κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μοιράζει επιταγές από 50 έως 100 ευρώ. Αυτές οι επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα super market «Σκλαβενίτης» κι έτσι μία οικογένεια μπορεί ν’ αγοράσει τρόφιμα και προϊόντα και να περάσει αξιοπρεπώς τις γιορτές. Για κάποιους μπορείς τα 50 ευρώ να σας φαίνονται τίποτα, για κάποιους άλλους όμως δε φαντάζεστε πόσο πολύτιμα είναι.

Ειλικρινά, αν ψάξετε λίγο, θα βρείτε πως υπάρχουν πάρα πολλές είτε κρατικές είτε ατομικές οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν και αντίστοιχα, οργανώσεις στις οποίες μπορείτε εσείς να λάβετε μέρος και να βοηθήσετε τον συνάνθρωπο.

Ψαχτείτε, οργανωθείτε, ενημερωθείτε, δράστε!



Δώρα Κουτσογιάννη

Αθεράπευτα ρομαντική μέχρι αηδίας, αγαπώ τη μουσική και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους. Ανέκαθεν έγραφα στιχάκια σε τοίχους και θρανία γιατί θεωρώ πως έτσι προσδίδουν μια πιο συναισθηματική πινελιά στη ζοφερή καθημερινότητα. Βαριέμαι τους ρεαλιστές κι αγαπώ τους ονειροπόλους. Αιθεροβάμων ίσως θα μπορούσε να είναι το πραγματικό μου όνομα, αφού μονίμως είμαι στο δικό μου ροζ συννεφάκι κι αρνούμαι να ζήσω στη μιζέρια του πραγματικού κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα στα παραμύθια κι εύχομαι κάποια μέρα όλοι να έχουν το δικό τους happy end.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top