728x90 AdSpace

Latest Articles

18 Μαρ 2016

Θα πρέπει να πληγωθείς για να μάθεις - Κυριακή Τσανικίδη - 18 Μαρ 2016


Η περίφημη ρήση του  Γερμανού Φιλοσόφου και Φιλολόγου Φρίντριχ Νίτσε  «ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό» έχει ενστερνιστεί από όλους εκείνους που έχουν βιώσει λυπηρές ή δύσκολες καταστάσεις. Όλοι έχουμε διασχίσει δύσκολα μονοπάτια, όμως κατορθώσαμε να επιβιώσουμε. Κάθε γροθιά στο στομάχι , κάθε μαχαίρια στην πλάτη, κάθε προδοσία, κάθε δάκρυ ,κάθε ηττημένη μάχη, μας εφοδίασε με δύναμη ασυναγώνιστη που μπορεί να κερδίσει κάθε νέο αγώνα ζωής. Χάνεις μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι μακρύς αλλά η νίκη είναι πια δεδομένη για εσένα που ήρθες κοντά στον «θάνατο».

Ήσουν ένα βήμα πριν αλλά δε λύγισες και τώρα έχοντας πλέον γνώση των αδυναμιών, των λάθος κινήσεων, της κακής τακτικής που ακολουθούσες απέκτησες και τη δύναμη για τη διαρκή μάχη της ζωής.

Τα αποτελέσματα των πρώτων μαχών δε σε δικαίωσαν, σε γέμισαν βαθιές πληγές που δύσκολα έκλεισαν. Τα σημάδια άργησαν να εξαφανιστούν. Κάποιες πληγές άφησαν ορισμένα από αυτά διεκδικώντας μια θέση στο μνημονικό σου. Παρέμειναν εκεί να σου υπενθυμίζουν τα δεινά απέναντι στα οποία αντιστάθηκες. Όμως τώρα βγήκες πιο δυνατός από αυτό το παιχνίδι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

Οι ήττες προήλθαν από όλους τους τομείς. Από την εργασία σου που σ' απέλυσαν και σ' οδήγησαν στη σκέψη της μετανάστευσης σε μια άλλη χώρα που θα μπορείς να αναβαθμίσεις το επίπεδο διαβίωσής σου και να ανακτήσεις τη χαμένη αυτοπεποίθησή σου. 

Από τη χρόνια σχέση σου που δεν τήρησε το «για πάντα» προδίδοντάς σε και αφαιρώντας σου κάθε ερωτικό αίσθημα, δημιουργώντας σου παράλληλα την αίσθηση της φυγής και της ανασφάλειας για μια καινούργια σχέση. Από το φίλο σου που δεν ήταν αρκετά ειλικρινής μαζί σου και σε έκανε να αναθεωρήσεις την αξία της φιλίας. Από ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που τελικά δεν πέτυχε. Από την ασθένεια που κατόρθωσες με δύναμη ψυχής να ξεπεράσεις.  

Όλες αυτές οι μικρές ή μεγάλες αποτυχίες, προδοσίες, θλιβερές καταστάσεις, σου έδωσαν τη γεύση της πικρίας αλλά σε ενδυνάμωσαν. Απέκτησες με αντίξοο τρόπο κακές εμπειρίες που αποτελούν για εσένα εφόδιο αντιμετώπισης επόμενων δυσμενών συμβάντων. Οι ψυχολόγοι μάλιστα έχουν καταλήξει πως μικρής έντασης «τραύματα» μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας του ατόμου στις αντιξοότητες.

Οι  απογοητεύσεις που έχεις βιώσει κατά καιρούς αποτελούν διαδραστικό σχολείο για τη μετέπειτα ζωή σου. Με γνώμονα αυτές, προφυλάσσεις τον εαυτό σου από παρεμφερείς δοκιμασίες και τους γύρω σου από πιθανά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Σε κάθε περίπτωση όλα στη ζωή ενός ανθρώπου αποτελούν μάθημα, όταν μπορεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει κατάλληλα το κάθε γεγονός, ώστε η αφομοίωση του να τον οδηγήσει στην παρυφή της πυραμίδας των ανθρωπίνων αναγκών του Maslow, δηλαδή στην αυτοολοκλήρωση. Γιατί για να φτάσεις εκεί θα πρέπει να έχεις νιώσει οποιοδήποτε θετικό ή αρνητικό συναίσθημα. 

Θα πρέπει να πληγωθείς για να μάθεις, θα πρέπει να πέσεις για να σηκωθείς, θα πρέπει να χάσεις για να κερδίσεις! Και μην ξεχνάτε πως στη ζωή οι ήττες μας χαράσσουν και μας διαμορφώνουν για τις νίκες που θα έρθουν!






Κυριακή Τσανικίδη

Στην Αθήνα γεννημένη Μεγάλη Πέμπτη τον Απρίλιο του 1991. Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όνειρο μου από μικρή η δημοσιογραφία με ιδιαίτερη έφεση στην αρθρογραφία. Αγάπη και έρωτας το αγαπημένο μου θέμα. Έντονη προσωπικότητα με ευαίσθητες πτυχές. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω πράγματα. Η περιέργεια χαρακτηριστικό μου στοιχείο. Για 'μένα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να ευτυχήσει ένας άνθρωπος. Η αγάπη για τη δουλειά του και η εύρεση του άλλου του μισού!. Πολύ ρομαντική για την εποχή μας. Θα με ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top