728x90 AdSpace

Latest Articles

23 Μαρ 2016

Η φιλία είναι πιο δυνατή από την απόσταση - Ανώνυμος - 23 Μαρ 2016


Αν έχεις την τύχη να έχεις καλούς φίλους δίπλα σου, ξέρεις και πόσο δύσκολο είναι όταν οι συνθήκες σας αναγκάζουν να είστε μακριά ο ένας από τον άλλο.


Στα πρώτα χρόνια της φιλίας σας -και ειδικά όταν βρίσκεστε στην ίδια πόλη- μπορείτε να είστε συνέχεια μαζί και να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν σαν παρέα. Βγαίνετε, ξενυχτάτε, αράζετε, μαζεύεστε σε σπίτια, πηγαίνετε σινεμά. Οι τρέλες δίνουν και παίρνουν.

Όταν φύγατε για να σπουδάσετε σε άλλη πόλη, ναι μεν σας χώριζε απόσταση αλλά σας ένωναν σαββατοκύριακα που επιστρέφατε στη πατρίδα, αργίες και διακοπές καλοκαιριού.

Και πάλι η παρέα δεν «διασπάστηκε».

Τώρα όμως μεγαλώσατε. Δεν είστε ούτε μαθητές, ούτε φοιτητές. Οι έννοιες είναι πολύ περισσότερες, η όρεξη για τρέλες έχει μειωθεί και οι κοινές έξοδοι και βόλτες έχουν περιοριστεί. Κάποιοι από τη παρέα δουλεύουν κι έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, μερικοί μοιράζουν τη διαμονή τους στη πατρίδα σας και στη πρωτεύουσα, λόγω δουλειάς, μεταπτυχιακών σπουδών ή κάποιας σχέσης. Ο ένας στρατεύτηκε και για ένα χρόνο θα υπηρετεί τη μαμά πατρίδα και άλλος μετακόμισε και για να τον δείτε χρειάζονται 8 ώρες ταξίδι.

Με κάποιον τρόπο όμως και πάλι δεν έχετε ξεκόψει σαν παρέα. Ακόμη είστε ένας «δεσμός». Ίσως λίγο πιο χαλαρός αλλά ακόμη βρίσκεστε εκεί όταν κάποιος από τη παρέα σας χρειάζεται, επικοινωνείτε καθημερινά και γνωρίζετε για τη ζωή του καθενός. Δεν έχετε απομακρυνθεί τόσο παρά τις δυσκολίες και το γεγονός πως ο καθένας βρίσκεται σε άλλη φάση.

Έλα, όμως, που ήρθε η ώρα για ένα ακόμη πλήγμα για τη παρέα. Λαμβάνετε όλοι κοινό μήνυμα για απαραίτητη συνάντηση από τον τρελό της παρέας σας, και συγκεκριμένα δικό σου άκρως αγαπημένο πρόσωπο και κολλητό φίλο. Σας ζητά να μαζευτείτε γιατί έχει να σας πει κάτι σημαντικό. Άλλοι το διακωμωδούν ότι και καλά μάλλον «θα παντρεύεται» και οι υπόλοιποι εικάζουν πως θέλει να σας γνωρίσει κάποια νέα σχέση του.

Εσύ, όμως, που τον ξέρεις καλύτερα από όλους έχεις αρχίσει να ανησυχείς. Αυτό το μήνυμα για κάποιο λόγο ήταν γροθιά στο στομάχι για σένα. Κάτι σοβαρό πρέπει να θέλει να σας ανακοινώσει.

Τελικά οι φόβοι σου επιβεβαιώνονται. Ο φίλος σας φεύγει. Μετακομίζει στο εξωτερικό. Έγινε δεκτή η αίτηση που είχε κάνει στην αρχή τελείως για πλάκα, σε μια εταιρεία πληροφορικής, μίλησε μέσω Skype με τους εργοδότες και με κάποιον γνωστό του εκεί και το πήρε απόφαση.

Η είδηση πέφτει σαν βόμβα στη παρέα. Σε δέκα μέρες θα πρέπει να τον αποχαιρετήσετε στο αεροδρόμιο. Όλοι στη παρέα σιωπούν. Άλλος ένας γνωστός σας αποχαιρετά την Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά δεν είναι ένας απλός φίλος. Είναι ο «αδερφός» σας.

Ο ίδιος προσπαθεί να σας το παρουσιάσει πιο εύκολο από ότι είναι.
«Βρε βλαμμένα, θα έρχομαι συχνά και θα έρθετε κι εσείς να με δείτε. Δε θα χαθούμε. Θα μιλάμε συνέχεια. Ας είναι καλά το Facebook και το Skype!»

Εσύ σωπαίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο κολλητός σου φεύγει. Σε άλλη χώρα πια. Δε θα τον βλέπεις.

Με ποιον θα αράζεις τώρα και θα τραγουδάτε μαζί; Σε τίνος την αγκαλιά θα κλαις και σε ποιον θα λες τα προβλήματα σου; Μια οθόνη δεν πρόκειται να αναπληρώσει τη φυσική παρουσία του. Το γέλιο του και η φωνή του δε θα ακούγεται το ίδιο μέσα από δυο ηχεία. Θα ξεχαστείτε! Θα χαθείτε!

Κάποια στιγμή δε θα έχετε τι να πείτε ή δεν θα έχει ελεύθερο χρόνο για να μιλήσετε. Θα κάνει άλλες παρέες εκεί. Θα έχει πλέον άλλη ζωή. Μακριά από εσάς. Μακριά από σένα. Έφτασε τελικά το οριστικό τέλος αυτής της μακροχρόνιας φιλίας;

Σταμάτα να σκέφτεσαι έτσι εγωιστικό πλάσμα! Σημασία έχει να πάνε όλα καλά στη ζωή του και να βρει την ευτυχία. Έστω και μίλια μακριά. Δεν θα ξεχαστείτε. Ούτε θα πάψετε να νοιάζεστε ο ένας για τον άλλο. Η καρδιά και η σκέψη σας δε θα κοιτάξει αποστάσεις. Η φιλία σας είναι πιο ισχυρή από την απόσταση.

Έφτασε τελικά η ώρα του αποχαιρετισμού. Με δάκρυα στα μάτια αλλά και γέλια και πειράγματα όλη η παρέα τον αποχαιρετά.
Με μια μεγάλη αγκαλιά τον αποχαιρετάς κι εσύ.

Ένα τελευταίο χαμόγελο και ένα μεγάλο φιλί σφραγίζει αυτή τη δύσκολη στιγμή.

«Μη μας ξεχάσεις. Σε αγαπάμε και θα σε σκεφτόμαστε. Να προσέχεις αδερφέ μας εκεί μακριά. Εις το επανιδείν», φωνάζετε δυνατά καθώς εκείνος περνά τον έλεγχο των εισιτηρίων.


Και ναι! Μπορεί να ξεκινά μία νέα ζωή μακριά, αλλά ξέρει πως πίσω υπάρχει μια αγκαλιά που ανυπόμονα τον καρτερά να γυρίσει.  • Facebook Comments
Scroll to Top