728x90 AdSpace

Latest Articles

8 Μαρ 2016

Ο κόσμος θα ήταν άχαρος χωρίς τη γυναίκα - Δώρα Κουτσογιάννη - 8 Μαρ 2016


Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1909 ως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο.


Κάνοντας μια αναφορά, λοιπόν, είναι καλό να γνωρίζουμε πως όλο αυτό ξεκίνησε από μία διαμαρτυρία που έκαναν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη με σκοπό ν’ αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν απ᾽ τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες, κι έτσι αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως «Η Ημέρα της Γυναίκας».

Οι νέες γενιές φυσικά δε γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο και για να μην το παίζω κι έξυπνη, ούτε κι εγώ το ήξερα, αλλά το ανακάλυψα μια μέρα που έπεσε τυχαία πάνω σ’ ένα άρθρο.
Παρ’ όλα αυτά, το κοινωνικό υπόβαθρο και οι λόγοι για τους οποίους εν τέλει γιορτάζουμε στις 8 Μαρτίου, ξεθώριασαν με το πέρασμα των χρόνων κι αποκτήσαμε άλλους, δικούς μας λόγους.

Γνωρίζω πολύ καλά πως στο ευρύ κοινό, και κυρίως στο ανδρικό, ξενίζει λιγάκι και μας καταλογίζουν χίλια δυο επειδή έχουμε μια δική μας, ξεχωριστή μέρα για να γιορτάζουμε.
Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, πάντα ψάχνουμε κάτι για να πιαστούμε και να σχολιάσουμε ή να επικρίνουμε χωρίς να υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος. Πέρα από κάθε εξέγερση που διεξήχθη, πέρα από κάθε πρωταρχικό λόγο, μάθετε γιατί πρέπει να γιορτάζουμε σήμερα.

Γιατί είμαστε η ίδια η δημιουργία με ψυχή και σώμα. Είμαστε τα πλάσματα που μπορούμε να φέρουμε στον κόσμο μια νέα ψυχή και παρόλο που θα πείτε πως χρειάζεται να συμβάλει κι ο άντρας σε αυτό, δεν παύει να είμαστε ο οργανισμός που έχει επιλεχθεί για να κουβαλάει μέσα του επί 9 μήνες ένα έμβρυο. Είμαστε εμείς που έχουμε κλιθεί να προσέχουμε, να κυοφορούμε, να θηλάζουμε, να δημιουργούμε ζωή.

Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα.

Μια γυναίκα πρέπει να είναι τέλεια.

Πρέπει να είναι όμορφη και να περιποιείται τον εαυτό της, αλλά να μην είναι Barbie. Πρέπει να ντύνεται σέξι, αλλά να μη μοιάζει με τσουλάκι. Πρέπει να προσέχει τη διατροφή της, να μην είναι παχουλή μα ούτε και κόκκαλο.

Πρέπει να έχει 200 ρόλους μέσα στην ημέρα της. Να είναι μητέρα, νοικοκυρά, σύζυγος, σύντροφος, φίλη, ερωμένη, γυναίκα. Οφείλει να τα έχει όλα στην εντέλεια, να τους φροντίζει όλους, να είναι πάντα εκεί για όποιον τη χρειαστεί.

Πρέπει να έχει μια αγκαλιά που θεραπεύει κάθε πόνο, κάθε πληγή. Και τα καταφέρνει.

Μια γυναίκα είναι φτιαγμένη απ᾽ τα πιο ανθεκτικά υλικά. Μαθαίνει να εργάζεται 8 ώρες την ημέρα, ύστερα να επιστρέφει και να φροντίζει το σπίτι, να είναι παρούσα σ᾽ όλες τις δραστηριότητες των παιδιών της, να είναι πάντα όμορφη κι επιθυμητή στο σύντροφό της και να ξεκουράζεται.

Δεν ξέρω πώς, αλλά συμβαίνει. Πολλές φορές δεν της φτάνουν οι ώρες μίας ημέρας αλλά τα καταφέρνει όλα.

Η γυναίκα είναι ένα δυνατό πλάσμα μα παράλληλα τόσο εύθραυστο. Πολλές φορές την ακούς να γκρινιάζει και να παραπονιέται για μικροπράγματα. Είναι που κουράζεται με τις τόσες ευθύνες που έχει και το μόνο που θέλει είναι μια αγκαλιά να την γαληνέψει.

Είμαστε ευαίσθητες, κλαίμε εύκολα είτε από χαρά, είτε από λύπη, είτε από συγκίνηση. Όταν χρειάζεται να παρηγορήσουμε κάποιον, φοράμε τ’ ομορφότερό μας χαμόγελο ακόμα κι αν δεν είμαστε καλά. Δεν είμαστε άτρωτες, ούτε μικροί Θεοί, γινόμαστε απλά ευτυχισμένες όταν μπορούμε απλά μ’ ένα χαμόγελό μας να απαλύνουμε τον πόνο κάποιου.

Πολλές φορές, μας κατηγορείτε που είμαστε πολυσύνθετα όντα και υπεραναλύουμε τα πάντα. Ναι, ίσως δε βοηθάει σε κάποιες καταστάσεις, μα ξέρουμε να παλεύουμε γι᾽ αυτό που θέλουμε, να το διεκδικούμε και να μη δεχόμαστε ένα απλό «όχι» γι απάντηση. Θα μας δεις να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε τη λύση σ’ ένα πρόβλημα ακόμα κι αν χρειαστεί να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Μοιράζουμε την αγάπη μας άνευ όρων, χωρίς να περιμένουμε τίποτα γι᾽ αντάλλαγμα.
Σίγουρα υπάρχουν κάποιες που τις βλέπεις στο δρόμο και γελάς μαζί τους. Κάποιες που ακούς να μιλούν για υλικά αγαθά, για λούσα και ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, είναι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα που δεν έχουν από πού αλλού να πιαστούν. Οπότε δεν τις υπολογίζω καν σε όσα αναφέρω, απλά γιατί δε θεωρώ πως ανήκουν στην κατηγορία της γυναίκας που αξίζει επαίνους.

Θα ήθελα επίσης ν’ αναφέρω πως η ηθική μιας γυναίκας δεν κρίνεται από το πόσο μακιγιάζ έχει ή το πόσο κοντή είναι η φούστα που φοράει. Αν κρίναμε από αυτό, ζήτω που καήκαμε. Κάθε μία κάνει τις επιλογές της, φοράει ό,τι γουστάρει και βάφεται όπως επιθυμεί. Δε θα δεχθούμε βέτο και σ’ αυτό.

Βρισκόμαστε κλεισμένοι σε μια κοινωνία που ζέχνει κι εμείς ψάχνουμε να πιαστούμε από την κόκκινη φούστα που φόρεσε σήμερα η Μαρία και είναι ανήθικο, και παπαπα πού πάει έτσι και α! Είναι όλες πουτάνες.

Σκεφτείτε μερικά πράγματα και μάθετε να μας αγαπάτε και να μας σέβεστε γι᾽ αυτό που είμαστε. Αξιαγάπητα πλάσματα, πρόθυμα να δώσουν απλόχερα την αγάπη και τη φροντίδα τους.

Χρόνια μας πολλά, λοιπόν, κι εύχομαι μια μέρα να ξεφύγουμε απ᾽ τα ταμπού και τα στερεότυπα αυτής της κοινωνίας. 

Τέλος, να μην ξεχάσουμε να πούμε χρόνια πολλά σ᾽ όλες εκείνες τις γυναίκες που πάλεψαν με βαριές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, και βγήκαν νικήτριες. Που ενώ έχασαν τα μαλλιά τους σε χημειοθεραπείες, παρέμειναν απίστευτα όμορφες και δυνατές.

Αυτές κι αν αξίζουν την αγάπη όλων. Οι μαχήτριες. 

Χρόνια πολλά στη γυναίκα, στη μητέρα, στην αδερφή, στη φίλη, στη σύντροφο. Χρόνια πολλά σε κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και ιδανικών. Χρόνια πολλά στο πιο όμορφο πλάσμα της φύσης, τη γυναίκα.

Δε θέλουμε δώρα, λουλούδια και σοκολατάκια. Θέλουμε κατανόηση, αγάπη και σεβασμό. Μπορείτε να μας τα προσφέρετε;




Δώρα Κουτσογιάννη

Αθεράπευτα ρομαντική μέχρι αηδίας, αγαπώ τη μουσική και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους. Ανέκαθεν έγραφα στιχάκια σε τοίχους και θρανία γιατί θεωρώ πως έτσι προσδίδουν μια πιο συναισθηματική πινελιά στη ζοφερή καθημερινότητα. Βαριέμαι τους ρεαλιστές κι αγαπώ τους ονειροπόλους. Αιθεροβάμων ίσως θα μπορούσε να είναι το πραγματικό μου όνομα, αφού μονίμως είμαι στο δικό μου ροζ συννεφάκι κι αρνούμαι να ζήσω στη μιζέρια του πραγματικού κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα στα παραμύθια κι εύχομαι κάποια μέρα όλοι να έχουν το δικό τους happy end.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top