728x90 AdSpace

Latest Articles

9 Μαρ 2016

Πατρινό καρναβάλι για πάντα! - Ράνια Ψύλλα - 9 Μαρ 2016


Δε γίνεται να έχεις περάσει τα καλύτερα χρόνια της φοιτητικής σου ζωής στην πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, την Πάτρα, να φτάνουν οι απόκριες και να μην νοσταλγείς το πατρινό καρναβάλι!


Το καρναβάλι της Πάτρας είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας και μετρά πάνω από 180 χρόνια ζωής. Κι όταν λέμε καρναβάλι, δεν αναφερόμαστε μόνο στη μεγάλη παρέλαση αλλά σʾ ένα πλήθος εκδηλώσεων που ξεκινούν κάθε χρόνο απʾ τον Ιανουάριο κιόλας.

Η πόλη της Πάτρας είναι συνυφασμένη με τις απόκριες κι οι Πατρινοί λατρεύουν το καρναβάλι καθώς αποτελεί θεσμό και γεγονός προετοιμασίας σχεδόν όλο το χρόνο.

Όλα αρχίζουν με την έναρξη του καρναβαλιού που διαδραματίζεται στις 17 του Γενάρη. Η πλατεία Γεωργίου φορά τα γιορτινά της και σε μια βραδιά γιορτής όπου παρευρίσκεται πλήθος κόσμου (τοπικοί άρχοντες, Πατρινοί κι επισκέπτες) με μουσική, χορό, πυροτεχνήματα και δίνεται το σύνθημα πως το καρναβάλι ξεκίνησε.

Οι προετοιμασίες και η κατασκευή των αρμάτων έχει φυσικά ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αλλά η επίσημη έναρξη βάζει ολόκληρη την πόλη σε πυρετό οργάνωσης κι αναμονής.

Κάθε χρόνο το καρναβάλι έχει ένα διαφορετικό θέμα. Τα θέματα του καρναβαλιού είναι κυρίως σατυρικά και φυσικά μέσα από την ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα.

Ο Δήμος Πατρέων είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση, με πάρα πολύ κόσμο να δουλεύει ασταμάτητα για την άψογη διεξαγωγή του καρναβαλιού. Τα καρναβαλικά συνεργεία αναλαμβάνουν την κατασκευή και το βάψιμο των αρμάτων στο καρναβαλικό εργαστήρι. Όλη η δουλειά γίνεται με το χέρι.

Βέβαια, καρναβάλι χωρίς στολές και χωρίς καρναβαλιστές γίνεται; Δε γίνεται! Η Πάτρα γεμίζει με «στέκια», όπου κάθε στέκι αποτελεί κι ένα καρναβαλικό γκρουπ.

Οι «αρχηγοί» επιλέγουν το όνομα του γκρουπ τους και παρουσιάζουν τη στολή που θα φορεθεί. Οι εγγραφές κι οι παραγγελίες των στολών ξεκινούν από νωρίς και πριν το τελευταίο σαββατοκύριακο των Αποκριών όλοι οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν απʾ τα στέκια τις στολές τους και λαμβάνουν τις οδηγίες για την μεγάλη παρέλαση.

Τα καρναβαλικά πληρώματα ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 100 και μετρούν χιλιάδες συμμετέχοντες. Οι στολές και τα ονόματα των πληρωμάτων είναι κάθε χρόνο μοναδικά, γεμάτα φαντασία και τις περισσότερες φορές γεμάτα καυστικό χιούμορ, αλλά και… σεξουαλικά υπονοούμενα! Όπως και τα θέματα των αρμάτων.

Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα παιχνίδια και διαγωνισμούς Κρυμμένου Θησαυρού και τα Μπουρμπούλια (χορός βραδινός, με ντάμες που φορούν μάσκες και μακριά μαύρα ντόμινο και θα αναζητήσουν τους καβαλιέρους τους).

Το σαββατοκύριακο των πρώτων αποκριών παρελαύνουν τα μικρά παιδάκια κι οι μαθητές της πόλης καθώς είναι το Καρναβάλι των Μικρών. Η Πάτρα γεμίζει μουσική και χαρούμενες φατσούλες με υπέροχες χρωματιστές στολές.

Φτάνουμε στο τελευταίο σαββατοκύριακο των Αποκριών όπου κορυφώνεται και το καρναβάλι. Το Σάββατο γίνεται στο κέντρο της Πάτρας η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων χωρίς τα άρματα. Τα πάρτι δίνουν και παίρνουν.

Φτάνουμε στην Κυριακή όπου γίνεται κι η Μεγάλη Παρέλαση. Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν απʾ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (ειδικά από Ιταλία) κι όλη η Πάτρα βγαίνει στους δρόμους για να γιορτάσει το καρναβάλι. Τα μεγάφωνα παίζουν μουσική  non-stop όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το πατρινό καρναβάλι αλλά και πολλά ακόμα αποκριάτικα και ρυθμούς… samba!

Η παρέλαση περνά στην Οδό Κορίνθου και ξεκινά νωρίς το μεσημέρι.
Η βασίλισσα του καρναβαλιού προπορεύεται της παρέλασης στο άρμα της, ακολουθεί το άρμα του βασιλιά καρνάβαλου και τα λοιπά άρματα. Ακολουθούν τα πληρώματα που όλα μαζί μετρούν έως και 40.000 καρναβαλιστές.

Χορός, γέλια, σφυρίγματα, η μαυροδάφνη να ρέει άφθονη και το κέφι δε σταματά. Όλη η πόλη μια γιορτή. Όλη η πόλη χορεύει, όλη η πόλη γιορτάζει το καρναβάλι.

Ακόμη κι όταν ο καιρός τα χαλάει λίγο, ακόμη και με βροχή η παρέλαση δε σταματά. Το απόγευμα η παρέλαση ολοκληρώνεται με το σοκολατοπόλεμο και μόλις βραδιάσει το καρναβάλι ολοκληρώνει η Τελετή Λήξης με το παραδοσιακό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο Μόλο της Αγίου Νικολάου. Ο αχαϊκός ουρανός φωτίζεται με εκατοντάδες πυροτεχνήματα. Το καρναβάλι έφτασε στο τέλος του και το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά.

Το κέφι, όμως, κι η γιορτή θα συνεχιστεί όλη νύχτα μέχρι το άλλο πρωί. Όλοι οι δρόμοι του κέντρου της Πάτρας είναι γεμάτοι από «τρελούς» καρναβαλιστές.
Αξίζει έστω και μία φορά να επισκεφτείτε την Πάτρα τις απόκριες αλλά και να λάβετε μέρος στο καρναβάλι. Θα περάσετε τέλεια και θα σας μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία.

Πατρινό Καρναβάλι για Πάντα! Γεια σου Πάτρα!

«Κάνε όποια τρέλα σκεφτείς, μην αντισταθείς!»



Ράνια Ψύλλα

Είμαι 25 ετών, πτυχιούχος νηπιαγωγός. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία, ενημερώνομαι μέσα από site και blogs. Μου αρέσει να γράφω για εμπειρίες της δικής μου καθημερινότητας, για θέματα που προκύπτουν μέσα από κουβέντα με φίλους και γενικά για ότι μπορεί να με προβληματίσει ή να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Τα λέω σε φίλους και γνωστούς, τα λέω σε συγγενείς και συναδέλφους αποφάσισα να τα γράφω κιόλας τώρα. Με χιούμορ και καλή διάθεση για να ενημερωνόμαστε και πάνω απ' όλα να περνάμε όμορφα!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top