728x90 AdSpace

Latest Articles

25 Μαρ 2016

Η ουσία είναι η μαντίλα ή η εθνική επέτειος; - Unknown - 25 Μαρ 2016


Χθες έλαβε χώρα στο Σύνταγμα η παρέλαση προς τιμή των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την 25η Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε την ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη, ενάντια στην Οθωμανική Κυριαρχία.


Για  λόγους παράδοσης σε εορταστικές επετείους όπως η σημερινή , διεξάγεται στρατιωτική και μαθητική  παρέλαση προς ενθύμηση  ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος, προς τιμή των ηρώων που πολέμησαν σύσσωμοι.

Κάθε χρόνο στις παρελάσεις δε λείπουν τα ευτράπελα. Κάθε χρόνο κάποιος κλέβει την παράσταση και κάποιος όχι, κάποιος τραβάει τα βλέμματα και κάποιος όχι. Συνήθως επικρατούν της προσοχής οι  νεαρές μαθήτριες με τον ελαφρύ ρουχισμό, τις μίνι φούστες.

Στη φετινή, όμως, μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα πρωταγωνίστησε μια αριστούχος μουσουλμάνα μαθήτρια, η οποία κατάγεται από την Αίγυπτο κι η οποία παρέλασε με μαντίλα και μακριά φούστα. Φυσικά αυτό σχολιάστηκε κι επικέντρωσε το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η νεαρά μουσουλμάνα Αγιά Ιμπραήμ, απαντώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε πως: «Είναι μια μέρα υπερηφάνειας στην Ελλάδα κι εγώ συμμετέχω σήμερα ως παραστάτρια πρώτη φορά και νιώθω πολύ ωραία».
Η νεαρή τίμησε την εθνική μας επέτειο παρελαύνοντας, τιμώντας παράλληλα τη θρησκεία της.

Πρόκειται για μια ένδειξη συνύπαρξης θρησκειών και εθίμων μέσα από μια διαδικασία παραδοσιακή. Η ανεξιθρησκεία του Ελληνικού Συντάγματος επιτρέπει στον κάθε έναν ξεχωριστά να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί και να θρησκεύεται ελεύθερα κάτι που αυτόματα επιβάλει της ανοχής του δικαιώματος αυτού.

Δεν μπορεί κανείς, λοιπόν, να της αφαιρέσει το δικαίωμα της να φοράει τη μαντίλα της ως ένδειξη σεβασμού προς τη θρησκεία της. Οι απόψεις των μελών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την επιλογή της νεαρής να μην την αφαιρέσει, διίστανται.
Κάποιοι είδαν την εικόνα αυτή ως ένδειξη συνύπαρξης και μήνυμα κατά του ρατσισμού. Απ᾽ την άλλη μην ξεχνάμε πως πολλοί λόγω της εθνικιστικής τους μυωπίας επικρίνουν οτιδήποτε αφορά ένα άλλο έθνος ειδικά όταν αυτό νιώθουν να διεισδύει στο ελληνικό.

Έτσι, λοιπόν, δεν έλειψαν και οι κατακριτές αυτού του γεγονότος. Πόσες φορές άλλωστε έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων λόγω αλλοεθνών σημαιοφόρων;
Ίσως αυτό που πρέπει να προβληματίσει δεν είναι η μαντίλα της παραστάτριας ή ο έγχρωμος  σημαιοφόρος αλλά το γεγονός ότι πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα. Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στην ημιμάθεια των νέων, στην απουσία γνώσης της ελληνικής ιστορίας.

Το να τιμάει κανείς τη θρησκεία του ή λόγω της αρίστευσής του να κατορθώνει να πρωτοστατεί της παρέλασης κρατώντας την ελληνική σημαία παρά το γεγονός ότι είναι αλλοεθνής, δεν αποτελεί πρόβλημα ειδικά όταν αυτό δεν αναιρεί τη σημαντικότητα της εν λόγω μέρας.

Πρόβλημα είναι ο αποπροσανατολισμός από την ουσία της εθνικής επετείου, από την ιστορία που χάραξαν οι ήρωες της επανάστασης του 1821.


Είναι λάθος να χάνουμε την ουσία των πραγμάτων και να στρεφόμαστε στη μαντίλα, μη λαμβάνοντας υπόψιν ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική και ανεξίθρησκη κοινωνία.  • Facebook Comments
Scroll to Top