728x90 AdSpace

Latest Articles

12 Μαρ 2016

Χτύπα το ρατσισμό στη ρίζα - Κυριακή Τσανικίδη - 12 Μαρ 2016


Ο ρατσισμός είναι μια μάστιγα που έχει εξαπλώσει τα δηλητηριώδη πλοκάμια του σʾ ολόκληρη την υφήλιο. Εσύ που αντιπαθείς ή ακόμα και μισείς  κάποιον επειδή έχει διαφορετικό χρώμα από εσένα ,διαφορετική εθνικότητα, διαφορετική θρησκεία, ακόμα και διαφορετικές πεποιθήσεις έχεις αναλογιστεί πού οφείλεται αυτή η αποστροφή σου στη διαφορετικότητα; Πού έγκειται αυτός ο θυμός σου έναντι ενός ανόμοιου ανθρώπου από εσένα;


Πρέπει να αντιληφθείς πως η διαφορετικότητα δεν είναι αμάρτημα και πως όλοι είναι ίσοι. Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία κι έτσι οφείλει ο καθένας μας ξεχωριστά νʾ αποδέχεται τον κάθε άνθρωπο και να μην παραμερίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.     
                                           
Πρέπει νʾ αναζητήσει κανείς τα αιτία που τείνουν σε ρατσιστική συμπεριφορά; Η πνευματική ρηχότητα, η έλλειψη σεβασμού, η μη υιοθέτηση ανθρωπιστικών αξιών, ακόμα κι οι προκαταλήψεις θρέφουν το ρατσισμό κι εντείνουν τις διαχωριστικές συμπεριφορές. Υπάρχουν και άνθρωποι με έμφυτη την τάση να βλέπουν με καχυποψία οτιδήποτε ξένο.

Πρέπει να ενστερνιστεί ο κάθε άνθρωπος πως όλοι γεννήθηκαν ελεύθεροι κι ίσοι. Η έννοια της ισότητας υποδηλώνει την ίση μεταχείριση των ατόμων, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Αυτή η έννοια έχει καταρρακωθεί λόγω οικονομικής, πολιτικής, ηθικής, πνευματικής και κοινωνικής κρίσης. Το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως: «Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι κι ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους. Είναι προικισμένοι µε λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους µε πνεύμα αδελφοσύνης», ενώ το δεύτερο πως: «Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όπως ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

Αν αναλογιστεί κάνεις ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα περιθωριοποιώντας τη διαφορετικότητα, αν δηλαδή γίνει το πρόβλημα συνειδητό, τότε θα μπορέσει νʾ αντιμετωπιστεί και να υιοθετηθεί από όλους μας πνεύμα αδελφοσύνης.              
              
Το λυπηρό είναι πως όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο τα ρατσιστικά φαινόμενα διαιωνίζονται. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι ξένοι παίρνουν τις δουλειές κι έτσι εκφράζουν το ρατσισμό τους με λεκτική βία.

Στην κρίση ναι μεν οι εργοδότες προτιμούν να προσλάβουν ένα μετανάστη, αλλά ο λόγος έγκειται στον πολύ χαμηλό μισθό που θα πάρει ο τελευταίος. Αυτό είναι μια ακόμα ρατσιστική στάση από πλευράς εργοδοτών.

Καθίσταται αναγκαία η καταπολέμηση της μάστιγας του ρατσισμού μέσω της ευαισθητοποίησης και της δράσης όλων μας. Οφείλουμε να βοηθήσουμε, ώστε κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δικαιούται.

Κυριακή Τσανικίδη

Στην Αθήνα γεννημένη Μεγάλη Πέμπτη τον Απρίλιο του 1991. Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όνειρο μου από μικρή η δημοσιογραφία με ιδιαίτερη έφεση στην αρθρογραφία. Αγάπη και έρωτας το αγαπημένο μου θέμα. Έντονη προσωπικότητα με ευαίσθητες πτυχές. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω πράγματα. Η περιέργεια χαρακτηριστικό μου στοιχείο. Για 'μένα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να ευτυχήσει ένας άνθρωπος. Η αγάπη για τη δουλειά του και η εύρεση του άλλου του μισού!. Πολύ ρομαντική για την εποχή μας. Θα με ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top