728x90 AdSpace

Latest Articles

20 Απρ 2016

Η τέχνη σε κάνει εραστή της - Jamie Χονδρογιάννης - 20 Απρ 2016


Πάντα αναρωτιόμουν πώς γίνεται ένα τραγούδι, μερικοί στίχοι, μια ταινία να σου προσφέρουν τόσα πολλά ερεθίσματα και συναισθήματα και παράλληλα να είναι ιδιαίτερα απλά. Η τέχνη είναι κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων. Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος απέχει απόλυτα από αυτήν, άσχετα αν δεν ασχολείται τακτικά. Ποιος μπορεί να φανταστεί την ζωή του χωρίς μουσική, χωρίς ταινίες; 

Όταν είσαι ερωτευμένος, όταν είσαι ψυχικά εξουθενωμένος, η τέχνη έχει θεραπευτικές ιδιότητες πάνω σου. Εκεί θα καταφύγεις.
Απʾ την μία η τέχνη δεν είναι κάτι τόσο περίπλοκο ως νόημα. Δεν υπάρχουν κριτήρια όσον αφορά τι είναι ωραίο και τι δεν είναι. Είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου, φαντασίας και εμπειριών του καθένα. Ακόμα και ένα ποίημα, χωρίς μελοποίηση, είναι μερικές προτάσεις ενωμένες με στόχο να δώσουν ένα νόημα, να σου περάσουν ένα συναίσθημα. Και όντως, μέσα από 8 και 10 σειρές μπορείς να αντλήσεις τεράστια δύναμη, να αλλάξει όλη η μέρα σου.

Πόσες φορές το τραγούδι σου σε έκανε να νιώσεις καλύτερα, να είσαι άλλος άνθρωπος από αυτόν που ήσουν πριν πέντε λεπτά; Πόσες φορές μια ταινία σε έκανε να αναθεωρήσεις όλα όσα ήξερες μέχρι τώρα;

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να επιδράσει πιο γρήγορα πάνω σου απʾ ότι η τέχνη. Και όταν καταλάβεις πόσο πολύ μπορεί να σε εκφράσει και να σε βοηθήσει, εθίζεσαι σʾ αυτήν. Καταντάει το χάπι που πρέπει να πάρεις όταν δεν είσαι καλά . Όχι ότι βέβαια αυτό είναι κατάντια. Αυτό είναι η ουσία της τέχνης. Να μπορεί να σου αλλάξει την διάθεση. Να σε κάνει να νιώσεις πράγματα και συναισθήματα που από μόνος σου δεν θα μπορούσες.

Δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό από αυτήν, κάτι που να παραμένει ανεπηρέαστο και ανεξίτηλο καθώς περνάει ο χρόνος.

Ακόμα και ουσίες που έχουν κατασκευαστεί για να αλλάζουν την διάθεση σου (αγχολυτικά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ κλπ.), δεν έχουν την αντίστοιχη αντοχή και μετά από λίγο ξεθωριάζουν, μειώνεται η επίδραση τους πάνω σου όσο περνάει ο καιρός και όσο συνεχίζεις την χρήση.

Ποτέ όμως η τέχνη δεν χάνει την επιρροή της σε σένα. Σαφώς, βέβαια, δεν έχει κάθε προϊόν της τέχνης δεν έχει την ίδια ισχύ πάνω σου. Αυτό εξαρτάται από το τι χρειάζεσαι εσύ για να εκφραστείς και να νιώσεις καλά.

Επιπλέον, η τέχνη είναι πάντα εκεί, ελεύθερη να για να τη χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις. Δε χρειάζεσαι λεφτά ή ιατρική συνταγή για να σιγοψιθυρίσεις ένα στίχο, να θυμηθείς μία φωτογραφία ή μια σκηνή από ταινία. Και ειδικά πλέον με το ίντερνετ, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Μπορείς να ανατρέξεις σε κάτι που θα σε ηρεμήσει και θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα με μερικά κλικ.
Η τέχνη εξ άλλου ανήκει σε μένα και σε σένα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν καλλιτέχνη από το να βλέπει τις δημιουργίες του να εκφράζουν άλλα άτομα. Γιʾ αυτό αφιερώνουν την ζωή τους σε αυτήν. Για να σε κάνουν να νιώσεις όπως ένιωσαν και αυτοί, να σου δημιουργήσουν ανάλογα συναισθήματα, αν και όταν το επιθυμήσεις.

Μην φοβάσαι να αφεθείς στην τέχνη. Βάλʾ την στην ζωή σου όσο πιο πολύ μπορείς. Θα σε θεραπεύει, θα σε ταξιδεύσει, θα σε αλλάξει σαν άνθρωπο. Είτε το θέλεις, είτε όχι. 

Θα σε κάνει καλύτερο.

Χωρίς να αλλάξει την ταυτότητα σου, απλά θα πάρει ό,τι καλό υπάρχει μέσα και θα το βγάλει στη επιφάνεια. Ίσως να σε κάνει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο.

Jamie Χονδρογιάννης

Γεια σου, είμαι ο Jamie. Είμαι από Θεσσαλονίκη και σπουδάζω Ψυχολογία. Κάπου στα 14 μου έδωσαν μια κιθάρα. Δεν υπήρξε γυρισμός. Μαζί θα πάμε μια βόλτα στον κόσμο της μουσικής, θα μιλήσουμε για σχέσεις και σεξ, και φυσικά για night life. Αν σε ενδιαφέρει ακολούθησέ με, θα σε κάνω Bon Viveur. Ακόμα κάθεσαι; Πιες ένα σφηνάκι και let me entertain you.;.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top