728x90 AdSpace

Latest Articles

2 Απρ 2016

Όταν οι «κακοί» των ταινιών κλέβουν τις εντυπώσεις - Christos Antonaros - 2 Απρ 2016


Η ραχοκοκαλιά μιας ιστορίας είναι οι χαρακτήρες της, και, αν και θεωρείται κλισέ, η μάχη μεταξύ καλού και κακού χαρακτήρα είναι η πιο συνηθισμένη. Χωρίς διαμάχη, δεν υπάρχει ιστορία και χωρίς ιστορίες, δεν θα υπήρχαν ταινίες.


Ο κακός της ιστορίας, ή αλλιώς ανταγωνιστής, όπως μου αρέσει να τον ονομάζω, κατευθύνει την αφήγηση, δίνοντας στον ήρωα εμπόδια να ξεπεράσει και στο κοινό κάποιον να αντιπαθήσουν. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές.

Τι γίνεται όμως, όταν ο κακός της ταινίας, είναι στην πραγματικότητα πιο ενδιαφέρον από ό,τι ο ήρωάς της;

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς ανταγωνιστές, στην ιστορία του κινηματογράφου. Χαρακτήρες που όσο και αν οι πράξεις τους μας οδηγούν να του μισήσουμε, οι χαρακτήρες τους είναι τόσο ενδιαφέροντες που ξεχνάμε να το κάνουμε.

Hannibal Lecter
Ο Dr. Hannibal Lecter δεν είναι απλά ένας μανιακός δολοφόνος, είναι ένας κανίβαλος, του οποίου ο παλμός παραμένει απόλυτα σταθερός ακόμα και όταν σχίζει το λαιμό κάποιου με τα δόντια του. Αν και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας «The Silence of the Lambs» πίσω από τα κάγκελα της υψίστης ασφαλείας κελιού του, παίζει με το μυαλό όλων γύρω του, χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά την επιστήμη της ψυχολογίας. Υποδυόμενος με χαρισματικό πάθος από τον Anthony Hopkins, ο Hannibal είναι ένας άνθρωπος με λεπτή γεύση, μορφωμένος και αφοσιωμένος στην επιστήμη του, ο οποίος θα ήταν ένας εξαίσιος επισκέπτης για δείπνο (εφόσον του απαγορεύσεις την είσοδο στην κουζίνα). Μπορεί να δολοφονεί ανθρώπους και να τους σερβίρει με φάβα, αλλά η τάση του να στοχεύει τους αγενείς και απολίτιστους περιστασιακά μοιάζει σαν ένα βάναυσο κοινωνικό λειτούργημα. Δεν είναι τυχαίο το ότι περισσότεροι τον θεωρούν αντιήρωα στη δεύτερη ταινία του, «Hannibal.»

Tyler Durden
Ο Tyler Durden είναι η άγρια, μαύρη καρδιά, που πάλλεται κάτω από τα στήθη της ταινίας «Fight Club». Ένα αποκύημα της φαντασίας του ανώνυμου πρωταγωνιστή, τον οποίο υποδύεται ο Edward Norton, ο Durden  είναι ένας αναρχικός που χρησιμοποιεί το χάρισμα του λόγου για να πείσει άλλους άνδρες για να ενταχθούν στο Fight Club του, το οποίο θα καταλήξει σε μια ισχυρή οργάνωση με σχέδιο να αλλάξει ριζικά τον κόσμο. Μπορεί να μην υπάρχει έξω από το μυαλό του ήρωα, αλλά αντιπροσωπεύει μια σκοτεινή γωνιά του ανδρικού υποσυνείδητου, που κρίνει σωστό και λάθος με άναρχο τρόπο.
Το «Fight Club» προς το τέλος κατακρίνει τις πράξεις του Durden και τις προσωπικές του φιλοσοφίες, αλλά αυτό δεν απαγορεύει σε πολλούς θεατές να συμπαθήσουν τον χαρακτήρα. Ο Brad Pitt χρησιμοποιεί τον μαγνητισμό του για να δημιουργήσει κάτι αρχέγονο και ισχυρό οι απαντήσεις του οποίου μπορεί να είναι συνταρακτικές, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα ερωτήματα που θέτονται.

The Joker
Μια φιγούρα τρομοκρατικά καλυμμένη από ένα πέπλο μυστήριου, με τάση προς τα μωβ κοστούμια και μακιγιάζ κλόουν, όταν ο μακαρίτης Heath Ledger ανέλαβε τον ρόλο του Joker η εικόνα του κακοποιού έγινε από τις πιο αγαπημένες, και απολύτως δικαιολογημένα. Είναι τρομακτικός και χαοτικός, και τα σχέδια του υπάρχουν για λόγους γνωστούς μόνο στον ίδιο. Είναι δραματικός, επιδεικτικός και ενθουσιώδης για αυτό που κάνει, που δεν μπορείς παρά να παγιδευτείς στον σαδιστικό ενθουσιασμό του. Μπορεί να αισθανθείς άσχημα αργότερα που γέλασες με τις φρικτές γελοιότητες του, αλλά αξίζει τον κόπο.

Satan
Δεν αναφέρομαι στον Εωσφόρο, τον άρχοντα της κόλασης, βασανιστή των κακών ψυχών. Μιλώ για τον Satan του «South Park: Bigger, Longer and Uncut», μια ταινία που δίνει στον διάβολο έναν ρόλο όμοιο με εκείνους των μιούζικαλ του Broadway.
Έκαστος στο είδος του, μάγκες. Μπορεί να είναι ο άρχοντας του σκότους, αλλά αυτό δεν τον κάνει απαραίτητα κακό … σωστά; Ποτέ δεν υπήρξε πιο αστείος, και παραδόξως φλογερός εραστής, κακοποιός από αυτόν. Κατά τη προετοιμασία της επικείμενης Αποκάλυψης, ο Satan παλεύει να ενώσει τα κομμάτια της διαλυμένης σχέσης του με τον Σαντάμ Χουσεΐν, και ονειρεύεται έναν κόσμο που δεν είναι μόνο φωτιά, βασανιστήρια και πόνος. Μέσα από τα αλλόκοτα μάτια του Trey Parker και του Matt Stone, η δαιμονικότερη φιγούρα σε όλες τις κουλτούρες μετατρέπεται σε έναν προβληματισμένο ομοφυλόφιλο άντρα.
  

Gollum
Από ένα ειρηνικό πλάσμα εν ονόματι Smeagol, το Gollum μετατράπηκε, χάρη στο δαχτυλίδι του Sauron, σε ένα ανατριχιαστικό τερατούργημα που θα δολοφονήσει, εξαπατήσει και θα κλέψει για να παραμείνει ζωντανό και να προστατεύσει το «Πολύτιμο» του. Υπάρχουν μεγαλύτερα και πιο θανατηφόρα τέρατα στο αριστούργημα «Lord of the Rings,» αλλά κανένα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο είναι το Gollum.
Κάτω από την ανατριχιαστική μορφή του, κρύβεται ένα θλιμμένο και αξιολάτρευτο μικρό πλάσμα που έχει δαπανήσει τόσο πολύ καιρό στη μοναξιά και το μίσος που έχει ξεχάσει πώς να ζήσει πραγματικά. Όπως λέει και ο Gandalf, το Gollum είναι ένα πλάσμα που θα πρέπει να λυπηθούμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Alex De Large
Από πού ν’ αρχίσω. Ως ο αρχηγός μιας συμμορίας του μελλοντικού Λονδίνου, ο Alex De Large είναι ένας τέρας από κάθε άποψη. Ξυλοκοπάει άστεγους μέχρι θανάτου για πλάκα, θέλει συνέχεια τα μέλη της ομάδας του ενάντια σε άλλες συμμορίες, εισβάλει σε σπίτια και κακοποιεί σεξουαλικά τους ενοίκους. Αν τα πρώτα 45 λεπτά του «A Clockwork Orange» της ιδιοφυίας του κινηματογράφου Stanley Kubrick δεν σε κάνουν να σιχαθείς, τότε κάτι δεν πάει καλά με ‘σένα. Ωστόσο, μετά από την πειραματική αποτοξίνωση του και απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο Alex είναι πλήρως ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο άλλοτε στυγνός νεαρός άνδρας, έχει καταστεί σε αξιοθρήνητος και πράος, αδυνατώντας να ζήσει στον κόσμο που τον δημιούργησε.

Roy Batty
Στον κόσμο του «Blade Runner» από τον Ridley Scott, τα «Replicants» είναι ρομποτικά ανθρωπόμορφα όντα κατασκευασμένα για να υπηρετούν τον άνθρωπο, αλλά περιστασιακά αλλάζουν γνώμη. Ο Roy Batty είναι ο ηγέτης μιας μικρής ομάδας από αποστάτες «Replicants» που τελούν αεροπειρατεία σε ένα διαστημόπλοιο, διαφεύγουν στη γη και αρχίζουν να σπέρνουν το θάνατο στην αναζήτηση του δημιουργού τους. Με τον τιτλούχο δολοφόνο, και ερευνητή, χαρακτήρα του Harrison Ford να τον κυνηγά, ο Roy γίνεται όλο και πιο απελπισμένος, με αποτέλεσμα η βία να κλιμακώνεται και η τελική αναμέτρηση να είναι επική. Ο Roy Batty είναι ένας από τους πιο αγαπημένους κακοποιούς στην κινηματογραφική ιστορία, επειδή δύσκολα τον λες κακοποιό. Είναι ένα ον με αισθήματα, και ας είναι ρομποτικό, καταδικασμένο σε μια σύντομη ζωή και δουλεία χωρίς επιλογή. Δεν είναι τυχαίο που ο Roy είναι πολύ πιο ανθρώπινος από τον Harrison Ford. Είναι η καρδιά και η ψυχή του «Blade Runner».






Χρήστος Αντώναρος

Η ζωή είναι χρώματα, ήχοι, αρώματα, σχήματα, γεύσεις. Η ζωή είναι λευκή, μαύρη και γκρίζα. Από παιδική ηλικία μου άρεσε να γράφω για τη ζωή, πως θα συνέβαινε σε ένα δικό μου φανταστικό σκηνικό. Βλέπω μοτίβα σε κάθε πτυχή της, κάποια θλιβερά, άλλα χαρούμενα, μα όλα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα. Καλό ταξίδι.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top