728x90 AdSpace

Latest Articles

3 Ιουλ 2016

Τα μπουζούκια θέλουν λαϊκά και το γαρίφαλο καψούρα - Κατερίνα Μοχράνη - 3 Ιουλ 2016


Ελλάδα του 2016. Η Ελλάδα της ψευτοκουλτούρας και των πειραμάτων. Η χώρα που όλοι κάνουν για όλα και όλοι πάνε με όλα (ή όλους!). Κάτι σαν την coca-cola ένα πράγμα!


Μα καλά, πόσα ν’ αντέξει αυτός ο λαός; Τώρα πια πλήττεται και το μόνο πράγμα που ευχαριστεί τον Έλληνα. Τα μπουζούκια!

Τραγουδιστές μετατρέπονται μ’ ένα μαγικό ραβδί σε ηθοποιούς και κατεβάζουν παραστάσεις!
Μπουζουκάδικα -και καλά μπουζουκάδικα- μετατρέπονται σε θέατρα και φιλοξενούν παραστάσεις υπερπαραγωγή!

Τραγουδιστές γεννημένοι αποκλειστικά για πίστα και τζέρτζελο συνεργάζονται με καλλιτέχνες άλλων ειδών μουσικής κι όλη η νυχτερινή ζωή έχει μετατραπεί σε πανάκριβη μιξαρισμένη αρένα!

Θες να βγεις, βρε αδερφέ, να πας να πιεις ένα ποτό στα μπουζούκια, σαν κλασικός Ελληνάρας. Να κάνεις τα check-in σου στο facebook, να βγάλεις selfie με τον καλλιτέχνη εν ώρα δουλειάς, να φωτογραφίσεις το μπουκάλι που δεσπόζει στο πρώτο τραπέζι πίστα(!) που κάθεσαι και φυσικά να φωτογραφίσεις και τα γαρίφαλα, ώστε να δείξεις πως το χρήμα ρέει άφθονο και πως #my_life_is_better_than_yours.

Κλασικό φαρμακερό hashtag που στα ελληνικά σημαίνει «η ζωή μου είναι καλύτερη από τη δική σας».

Αλλά πού να πας; Ο Ρέμος πια τραγουδάει κομμάτια άλλων κι όχι δικά του και συνεργάζεται με καλλιτέχνες που δεν κάνουν για πίστα! Άσε που δεν έχει γαρίφαλα. Να πας, να πληρώσεις ένα πενηντάρικο το κεφάλι, να μην κόψεις τις φλέβες αλά Ρέμος και να μην έχει και γαρίφαλα.

Άστο, κάθομαι και σπίτι μου, παίρνω ένα μπουκάλι αλκόολ, βάζω Ρέμο στη διαπασών και τη βρίσκω μια χαρά και με λιγότερα από 15 ευρώ!

Η νυχτερινή ζωή έχει χωριστεί στα δύο. Μισές μουσικές σκηνές (που τις αγαπώ!) και μισές που το έχουν γυρίσει στα shows για να προσελκύσουν το νεανικό κοινό. Τα κλασικά μπουζούκια ελάχιστα -αυτά τα β’ κατηγορίας. Εκείνα που γίνεται ο χαμούλης!

Από τη μια οι μουσικές σκηνές, χωρίς γαρίφαλα φυσικά, με υπέροχα προγράμματα και καλλιτέχνες, που είναι κάθε βράδυ φίσκα κι από την άλλη οι μεγάλες πίστες φιλοξενούν συνεργασίες όπως Μαζωνάκης-Stan ή Πάολα-Φουρέιρα! Με γαρίφαλα!

Να πάω να πετάξω γαρίφαλα στον Stan; Δε λέω καλός είναι αλλά πού να πετάξω το λέλουδο; Στο «παιχνίδια ερωτικά»; Γιατί η Φουρέιρα; Είναι show woman η γυναίκα αλλά με τα γαρίφαλα μακριά κι αγαπημένοι. Δε θέλει να της πετάνε τίποτα! Να πατήσει κανένα και να σαβουριαστεί κιόλας; Εξώφυλλο μετά στα περιοδικά και video viral στο διαδίκτυο. Να το έχεις και βάρος στη συνείδησή σου; Απαπα!

Για να πετάξεις γαρίφαλα πρέπει να σε προδιαθέτει κι ο άλλος! Οι καλλιτέχνες παραπονιούνται πως λόγω οικονομικής κρίσης ο κόσμος δεν πετάει γαρίφαλα. Όχι! Ο κόσμος δεν πετάει γαρίφαλα γιατί δεν τον προδιαθέτει ο καλλιτέχνης να πετάξει.

Θα πας στον Μαχαιρίτσα και θα πετάξεις γαρίφαλα; Πόσο μπασκλασαρία! Ν’ ακούς «μου λες τα μάτια σου να μην τα αγαπώ…» και να βάζεις στόχο να του βγάλεις το μάτι με το λουλουδικό; Δε λέει!

Να πας στον Σαμπάνη, στον Ρουβά ή στις Μέλισσες και να πετάξεις γαρίφαλα; Δεν συνάδει το ένα με το άλλο.

Έχω πάει στον Πάριο κι έχω δει άνθρωπο να πετάει τα πανέρια το ένα μετά το άλλο. Κάποτε στον Ρέμο, τα γαρίφαλα βουνό. Γιατί στον Παντελίδη; Χανόταν ο άνθρωπος πίσω από τα αδειανά πλαστικά μαύρα πανεράκια. Αλλά ναι! Πίστα! Ακούς το καψουροτράγουδο και φεύγει το πανέρι από το χέρι με λαχτάρα. Κι ορισμένες φορές με μίσος γιατί κάποια τραγούδια πονάνε!

Τα μπουζούκια θέλουν γαρίφαλα και τα γαρίφαλα, μπουζούκια.
Είναι μια σχέση χρόνων κι εμείς πάμε να τη θυσιάσουμε στο βωμό της ευγενούς και καλλιτεχνικής άμιλλας, όπως θυσιάζουμε όλες τις ισχυρές σχέσεις σ’ αυτή τη ζωή! (Άτοπο παράδειγμα! Δεν θα βγάλουμε τ’ άπλυτά μας στη φόρα!)

Θέλουμε μπουζούκια όπως τον παλιό καλό καιρό. Να δεσπόζει το λαϊκό στις ελληνικές πίστες κι οι υπόλοιποι να έχουν δικά τους μαγαζιά να κάνουν show. Εγώ προσωπικά θα τα τιμήσω όλα δεόντως! Αλλά ξεχωριστά! Αλλού να πάω να νιώσω στο πετσί μου την καψούρα, αλλού ν’ απολαύσω καλλιτέχνες που ανήκουν σε μουσικές σκηνές, αλλού να κοπανηθώ με τον Ρουβά κι αλλού να λικνίσω το κορμί μου πάνω στο τραπέζι. Καθένας στο πόστο του! Αμάν πια!

Και θέλω και γαρίφαλα… Πολλά γαρίφαλα. Κάντε κάτι πια! Δώστε στα μπουζούκια τη λάμψη τους πίσω! Και στα γαρίφαλα πίστες για να καλύπτουν.





Κατερίνα Μοχράνη

Κάποτε ρωτήθηκα αν ζω ή υπάρχω κι ακόμα ψάχνω τη σωστή απάντηση. Νηπιαγωγός με κοινωνικές ευαισθησίες. Εθισμένη στην καφεΐνη, στις αμερικανικές σειρές, στις ταινίες και στη μουσική. Αδυνατώ να αντισταθώ σε οποιοδήποτε βιβλίο και στον έρωτα -αν κι ακόμα τον ψάχνω και μάλλον στα λάθος μέρη!-. Αθεράπευτα ρομαντική και λάτρης των λέξεων. Αν θες σε αγαπήσω, φρόντισε να είσαι αντίθετος από μένα. Αν όχι, καλή καρδία!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top