728x90 AdSpace

Latest Articles

20 Σεπ 2016

Αδερφός: Μια λέξη με πολλές σημασίες - Christos Antonaros - 20 Σεπ 2016


Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε κάποτε: «Κανένας κατάλογος φρικαλεοτήτων δεν κράτησε άνδρες από τον πόλεμο. Πριν από τον πόλεμο όλοι πιστεύουν πως δε θα πεθάνουν. Αλλά θα πεθάνεις, αδελφέ μου, ακόμα και αν επιβιώσεις έως το τέλος».


Μέσα σε αυτό το μαγευτικό απόσπασμα, ο Χέμινγουεϊ δεν αναφέρεται στον βιολογικό αδελφό του, αλλά σε κάποιον που είναι έτοιμος να πολεμήσει τον ίδιο πόλεμο με τον ίδιο.

Ακόμη και αν αδελφός σημαίνει ένα αγόρι ή άντρας που έχει έναν, ή δύο, από τους ίδιους γονείς με άλλον άνδρα, «αδελφός» είναι επίσης μια ισχυρή και σημαντική λέξη, με σκοπό να μεταδώσει μηνύματα ενότητας μέσα θρησκείες, μεταξύ των στρατιωτών εν καιρώ πολέμου, καθώς και στην καθημερινή ζωή.

Μια βαθιά ριζωμένη χρήση ενός εναλλακτικό ορισμού της λέξης «αδελφός» βρίσκεται στις διδασκαλίες διαφόρων θρησκειών, αναφερόμενος στα αρσενικά μέλη τους. Με τον τρόπο αυτό, οι διδασκαλίες επικεντρώνονται σε μια θεία σύνδεση μεταξύ των πιστών τους, κάτω από την πατρική φιγούρα του Θεού τους.

Οι πιστοί δημιουργούν μια κοινή εσωτερική επίγνωση και ένα πνευματικό δεσμό που προχωρά πέρα από τα όρια της συγγένειας εξ αίματος. Για παράδειγμα, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν ένας άντρας αποφασίζει να μονάσει, γίνεται «αδελφός», με νέο όνομα, ο οποίος ζει το υπόλοιπο της ζωής του στην πενία.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί τη λέξη «αδελφός», είναι μια παράδοση που εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές θρησκείες, όπως ο Καθολικισμός. Ένας από τους πιο γνωστούς «αδελφούς» της λογοτεχνίας, είναι ο αδελφός William, ο πρωταγωνιστής στο «Το όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο. Η χρήση της λέξης «αδελφός» στην θρησκεία έχει ρίζες βαθιά μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τόσο βαθιά όσο είναι και η χρήση του ίδιου όρου σε καιρούς πολέμου.

Εν καιρώ πολέμου, η λέξη «αδελφός» έχει μια εξίσου ισχυρή έννοια στο πεδίο της μάχης με εκείνη της θρησκείας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη θρησκεία, οι στρατιώτες δεν γίνονται «αδέλφια» μέσω από μια ιερή τελετή, αλλά μέσα από μια τρομακτική εμπειρία και από ένα κοινό ανείπωτο θάρρος.

Οι «αδελφοί-στα-όπλα,» όπως αποκαλούνται συχνά στη λογοτεχνία, αγωνίζονται έναν κοινό εχθρό, θυσιάζουν τη ζωή τους και μοιράζονται τον φόβο πως δεν θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος της μέρας. 

Ο Chester W. Nimitz, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του β ' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε κάποτε: «Πολέμησαν μαζί σαν αδέρφια στα χέρια. Πέθαναν μαζί, και τώρα κοιμούνται δίπλα-δίπλα... Σε αυτούς, έχουμε μια επίσημη υποχρέωση -την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε ότι η θυσία τους θα βοηθήσει να κάνουμε τον κόσμο στο οποίο ζουν καλύτερο και ασφαλέστερο».

Αδελφότητα για τους άνδρες που πολέμησαν σε έναν πόλεμο είναι ένας δεσμός που υπερνικά τη θρησκεία, την εθνικότητα ή φυλή, και συνεχίζεται καθώς ο χρόνος κινείται, ακριβώς όπως η αδελφότητα σε μια μακρόχρονη φιλία.

Όταν πρόκειται για δια βίου φίλους, βρίσκουμε μια πιο καθημερινή χρήση της λέξης «αδελφός». Οι αδελφοί σε μια φιλία, όσο αφελές και να ακούγεται, πάντα θα σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο. Μετά από πολλά χρόνια φιλίας, μοιράζονται έναν δεσμό τόσο ισχυρό που δεν θα σπάσει ποτέ ότι και να συμβεί.

Στο Χόλιγουντ, βρίσκουμε το κωμικό όρο «Bromance,» που συχνά χρησιμοποιείται για να υποδείξει τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Ο όρος «αδερφός» στην ανδρική φιλία είναι κοινός σε πολλούς πολιτισμούς ανά το κόσμο, και, ίσως, είναι μία από τις παλαιότερες χρήσεις του όρου.

Όπως ο Hemingway χρησιμοποίησε τη λέξη «αδελφός» για να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, η ίδια λέξη έχει χρησιμοποιηθεί μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας με σκοπό τη δημιουργία ενότητας μεταξύ των ανδρών, και για να εγείρει το ηθικό τους ενάντια σε κάθε εμπόδιο.

Επίσης χρησιμοποιείται μεταξύ απλών ανδρών να εκφράσει έναν ιδιαίτερο δεσμό δια βίου. Είναι μια λέξη με ένα απλό ορισμό, αλλά πολλές σημασίες.





Χρήστος Αντώναρος

Η ζωή είναι χρώματα, ήχοι, αρώματα, σχήματα, γεύσεις. Η ζωή είναι λευκή, μαύρη και γκρίζα. Από παιδική ηλικία μου άρεσε να γράφω για τη ζωή, πως θα συνέβαινε σε ένα δικό μου φανταστικό σκηνικό. Βλέπω μοτίβα σε κάθε πτυχή της, κάποια θλιβερά, άλλα χαρούμενα, μα όλα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα. Καλό ταξίδι.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top