728x90 AdSpace

Latest Articles

28 Νοε 2016

Η τέχνη αποτελεί πνευματικό και λυτρωτικό λειτούργημα - Μαρίνα Μαγουλιανού - 28 Νοε 2016Ας μιλήσουμε για τέχνη.


Γεννήθηκε μαζί με τον νοήμον άνθρωπο, από την εποχή των σπηλαίων ακόμα. Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί οτιδήποτε θα του έκανε τη ζωή πιο ευχάριστη, από εργαλεία που του έκαναν τη ζωή πιο εύκολη, με μορφή σπηλαιογραφιών ως μέσο θρησκευτικής έκφρασης. 

Έκτοτε, ακολούθησε την πρόοδο του ανθρώπου, εξελίχθηκε μαζί του, άνθησε με την πρόοδο της τεχνολογίας, νέες μορφές τέχνης ξεπήδησαν κι υπηρέτησαν την ανάγκη μας να εκφραστούμε.

Το ποιο περίεργο, είναι ότι έργα τέχνης αυτονομούνται του δημιουργού τους κι αποκτούν δική τους ζωή, αγγίζουν άλλες ψυχές με τρόπους που ο δημιουργός τους δεν μπορούσε να προβλέψει.

Αποκτούν δική τους ζωή και πορεία, ενώνουν ανθρώπους, εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα, μπαίνουν μπροστά σ’ επαναστάσεις εσωτερικές και εξωτερικές. 

Με ρωτάς για ποιο λόγο να γίνεις εραστής της τέχνης; 
Σε παρακαλώ, ξέχασε όλους τους φανφαρόνους, γνώστες και ειδικούς.

Μη διστάζεις επειδή νομίζεις ότι δεν ξέρεις πολλά, ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το τάδε απ’ το δείνα. Δε χρειάζεται να ξέρεις πολλά, μιλάει κατευθείαν στην καρδιά σου, διαπερνά το φράγμα της λογικής κι απλά αγγίζει μέσα σου κομμάτια που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Φτάνει στον πυρήνα σου και σε κάνει να ξαναγνωρίζεις τον εαυτό σου.

Σε κάνει να νιώθεις ένα με όλους τους ανθρώπους, διότι μέσα από την έκφραση της, βλέπεις ότι σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα που έχεις, τα έχουν νιώσει κι άλλοι. Βλέπεις τις σκέψεις σου ν’ αποτυπώνονται μέσα από άλλους ανθρώπους.

Δεν είσαι μόνος. Είσαι άνθρωπος, με όλα σου τα καλά, τα σωστά και τα λάθη. Με όλα σου τα πάθη.

Ανασύρει εικόνες και μνήμες που είχες καταχωνιάσει. Ρίχνει φως  στις σκιές σου. Όλοι μας έχουμε πλευρές του εαυτού μας που θεωρούμε «κακές» και «άσχημες». Τί μαγεία, όμως, όταν μετουσιώνονται από την τέχνη και τις απενοχοποιούν!

Κάνει τις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου σου να πάλλονται και την καρδιά σου να χτυπά. Τότε, ξέρεις ότι αυτό που αντικρίζεις είναι πραγματική τέχνη. Μιλά για αλήθειες πανανθρώπινες και βαθιά ριζωμένες στο μεδούλι σου. Σε συγκινεί.

Σε ταξιδεύει πέρα από το «εδώ και τώρα» σ’ έναν κόσμο άγνωστο, μα τόσο οικείο συνάμα. Σε τροφοδοτεί με νέα ερεθίσματα και σε βάζει να σκεφτείς και ν’ αναρωτηθείς, να κρίνεις και να σατιρίσεις. Να νιώσεις, να θυμηθείς και να συμπάσχεις. Σου ανοίγει την καρδιά και τη σκέψη.
                                                             
Σε ταξιδεύει σ’ άλλες ζωές και γνωρίζεις άλλες σκέψεις και κουλτούρες. Διακόπτει ευχάριστα και δημιουργικά την καθημερινότητα σου, τρέφοντας ουσιαστικά την ψυχή και το πνεύμα σου. Τί ευλογία αν μπορείς να τη μοιραστείς και με άλλους!

Αν σου αρέσει κάποιο έργο, μαζεύεις πληροφορίες, το ψάχνεις. Διευρύνεις τις γνώσεις σου και την αισθητική σου. Σε συνεπαίρνει η μαγεία και μπορείς να ξεχωρίζεις την ομορφιά στην κάθε σου μέρα και να τη θησαυρίζεις.

Επηρεάζεσαι κι αλλάζεις, βαθαίνουν οι σκέψεις σου κι αποκτάς άλλα κριτήρια για τη ζωή σου. Κατανοείς καλύτερα την ουσία των πραγμάτων κι αλλάζει η προοπτική σου. Πλουτίζεις!

Δε θέλει ιδιαίτερο κόπο, από μια ταινία που θα δεις, ένα μουσικό κομμάτι που θ’ ακούσεις, ένα βιβλίο που θα διαβάσεις.
Ξεκίνα από εκείνα τα μικρά που είναι κοντά σου. Μαρίνα Μαγουλιανού

Γεννήθηκα σ' ένα νησί ηλιόλουστο, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, την ώρα που ο ήλιος ακρακουμπούσε την θάλασσα. Είμαι πλάσμα των αντιθέσεων, καρπός πάθους άκρατου αλλά και παιχνίδι της τύχης. Τα χρόνια που τριγυρίζω, τα με τον καλύτερο τρόπο: γνωρίζω και αγαπώ ανθρώπους. Βρίσκω το θαύμα και τη μαγεία που κρύβει η καθημερινότητα. Νιώθοντας καταραμένη (Στοιχειωμένη από το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, δεν μπορώ να επαναπαυτώ και να βολευτώ σε μια οριοθετημένη, τακτοποιημένη ζωή) αποφάσισα να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο και να τον μοιραστώ μέσω της τέχνης. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να ευοδωθεί!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top