728x90 AdSpace

Latest Articles

8 Δεκ 2016

Γυναίκα είναι η ίδια η ζωή - ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΑΡΑΣ - 8 Δεκ 2016Έτσι ξαφνικά πέρασε αυτή η ιδέα από το μυαλό μου. Όσο ξαφνικά έχουν «μάθει» κι οι γυναίκες να περνούν απ’ τη ζωή μου. Να γράψω για τη γυναίκα.

Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως το να γράψεις για την γυναίκα, είναι σαν να προσπαθείς να προβλέψεις την πορεία που θ’ ακολουθήσει μια σταγόνα από βροχή που μόλις έπεσε στο τζάμι.
Προσπαθείς να σκεφτείς επίθετα να την περιγράψεις κι αντιλαμβάνεσαι πως όλα τα επίθετα του κόσμου είναι φτιαγμένα για εκείνη. 

Δυνατή και καλλιεργημένη, τρυφερή κι ατίθαση, πανούργα και συμπονετική, μοιράζει την τράπουλα τόσο «στημένα» όταν θέλει, με τρόπο που νομίζεις πως είναι σημαδεμένη. 
Δεν είναι όμως, απλά, ακόμα και τα «τραπουλόχαρτα», υποκύπτουν στη φύση της.

Πιο σκληρή και απ’ τον χειρότερο νταή.
Διαχειρίζεται τον πόνο σαν χρωματιστή πλαστελίνη στα χέρια παιδιού, πλάθοντάς την σε μικρά ή μεγάλα οικεία σχήματα, φροντίζοντας να μην τρομάζουν τους αγαπημένους της.

Χαμογελάει τη στιγμή που έχει ανάγκη να κυλιστεί στα πατώματα και κλαίει όταν ξεχειλίζει από χαρά.

Ένας είναι ο βασικός της ρόλος στην ζωή, αυτός της ηθοποιού.
Ταυτίζεται με τους ρόλους της, αλλάζει συνεχώς σκηνικά, κουστούμια και τους διαλόγους της, προσαρμόζοντας τη ζωή της στα έργα των άλλων.

Άλλοτε κομπάρσος, μυστικός συμπρωταγωνιστής, δευτεροκλασάτος ηθοποιός σε ταινία μεγάλου μήκους. Απ’ αυτούς που ξέρεις ότι δε χρειάζεται να κάνουν πολλά αλλά θα κάνουν σωστά αυτά που πρέπει. 

Άλλοτε, πάλι, ως πρωταγωνιστής και κασκαντέρ μαζί, εκτελώντας ριψοκίνδυνες σκηνές μόνο και μόνο για να στηρίξει το έργο της ζωής της, εκείνης και των αγαπημένων της. 

Και πάνω από όλα αυτά, ο ρόλος της κυρίας. Της συναισθηματικής, τρυφερής γυναίκας μιας noir ταινίας.
Εκείνης της γυναίκας που στέκεται ταπεινή στον θαυμασμό προς τον άντρα της, που κουρνιάζει στην αγκαλιά του κι ας γνωρίζει πως είναι εκείνη που τον κάνει σπουδαίο.

Γυναίκα, αυτή που θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει το εκλεκτό της κοντά της, μα και θα επιλέξει να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ τους όταν θ’ αντιληφθεί πως το μόνο που τους έμεινε να ανταλλάσσουν είναι δηλητήριο.

Ούτε τέλεια, ούτε αλάνθαστη, κάνει τις καταστάσεις «πάζλ 5.000 κομματιών»  εξωτική εικόνα σ’ ελάχιστο χρόνο. 

Με την ίδια ευκολία βέβαια, ένα «πάζλ 3 τεμαχίων», θα προσπαθήσει να το κάνει πρώτα 5.000 τεμάχια για να είναι σίγουρη πως δεν έχασε κανένα κομμάτι, πως «γεύτηκε» μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια της πρόκλησης.
Πως το τελικό αποτέλεσμα είναι και αυτή την φορά τέλειο και δίκαιο.

Αυτή είναι η γυναίκα, η τέλεια διαπραγματεύτρια στην «μπίζνα» της καθημερινότητας.

Ταπεινή και ευαίσθητη, ενώ ξέρει πως όλα της ανήκουν.
Αέναη και άπιαστη, μα ξέρεις πως είναι πάντα εδώ.
Της φέρεσαι ευγενικά και σου δίνει τα πάντα.
Φροντίζει αθόρυβα να λειτουργούν όλα αρμονικά με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό, όπως ακριβώς κάνει και η φύση.

Μα τι λέω; Τα αυτονόητα; Ακόμα και η φύση, γυναίκα είναι.

Υ.Γ.
Παραφράζοντας ελάχιστα κάτι που έγραψε μια φίλη, «κανένας μισθός (δεν είναι αρκετός) για την γυναίκα παρά μόνο αγάπης ματιές κι αγκαλιές»

Υ.Γ.2
Τις εξαιρέσεις να φοβάστε, τις αυθεντικές αγαπήστε τες.

ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΑΡΑΣ

Το μεράκι του «γράφειν» μπορεί να πει κανένας οτι το είχα από μικρός όπου κατάφερνα με μεγάλη ευκολία να σχηματίζω τετράστιχα για τους παιδικούς μου έρωτες και τέτοιους έχω πολλούς. Ραδιόφωνο, πληροφορική, φωτογραφία, μπάλα, πολυπράγμων δηλαδή, ως ένας γνήσιος δίδυμος. Τρελός με την κόρη μου, μαζεύω παραδείγματα ζωής από την παιδική της αθωότητα και την ερωτεύομαι κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Μ' αυτούς που αισθάνομαι οικεία μιλάω με υποκοριστικά. Οπότε... Μην παρεξηγηθείτε.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top