728x90 AdSpace

Latest Articles

18 Δεκ 2016

Σελένη Φωτιάδη: Οι ώρες χωρίς έρωτα και δόσιμο δεν είναι καθόλου κερδοφόρες - Unknown - 18 Δεκ 2016


Πολυπράγμον και με ιδιαίτερη έφεση στα καλλιτεχνικά αποδεικνύεται το εντυπωσιακό μα συνάμα πνευματώδες κορίτσι από τη Νέα Σμύρνη που φιλοξενεί σήμερα το ilov.gr. Στις φλέβες της, όπως δηλώνει η ίδια «κυλάει αίμα Μικρασιάτικο κι ορεσίβιο απ’την Πίνδο». Η Σελένη Φωτιάδη, μια νεαρή συγγραφέας με σπουδές στη Νομική κι αστείρευτο συγγραφικό ταλέντο,  μας αποκαλύπτει πώς την κέρδισε η συγγραφή και μας παρουσιάζει τα δύο βιβλία της, «Φωνητικά γραφήματα σε ποιητική πρόζα»  και «12 και 38 γελάστηκες στις 90 μοίρες», του οποίου μάλιστα η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου.


Πότε ξεκίνησες να γράφεις και ποιο ήταν το πρώτο σου κείμενο;
Απ’ το δημοτικό έδειξα την κλίση μου. Έγραψα ποίηση και με παρότρυναν οι δάσκαλοί μου να συμμετάσχω σ' ένα διαγωνισμό παιδικής εφημερίδας.

Μετράς, ήδη, στο ενεργητικό σου δυο βιβλία. Μια ποιητική συλλογή κι ένα μυθιστόρημα. Τι πραγματεύονται και ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της συγγραφής τους;
Τα έμμετρα πεζοποιήματα του πρώτου βιβλίου μου είναι αυτοτελείς ιστορίες που σκιαγραφούν λυρικά τις υπαρξιακές, φιλοσοφικές, ερωτικές αγωνίες μου κι εντοπίζουν πολιτικοκοινωνικές παθογένειες. Το δεύτερο βιβλίο μου, το συνέλαβα σ’ ένα μπαλκόνι, στα πλαίσια μιας ελιτίστικης συζήτησης κοριτσιών, για επιλογή χαρακτηριστικών εμβρύου από τράπεζα σπέρματος.

Γενικά από που αντλείς την έμπνευσή σου;
Με βρίσκει και με καθηλώνει στην αυτόματη καταγραφή των ταραχωδών σκέψεών μου. Όποιος με διαβάσει καταλαβαίνει πως ποτέ δε γυρνάω να διορθώσω τίποτα.

Γράφεις για τον έρωτα; Ποια είναι η γνώμη σου για την ερωτική λογοτεχνία;
Αλίμονο αν δε γράψω για τον έρωτα! Θα με τιμωρήσει και θα πνιγώ στην υποκρισία της απουσίας του. Πιστεύω πως για χρόνια η ερωτική λογοτεχνία ήταν στάσιμη κι επαναλαμβανόμενη με τάση εκχυδαϊσμού. Ευτυχώς, όμως, σταδιακά αναδεικνύονται όλες οι εκφάνσεις του έρωτα, ώστε να μην ανατρέχουμε μόνιμα σε ερωτικά αφήματα περασμένων αιώνων.

Πως ένιωσες όταν εκδόθηκε το πρώτο σου βιβλίο και πως νιώθεις τώρα που έχεις στα χέρια σου ήδη το δεύτερο;
Ένα βιβλίο είναι ένα μοναδικό παιδί. Ήρθε η ώρα της Σελένης με το πρώτο βιβλίο. Ανακουφίστηκα, λυτρώθηκα κι απογυμνώθηκα από αναστολές. Στο δεύτερο, εν αναμονή της παρουσίασης στις 30 Νοεμβρίου, νιώθω μόνο την αγωνία να βγει το παιδί με πόθο στη ζωή.

Σου έχουν προτείνει, εκτός από διαδικτυακές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις;
Βεβαίως! Κατά καιρούς έχω φιλοξενηθεί σε έντυπα, όπως η Καθημερινή κι η Πατρίδα, αλλά και διαδικτυακές συνεντεύξεις κι εξετάζω και προτάσεις τηλεοπτικές χωρίς βιασύνη! 

Πολλοί συγγραφείς, μόλις κάνουν επιτυχία και γνωρίσουν δημοσιότητα, τείνουν να γίνονται υπεροπτικοί κι αλαζόνες. Ποια είναι η γνώμη σου γι'αυτό; Εσύ πως διαχειρίζεσαι τη δημοσιότητα, σου αρέσει ή προτιμάς να απέχεις;
Έχω βιώσει, στα πρώτα μου βήματα, την απαξίωση από γνωστό λογοτέχνη της νέας γενιάς. Σίγουρα είναι θέμα ποιότητας ανθρώπου. Ο τεχνίτης του λόγου, που απολαμβάνει το δώρο της έμπνευσης, πρέπει να είναι ευγνώμων . Η υπεροψία είναι δείγμα σήψης. Όλοι οι καλλιτέχνες είμαστε εγωιστές με τη δημιουργία μας, όμως οι έννοιες πρέπει να είναι διακριτές! Η δημοσιότητα δεν είναι δέλεαρ για μένα, αλλά είμαι μεστή από κοινωνικότητα!  

Ως καλλιτέχνης φαντάζομαι διακρίνεσαι για το ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα σου, όμως σε προσωπικό επίπεδο επιζητάς την αγάπη ή το πάθος; Προτιμάς τη σιγουριά ή σου αρέσει να ρισκάρεις;
Το ν' αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι εξίσου δεν είναι εφικτό! Με γνώμονα αυτό παραδίνομαι στο πάθος. Δε συμβιβάζομαι ποτέ. Δεν αναλώνομαι σε μικρές ιστορίες και παίρνω την απόλυτη ευθύνη διάλυσης των δεσμών μου. ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σου βιβλίο;
 Ο Ζιλμπέρ Σινουέ και το βιβλίο του «Το αγόρι της Φλάνδρας».

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο προσεχώς;
Ετοιμάζω τη συνέχεια του «12 και 38» που κυκλοφορεί τώρα και δειλά - δειλά ένα θεατρικό έργο.

Τι θα ευχόσουν - συμβούλευες τους αναγνώστες του ilov.gr;
Οι ώρες χωρίς έρωτα και δόσιμο δεν είναι καθόλου κερδοφόρες! Μακάρι να μακροημερεύουν οι ενθουσιασμοί τους και να μην φοβούνται! Κάθε συναναστροφή είναι μια νέα γνωριμία με τον εαυτό μας. Εύχομαι να συγκρούονται με τα πρέπει, να αναμετριούνται με τον πολεμοχαρή έρωτα και να αφήνουν στίγμα στους ανθρώπους.


Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Σελένη.
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ ολόψυχα. Καλή συνέχεια στο εξαίρετο έργο σου ! 
Με τιμή Σελένη Φωτιάδη.


(Συνέντευξη από τη Μαριλένα Χωριτάκη για το ilov.gr.)


  • Facebook Comments
Scroll to Top