728x90 AdSpace

Latest Articles

4 Ιαν 2017

Με μια βαλίτσα στο χέρι να γνωρίσω τον κόσμο - Unknown - 4 Ιαν 2017Να ταξιδεύω με μια βαλίτσα στο χέρι. Μισοάδεια ή μισογεμάτη - για να βλέπουμε και την αισιόδοξη πλευρά- ώστε να μπορώ να τη γεμίζω αναμνήσεις. Αυτό θα ήθελα να κάνω ως ευχή για τη νέα χρονιά. 

Ξέρω, οι περισσότεροι είθισται να εύχονται υγεία και αγάπη, γι αυτό κι οι ευχές αυτές έχουν γίνει κλισέ. Όχι πως αποφεύγω να ευχηθώ τέτοια πράγματα, τουναντίον, χωρίς αυτά, δύσκολα μπορεί να ζήσει κανείς. Δεν πρέπει, όμως, να βρεις και κάτι που να σε γεμίζει; Τι καλύτερο, λοιπόν, από ταξιδιάρικες περιπλανήσεις σε άγνωστα μέρη;

Ευχή και κατάρα πλέον αποτελεί αυτό. Γιατί, εκεί που έχεις τακτοποιήσει θέματα υγείας, έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπάνε και θα σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες μετά από κάθε περιπλάνησή σου, έχεις κάνει και το κομπόδεμά σου, συνειδητοποιείς ότι λείπει κάτι βασικό, το οποίο μάλιστα δεν περνάει από το χέρι σου. Κάτι ήξεραν οι υποψήφιες σταρ Ελλάς που εύχονταν παγκόσμια ειρήνη.

Αναντίρρητα, η περίοδος που διανύουμε κάθε άλλο παρά ειρηνευμένη είναι. Καθημερινά ακούμε για τρομοκρατικά χτυπήματα ανά τον κόσμο. Είναι, όμως, σωστό να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας ενόψει αυτών των ατυχών γεγονότων;

Αναμφίβολα, είναι μια ασφαλής λύση, αλλά όχι ικανοποιητική για εμάς τις ταξιδιάρες ψυχές. Προσωπικά, αρνούμαι να σταματήσω να ταξιδεύω. Ίσως, για την ώρα, ν' αποφύγω τις χώρες όπου τα χτυπήματα ήταν πρόσφατα ή τακτικά, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα ν' αφήσω κάτι που λαχταρώ τόσο πολύ.

Άλλωστε, τα ταξίδια, εκτός από περιπλανήσεις, αποτελούν και αποδράσεις από την καθημερινότητα, τα άγχη, πολλές φορές και την πραγματικότητα την ίδια, αφού κάθε ταξίδι είναι μια ιστορία. Ένα όμορφο παραμύθι που, ακόμη κι εμείς που μεγαλώσαμε, το χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να σταθούμε αγέρωχοι στη ζοφερή πραγματικότητα.

Κάθε ταξίδι έχει να σου προσφέρει αμέτρητες εμπειρίες. Ταξιδεύεις κι είναι λες και διαδραματίζονται μπροστά σου κείμενα βγαλμένα από βιβλία του κόσμου. Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ξένες κουλτούρες, θρησκείες, ιστορίες. Ας πούμε ότι μετά από κάθε ταξίδι γίνεσαι σοφότερος, καθώς σου ανοίγονται νέοι ορίζοντες και διευρύνεται το πνευματικό σου επίπεδο κατιτίς περισσότερο.

Μήπως να σταθώ και στην κουζίνα για εμάς, τους λάτρεις του φαγητού; Γιατί το ταξίδι είναι και γαστρονομικό. Σωρεία διαφορετικών γεύσεων παρελαύνει στον οισοφάγο μας σε κάθε εξόρμησή μας. Είναι μοναδικό να μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακές λιχουδιές και ν' ανακαλύψεις μαγαζιά που θα ικανοποιήσουν κάθε απαίτησή σου. Γιατί, λοιπόν, να στερήσεις κάτι τέτοιο στον ουρανίσκο σου;


Το πιο σημαντικό, όμως, από αυτά που αποκομίζεις από ένα ταξίδι, είναι οι άνθρωποι. Με κάποιους θα γνωριστείς κι ίσως να μην τους ξαναδείς ποτέ, με άλλους όμως μπορεί να «κολλήσετε» για μια ολόκληρη ζωή.

Άνθρωποι διαφορετικοί, με συνήθειες που ξενίζουν κι άλλες ιδεολογίες που, γνωρίζοντάς τους, μαθαίνεις πολλά, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον εαυτό σου. Ένας παραστατικός τρόπος ν' αποδεχθείς τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό και να απεμπολήσεις κάθε είδος ρατσισμού και προκαταλήψεων.


Εν κατακλείδι, είναι τα ταξίδια ένας τρόπος διαφυγής κι ένας κυκεώνας αξέχαστων κι ανεπανάληπτων στιγμών. Ποιος ο λόγος να τα εγκαταλείψεις και ν' αποκοπείς από κάθε εξωτερικό σύνορο; Γιατί να δειλιάσεις μπρος στους φόβους που σου καλλιέργησαν;

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχηθώ να πάψουν οι αιματηρές, θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και ν' ασπαστούμε επιτέλους την ανεκτικότητα. Να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία, να γίνουμε πιο ανθρώπινοι.

Καλή χρονιά. Ευτυχισμένο το 2017.  • Facebook Comments
Scroll to Top