728x90 AdSpace

Latest Articles

12 Μαρ 2017

Ξέρω τα πάντα για εκείνη αλλά δε λέει να έρθουμε πιο κοντά - Unknown - 12 Μαρ 2017


Η Μαρία αναρωτιέται…


Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Μαρία κι έχω ένα θεματάκι που σχετίζεται με μία φιλική κατάσταση. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω αρχίσει γυμναστήριο και σιγά-σιγά έχω έρθει κοντά με κάποια άτομα, με άλλα περισσότερο και με άλλα λιγότερο.
Το θέμα μου έχει να κάνει με μία κοπέλα που έχουμε έρθει αρκετά κοντά. Πήρε πολύ καιρό για να μου ανοιχτεί, μα μου δείχνει ότι ενδιαφέρεται για μένα (φιλικά πάντα). Το δικό μου όμως θέμα είναι το γιατί οι σχέσεις μας να περιορίζονται στο γυμναστήριο. 
Εκτός ημερών και ωρών γυμναστηρίου δεν έχουμε επαφές. Υπάρχει το γνωστό «να πιούμε κανένα καφέ», αλλά μέχρι εκεί. Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια έχουμε βρεθεί δύο ή τρεις φορές. Έχω προτείνει πολλές φορές να βρεθούμε και να κάνουμε κάτι αλλά χωρίς αντίκρισμα.
Πώς γίνεται δηλαδή να μου μιλάει, να ξέρω πράγματα για εκείνη, να τη νιώθω κοντά μου, αλλά όλα αυτά μέχρι ενός σημείου;
Είμαι άνθρωπος με λίγους (και καλούς, ελπίζω) φίλους και τους θέλω στη ζωή μου σε όλες τις στιγμές. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ταμπέλες… Δηλαδή ότι «εσύ είσαι για καφέ, εσύ για παρέα, εσύ για μία ώρα» και τέτοια.
Θα ήθελα να μου δείξει ότι θέλει κι άλλες στιγμές μαζί μου. Το ξέρω ότι είμαι υπερβολική αλλά… Τι άλλο να κάνω;

 Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Σπύρος Θεοδώρου απαντά:

Αγαπητή Μαρία,
Καταρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το γράμμα σου, και κατ’ επέκταση για την εμπιστοσύνη που μας δείχνεις. Βλέπω πως το θέμα που φέρνεις σε απασχολεί για καιρό, και θα προσπαθήσω να σου δώσω τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να το χειριστείς.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές στο αγαπημένο μας ilov.gr, περίπλοκες. Σπάνια δύο άνθρωποι έχουν παρόμοιες ανάγκες, επιθυμίες, και, το σημαντικότερο, τρόπους επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης.

Αναγνωρίζω ότι το ερώτημά σου είναι απόλυτα λογικό και έγκυρο.
Αφού εσύ έχεις δείξει το ενδιαφέρον σου για την κοπέλα αυτή, και αντίστοιχα εκείνη σου έχει δείξει εμπιστοσύνη, θεωρητικά θα έπρεπε η σχέση σας να βαθύνει.

Μερικές φορές είναι λογικό να θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε πίσω όσα δίνουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό δεν ισχύει, καθώς ο κάθε άνθρωπος βλέπει τις σχέσεις διαφορετικά.

Υπάρχει ίσως το ενδεχόμενο να δίνεις πολλή περισσότερη αξία στη σχέση που έχεις με την κοπέλα αυτή, από ότι εκείνη θέλει να δώσει; Φυσικά και δεν εννοώ ότι σε εκμεταλλεύεται ή ότι κάνει κάτι κακό (ούτε εσύ κάνεις κάτι κακό), αλλά μήπως θέλει να επενδύσει ακριβώς «μέχρι ενός σημείου»;

Το γεγονός ότι εσύ δε βάζεις τις ταμπέλες που αναφέρεις στις σχέσεις σου δυστυχώς δε σημαίνει ότι και ο υπόλοιπος κόσμος τις χειρίζεται έτσι. Ίσως το άτομο αυτό έχει διαφορετική θεώρηση της σχέσης σας και την έχει συνδυάσει με το χρόνο που περνάτε στο γυμναστήριο.

Όσον αφορά στο ότι σου έχει ανοιχτεί και έχει μοιραστεί πράγματα μαζί σου, θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον να μιλήσει για θέματα πιο προσωπικά με άτομα του όχι και τόσο κοντινού του κύκλου, ακριβώς επειδή δε θα αισθανθεί το ίδιο εκτεθειμένος…

Τι σημαίνει αυτό;
Ότι μου είναι πιο εύκολο να μοιραστώ προσωπικά μου πράγματα με κάποιον που γνωρίζω λιγότερο, παρά με κοντινούς μου φίλους, ακριβώς επειδή τα άτομα αυτά θα δυσκολευτούν να με κρίνουν και να με επηρεάσουν…
Επίσης, νιώθω ασφαλής με αυτά τα άτομα όσο είναι στην απόσταση που είναι. 

Άρα είναι πιθανό να μη θελήσω να έρθω πιο κοντά τους ακόμα κι αν περνάμε αρκετό χρόνο μαζί.
Καταλαβαίνω ότι μπορεί να ακούγονται ψυχρά όλα αυτά, αλλά θα μπορούσες να δεις τον εαυτό σου και την κοπέλα αυτή στην κατάσταση που μόλις σου περιέγραψα; Επαναλαμβάνω, δε σημαίνει αυτό ότι είναι κακός άνθρωπος ή ότι σε εκμεταλλεύεται.

Απλά μπορεί να έχει βάλει τα προσωπικά της όρια σε ένα σταθερό σημείο (το χρόνο που περνάτε στο γυμναστήριο) και να μην επιθυμεί να τα αλλάξει.

Βέβαια, υπάρχει και ένα ακόμα ενδεχόμενο: να μη γνωρίζει τι θέλεις.
Αλήθεια, γνωρίζει εκείνη ότι εσύ θα ήθελες να περνάτε περισσότερο καιρό μαζί; Ναι μεν έχεις προτείνει να βρεθείτε και να περάσετε χρόνο μαζί, αλλά μήπως δεν της το έχεις δείξει ξεκάθαρα;

Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θα σε βοηθήσει γενικότερα στις σχέσεις σου: δε μπορούμε πάντα να έχουμε αυτό που θέλουμε απ’ τον άλλον. Λες ότι «θα ήθελες να σου δείξει ότι θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σου». Ενώ αυτό είναι μία επιθυμία λογική από μία άποψη, επειδή είναι μία δική σου ανάγκη, δεν παύει να είναι κάτι εγωιστικό.

Αλήθεια, γιατί να θέλεις να σου δείξει εκείνη κάτι τέτοιο, ενώ μπορείς κάλλιστα να το δείξεις εσύ χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα;
Δίνουμε αυτό που έχουμε, και παίρνουμε αυτό που μας δίνουν οι άλλοι, χωρίς παράπονο και χειρισμό. Εάν δε μας αρκεί αυτό που μας δίνουν, διεκδικούμε κάτι παραπάνω, και, ανάλογα με το πώς αντιδρούν, είτε τους κρατάμε κοντά μας ή επιλέγουμε να απομακρυνθούμε.

Δε γίνεται όμως να αποφασίσουμε εμείς τι θα μας δώσουν οι άλλοι… Διεκδίκησε λοιπόν αυτό το «κάτι παραπάνω» που θέλεις από εκείνη, αλλά να είσαι έτοιμη να σεβαστείς την επιθυμία της να κρατήσει τη σχέση σας εκεί που είναι.

Αν θα ήθελες να συζητήσουμε περισσότερο θα χαρώ πολύ να ξανάρθεις σε επικοινωνία μαζί μας.    • Facebook Comments
Scroll to Top