728x90 AdSpace

Latest Articles

10 Μαρ 2017

Μεγάλε, οικολόγο δε σε κάνει μόνο η ανακύκλωση - Unknown - 10 Μαρ 2017Πήγαινες με νορμάλ ταχύτητα στην εθνική, δηλαδή το πολύ με 150. Το στροφόμετρο έδειχνε περίπου 6000 στροφές καθώς το FIATακι δεν ήταν για πολλά-πολλά. 

Ξαφνικά, είπες να γίνεις λίγο άνθρωπος και να κόψεις λίγο ταχύτητα. Βλέπεις κάτι να έρχεται με ορμή προς το παρμπρίζ σου. Ένα κουτάκι αναψυκτικού έσκασε με δύναμη πάνω στο τζάμι τρομάζοντάς σε καθώς ο οδηγός του μπροστινού αυτοκινήτου έπαιζε Mario Κart  με το να προσπαθεί να πετύχει τ' άλλα αυτοκίνητα πετώντας ό,τι άχρηστο είχε μέσα στο αμάξι, στο δρόμο.

Πέρα από το κουτάκι που παραλίγο να σου σπάσει το τζάμι, ο οδηγός πετούσε άδεια πακέτα από τσιγάρα, ποτήρια πλαστικά από καφέδες, μέχρι κι έναν χάρτη που του είχαν δώσει στα διόδια,  γιατί όντας οδηγάρα φυσικά,  ήξερε πού να πηγαίνει.

Αφού του κατέβασες όλους τους αγίους σε παρέλαση μέχρι που τελείωσαν όλα τα μπινελίκια που είχες διαθέσιμα, στη συνέχεια μπήκες σε σκέψεις. Από μικρός άκουγες φράσεις όπως «η τρύπα του όζοντος», «το φαινόμενο του θερμοκηπίου», κι άλλα παρόμοια.

Φυσικά, δεν είχες ασχοληθεί ποτέ ιδιαίτερα με κάτι από αυτά. 

Δεν μπήκες ποτέ στον κόπο να πετάξεις στο σωστό κάδο τα της ανακύκλωσης, καθώς όπου έβλεπες κάδο, απλά πετούσες τα σκουπίδια μέσα είτε ήταν μία τσάντα είτε...κάποιος φίλος σου, αφού τα έχετε πιει, στο δρόμο όπως γυρίζετε από το τσιπουράδικο.

Όταν έβλεπες όμως γι' άλλη μια φορά την απαράδεκτη συμπεριφορά του δίποδου θηλαστικού που έχει και την αυθάδεια να θέλει να αποκαλείται άνθρωπος, πραγματικά έβγαινες απ' τα ρούχα σου.

Σίγουρα δεν είναι κι ό,τι πιο φυσιολογικό να πηγαίνεις κάθε τόσο στις Πρέσπες για να παρακολουθείς πώς τρώνε τα φλαμίνγκος, ούτε να πας να δεθείς μπροστά σε μια αντλία πετρελαίου στον Ειρηνικό να διαμαρτυρηθείς για κάποια πετρελαιοκηλίδα. Για όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Σίγουρα όλοι μας πρέπει να προσέχουμε, έστω και κάποια στοιχειώδη, στη συμπεριφορά μας. Όταν όμως κάποιος πάει να πετάξει κάτι σ’ έναν κάδο απορριμμάτων και το πετάει απ’ έξω,  ή ρίχνει τα σκουπίδια του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του,  αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι οικολόγος. Σημαίνει πως δεν είσαι ον με την ικανότητά να ζεις ανάμεσα σε άλλες οντότητες αρμονικά μέσα στον ίδιο πλανήτη.

Οικολογία είναι η μελέτη του μεγέθους και της διάδοσης των πληθυσμών των ζωντανών οργανισμών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες αυτές επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των οργανισμών αυτών και του περιβάλλοντός τους. 
Είναι κλάδος της βιολογίας, ο οποίος μας βοηθά να μελετήσουμε τον κόσμο και να καταλάβουμε πώς θα ζήσουμε αρμονικά μέσα σ’ αυτόν. Το να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη σίγουρα είναι κάτι που μας φέρνει αναπόφευκτα όλο και πιο κοντά στην καταστροφή του πλανήτη.

Από την άλλη, όμως, είναι ακόμα πιο καταστροφικό το να μην μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά σ’ έναν κόσμο ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.  Σ’ έναν κόσμο στον οποίο κάποιος καπνίζει σε αίθουσα αναμονής νοσοκομείου και μετά πετάει την γόπα του τσιγάρου έξω από το δωμάτιο του ασθενή, ή παρκάρει το αμάξι του με το μπροστινό μέρος να είναι πάνω σε παρτέρι καταστρέφοντας λουλούδια και φυτά και το πίσω να κλείνει ράμπα των ΑΜΕΑ.

Ποιό το νόημα του να ανακυκλώνεις το αλουμίνιο ή το χαρτί και να παρατείνεις έτσι, ενδεχομένως, τη βιωσιμότητα του πλανήτη, ενώ μέσα σ’ αυτόν  δεν μπορείς να ζήσεις ούτε δέκα λεπτά χωρίς κάποιος να σε βρίσει ή να σε τραμπουκίσει για να σου πάρει τη σειρά στο ΙΚΑ, ή να κατουρήσει στην πυλωτή σου.

Ποια είναι η διαφορά κάποιου που κάνει όλα αυτά από αυτόν που πετάει τα σκουπίδια από το παράθυρο του;

Οικολογική συνείδηση θα έπρεπε να σημαίνει όχι μόνο να μη ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με το αμάξι μας που έχει να περάσει ΚΤΕΟ από τότε που ο Μητσοτάκης πήγαινε νηπιαγωγείο, δηλαδή το 820 π.Χ.
Πάνω απ’ όλα, θα έπρεπε να σημαίνει πως είμαστε σωστοί στην συμπεριφορά μας τόσο στους συνανθρώπους μας όσο και στα ζώα, καθώς όλοι μας αποτελούμε μέλος του ίδιου οικοσυστήματος.

Αφού έφτασες σώος σπίτι σου, βλέπεις έναν τύπο στο απέναντι πεζοδρόμιο ν’ αποτελειώνει ένα σουβλάκι. Ενώ είναι μισοτελειωμένο, το κοιτάζει περίεργα και το πετάει κάτω.

Αμέσως ξύπνησε ο οικολόγος μέσα σου και ήθελε να πνίξει τον άθλιο που πέταξε ένα χαρτί στην άσφαλτο.

Μετά, με τρόμο συνειδητοποίησες πως είχε μείνει ένα κομμάτι γύρος και τρεις πατάτες μέσα.  
Σας βρήκε σχεδόν το ξημέρωμα να τον κυνηγάς για να τον τιμωρήσεις για τη βέβηλη και αποτρόπαια πράξη του.


  • Facebook Comments
Scroll to Top