728x90 AdSpace

Latest Articles

17 Μαρ 2017

Ο πόλεμος είναι η καλύτερη μπίζνα - Jamie Χονδρογιάννης - 17 Μαρ 2017
Πόλεμος. Μου γεννούσε πάντα ερωτηματικά αυτή η λέξη.

Από μικροί μαθαίναμε να βλέπουμε τον κόσμο είτε μαύρο, είτε άσπρο. Μαθαίναμε για τους πολέμους των αρχαίων Ελλήνων με τους Βάρβαρους, των χριστιανών με τους αλλόθρησκους. Των υποδουλωμένων με τους κατακτητές. Των κάλων με τους κακούς.

Βλέπετε είναι ευκολότερα έτσι.

Όταν βλέπεις τον κόσμο είτε μαύρο, είτε άσπρο δε σου δημιουργούνται ερωτηματικά. Ο καλός είναι καλός κι ο κακός είναι κακός. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι ενδιάμεσο. Κι όταν κάτι είναι δοσμένα κακό, δε σου δημιουργείται η ανάγκη να το αμφισβητήσεις. Τάσσεσαι απλά ενάντια του.

Είναι ανέκαθεν απαραίτητο για τα κοινωνικά συστήματα να δημιουργούν πολίτες, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Κι όταν λέω κοινωνίας, εννοώ των ατόμων που επωφελούνται απ’ την επικράτηση των συγκεκριμένων κοινωνικών συστημάτων.

Αλλά πολύ θεωρητικά το πήγα, πάμε να το δούμε πιο απλοϊκά.

Αν αύριο σου ζητήσω να δείρεις έναν άνθρωπο - ο οποίος δεν έχει πειράξει ποτέ ούτε εσένα, ούτε εμένα – ,γιατί αν τον δείρεις θα κερδίσω 1000 ευρώ, πιθανότατα δε θα το κάνεις. Αν όμως σε πείσω ότι αυτός ο άνθρωπος αποτελεί απειλή για σένα, χωρίς να σου πω ότι εγώ έχω συμφέρον από αυτό, την άλλη μέρα θα τον βρω με μελανιές.

Και πού κολλάει αυτό με τον πόλεμο θα μου πείτε.

Στα σημερινά χρόνια μόνο το εμπόριο όπλων κάνει τζίρο 50 με 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο οι Η.Π.Α. διέθεσαν 596 δισεκατομμύρια για τον στρατό τους για το 2016. Αντιλαμβάνεστε μόνο από μερικά νούμερα πως ο πόλεμος αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση.

Ας σκεφτούμε επίσης τί θα γινόταν αν σταματούσαν όλες οι πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο. Σε διάστημα 2-3 χρόνων θα υπήρχε υπεροπλία και τα κράτη θα σταματούσαν ν’ αγοράζουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς γιατί πολύ απλά δε θα έχουν χρησιμοποιήσει τα αποθέματα τους.

Συμφέρει; Αμ δε… Και τι προκύπτει φυσικά ως συμπέρασμα ;

Ότι σήμερα η βιομηχανία των όπλων δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες εξοπλισμών για τις πολεμικές συρράξεις, αλλά αντίθετα οι πόλεμοι κατασκευάζονται και συντηρούνται για να έχει «δουλεία» η βιομηχανία των όπλων.

Όπως βέβαια η βιομηχανία ρούχων πρέπει να δημιουργήσει την ανάγκη σε μια γυναίκα ν’ αγοράσει το νέο τρομερό φόρεμα που κοστίζει 150 ευρώ μέσω της διαφήμισης, αντίστοιχα η πολεμική βιομηχανία πρέπει να σου δημιουργήσει την ανάγκη να πολεμήσεις.

Και τι καλύτερο και πιο διαχρονικό από το να «επιστρατεύσεις» φερέφωνα (πολιτικούς, δημοσιογράφους) και να τους εξοπλίσεις με λέξεις διαχρονικές και πιασιάρικες, όπως πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια;

Όλα αυτά, τα οποία θα κληθείς να υπερασπιστείς πολεμώντας ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα της ίδιας προπαγάνδας. Ανθρώπους που έχουν κι αυτοί σπίτι κι οικογένεια όπως κι εσύ. Ανθρώπους που δε σε βλάψανε ποτέ. Ανθρώπους που τους είπανε πως θες να τους σκοτώσεις. Πως αν νικήσεις τον πόλεμο θα έχει τα παιδιά σου να εργάζονται σε βάναυσες συνθήκες.

Όπως ακριβώς είπαν και σε σένα.

Μην παίρνουμε μονότερμα όμως την βιομηχανία όπλων. Είναι παρά πολλοί αυτοί που επωφελούνται από το να είναι η ανθρωπότητα σε κατάσταση πόλεμου.

Η Τουρκία μόνο, από την λαθρομετανάστευση λόγω των πολέμων στην Συρία, έχει επωφεληθεί γύρω στο 1 δις ευρώ για την περίοδο 2006-2014. Ακόμα κι ο «ζωτικός χώρος» (lebensraum) που ήθελε να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του Χίτλερ με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ήταν ένα καθεστώς, στο οποίο τα προϊόντα της γερμανικής βιομηχανίας θα πωλούνταν δίχως δασμούς, δηλαδή φθηνότερα, δηλαδή περισσότερα. 

Γι' αυτό εδώ το πράγμα πέθαναν περισσότεροι από εξήντα δυο εκατομμύρια άνθρωποι !!! Γι' αυτό εδώ το γαμήδι !!!

Αν είχαμε το χρόνο ν’ αναλύσουμε τους λόγους πυροδότησης κάθε πόλεμου, τις τελευταίες χιλιετίες, θα βλέπαμε πως το χρήμα ήταν ο κύριος και καθοριστικός παράγοντας.

Από τον τρωικό πόλεμο πού έγινε για την κυριαρχία των Ελλήνων στη Μεσόγειο και την ενδυνάμωση του εμπορίου με τον Εύξεινο Πόντο, μέχρι τους «αντιτρομοκρατικούς» πολέμους των Η.Π.Α. στο Ιράν και στο Ιράκ, το χρήμα ήταν η κύρια αιτία (κι όχι η Ελένη).

Νομίζω πως είμαστε καλύτεροι απ' αυτό.

Νομίζω πως το να σκοτωνόμαστε για να βγάλουν άλλοι λεφτά σε βάρος μας είναι κάτι που δε μας αξίζει. Κι όμως το κάνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχουμε κάτι να χωρίσουμε μ' αυτόν που πολεμάμε. Απλά έτσι μας έπεισαν.

Θυμήσου το αυτό όταν δεις ένα πρόσφυγα στο δρόμο. Όταν ακούσεις για τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν στις ειδήσεις.

Μην κάνεις τίποτα άλλο, απλά θυμήσου το. Μην είσαι πρόβατο για σφαγή. 


 
Jamie Χονδρογιάννης

Γεια σου, είμαι ο Jamie. Είμαι από Θεσσαλονίκη και σπουδάζω Ψυχολογία. Κάπου στα 14 μου έδωσαν μια κιθάρα. Δεν υπήρξε γυρισμός. Μαζί θα πάμε μια βόλτα στον κόσμο της μουσικής, θα μιλήσουμε για σχέσεις και σεξ, και φυσικά για night life. Αν σε ενδιαφέρει ακολούθησέ με, θα σε κάνω Bon Viveur. Ακόμα κάθεσαι; Πιες ένα σφηνάκι και let me entertain you.;.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top