728x90 AdSpace

Latest Articles

27 Μαρ 2017

Καλή εβδομάδα με The Light Between Oceans και The Expanse - Christos Antonaros - 27 Μαρ 2017
Από τον Χρήστο Αντώναρο για το ilov popcorn.
Ο κινηματογράφος είναι η μεταφορά της φαντασίας του σκηνοθέτη στη μεγάλη οθόνη. Είναι η μεταμόρφωση του ηθοποιού σ’ ένα διαφορετικό πρόσωπο που πολλές φορές αντιφάσκει με τον προσωπικό του χαρακτήρα. Είναι το αποτύπωμα μιας δύσκολης στιγμής στη ζωή ενός χαρακτήρα που θα μας κερδίσει το ενδιαφέρον.

Ένα παρεξηγημένο είδος κινηματογράφου είναι οι μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη, τα οποία και πολλές φορές θα με δείτε να προτείνω.

Σε αντίθεση με πολλούς, προσωπικά δε συγκρίνω μια ταινία με το αντίστοιχο βιβλίο, αλλά έχοντας διαβάσει την ιστορία ή κάποια περίληψή της επιθυμώ με λαχτάρα να δω πως ο σκηνοθέτης φαντάστηκε τα σκηνικά, τους χαρακτήρες και τις αντιδράσεις τους. Μια απ’ αυτές τις ταινίες που φέτος μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το «The Light Between Oceans», το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο bestseller της M. L. Stedman.

Ο Tom Sherbourne (Michael Fassbender ), ένας ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με σχεδόν μηδαμινές καλές αναμνήσεις κι εμπειρίες απ’ το ιστορικό γεγονός, έχει προσληφθεί ως φύλακας του Janus Rock, ένα φάρο πάνω σ’ ένα νησί έξω από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας. Γρήγορα, ο Tom ερωτεύεται την ντόπια Isabel Graysmark (Alicia Vikander) και παντρεύονται το έτος 1921. Ο γάμος τους, ωστόσο, δε θα είναι ρόδινος, καθώς η Isabel θα έχει δύο αποβολές μέσα σε τρία χρόνια, αποτέλεσμα να πιστέψει πως δε θα απολαύσει ποτέ το θαύμα της μητρότητας.

Λίγο καιρό μετά τη δεύτερη αποβολή της Isabel, μια βάρκα ξεβράζεται στην ακτή, κοντά στο φάρο, και μέσα της ο Tom ανακαλύπτει ένα πτώμα κι ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Ο φαροφύλακας γνωρίζει πως βάση των κανονισμών πρέπει ν’ αναφέρει το συγκεκριμένο γεγονός. Ωστόσο, η Isabel παρακαλεί τον Tom να κρατήσουν το μωρό, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως σίγουρα θα το στείλουν σε κάποιο ορφανοτροφείο. Ο Tom, αν κι απρόθυμα, συμφωνεί μιας κι αγαπά τη γυναίκα του περισσότερο από κάθε άλλο. Έτσι, θάβει το πτώμα κάπου στο νησί κι ονομάζει το μωρό Lucy. Οι επιπλοκές που θα φέρει αυτή η ιστορία, κι η ιστορία πίσω από τη μικρή Lucy, θ’ αλλάξει τις ζωές του ζευγαριού κι όσων εμπλέκονται και θα μας κρατήσει ως το τέλος με τα μάτια καρφωμένα πάνω στην οθόνη.

Το «The Light Between Oceans» παρουσιάζει μια σειρά από πολύ καλά υποδυόμενους ρόλους και μια αδρά μονταρισμένη προσαρμογή του ομώνυμου bestseller. Στην τελική, ωστόσο, πιέζει τόσο συχνά τα συναισθηματικά κουμπιά μας που τη καθιστά παραπάνω από αποτελεσματική.

Άλλη μια αξιόλογη μεταφορά βιβλίων, αυτή τη φορά στην τηλεόραση, είναι η science fiction space opera «The Expanse», η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του James S. A. Corey.

Διακόσια χρόνια στο μέλλον, η ανθρώπινη φυλή έχει δημιουργήσει αποικίες πέρα από τη γη, στο ηλιακό μας σύστημα. Ο ντετέκτιβ Josephus Miller (Thomas Jane), ερευνά την υπόθεση της χαμένης Julie (Florence Faivre), ενώ, εν τω μεταξύ, ο James Holden (Steven Strait), σύμβουλος της εταιρίας Canterbury, εμπλέκεται σ’ ένα τραγικό περιστατικό που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ειρήνη ανάμεσα στη Γη και της αποικίες. Πίσω στη Γη, η Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo), μέλος των Ηνωμένων Εθνών, εργάζεται για να προστατεύσει την εν λόγω ειρήνη. Σύντομα, οι τρεις χαρακτήρες θα μάθουν πως η χαμένη Julie κι η μοίρα της εταιρίας Canterbury αποτελούν μέρος μια τεράστιας συνωμοσίας που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το «The Expanse» δένει καταπληκτικά sci-fi στοιχεία με αστυνομικό νουάρ, αν και χρειάζονται μερικά επεισόδια για να το καταλάβουν οι θεατές.

Και μιας και μιλάμε για χαρακτήρες εμπνευσμένους από βιβλία πάμε να γνωρίσουμε τον αγαπημένο μου! Το όνομά του Gregory House!  Και ποιανού χαρακτήρα μεταφορά είναι; Του Sherlock Holmes! Για την ακρίβεια, όταν ο Sir Arthur Conan Doyle σχημάτιζε με τη πένα του τον σημαντικότερο ντετέκτιβ του τελευταίου αιώνα, βασίστηκε για πολλά στοιχεία του χαρακτήρα στον προσωπικό του γιατρό.

Το «House, M.D.» είναι ίσως το πιο συναρπαστικό ιατρικό δράμα της τηλεόρασης. Ο House - τον οποίον υποδύεται ο τετραπέρατος Hugh Laurie - είναι αγενής κι αντικοινωνικός όσο δε πάει και δε θα μιλήσει καν με τους ασθενείς του, εκτός κι αν τον επισκεφτούν οι ίδιοι. Βιώνοντας τον προσωπικό του συνεχή πόνο κι αντιμετωπίζοντας με οπιούχα φάρμακα κι όχι μόνο, το παρουσιαστικό του κι η μαγκούρα του κρύβουν την οξυδερκή, βάναυσα ειλικρινής προσωπικότητα και συνεπώς συμπεριφορά του.

Ωστόσο, παρά τον τραμπουκισμό του, ο House είναι ένας λαμπρός ιατρός, ειδικός στις 
διαγνώσεις άλυτων υποθέσεων. Μαζί με την τρομερή ομάδα του, λύνουν μυστήρια της ιατρικής με ανορθόδοξο τρόπο, τις περισσότερες φορές. Τέλος, ένα στοιχείο που κάνει το «House, M.D.» να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως πολλές από τις υποθέσεις που λύνονται είναι αληθινές κι έχουν ήδη λυθεί από αληθινούς γιατρούς κατά την ιστορία της μοντέρνας ιατρικής.

Αυτά λοιπόν για σήμερα: κλάμα, περιπέτεια κι ιατρικό μυστήριο.

Ως την επόμενη φορά, καλή βδομάδα και καλή διασκέδαση!Χρήστος Αντώναρος

Η ζωή είναι χρώματα, ήχοι, αρώματα, σχήματα, γεύσεις. Η ζωή είναι λευκή, μαύρη και γκρίζα. Από παιδική ηλικία μου άρεσε να γράφω για τη ζωή, πως θα συνέβαινε σε ένα δικό μου φανταστικό σκηνικό. Βλέπω μοτίβα σε κάθε πτυχή της, κάποια θλιβερά, άλλα χαρούμενα, μα όλα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα. Καλό ταξίδι.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top