728x90 AdSpace

Latest Articles

4 Μαΐ 2017

Είναι ευλογία να ζεις στην Ελλάδα - Ιωάννα Πορταράκη - 4 Μαΐ 2017

Πανέμορφα νησιά, εξωτικές παραλίες, βαριά ιστορία, έντονη νυχτερινή ζωή και καλό φαγητό.  Οι άνθρωποί της, γνήσιοι κι αυθεντικοί, με έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας. Αυτά είναι τα κυριότερα συστατικά που συνθέτουν την Ελλάδα. Η ενέργεια κι η ένταση που επικρατεί,  χειμώνα - καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της χώρας, είναι κάτι που την ξεχωρίζει και την κάνει μοναδική.


Είναι ευλογία να ζεις στην Ελλάδα κι αυτό γιατί είναι κάτι το μοναδικό να ξέρεις ότι κατοικείς στη χώρα του Διονύσιου Σολομού. Εκείνου του ανθρώπου που δημιούργησε τον εθνικό μας ύμνο.

Είναι τιμή να μένεις στη χώρα που γέννησε το θεσμό της δημοκρατίας, τον παγκόσμιο πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες, το θέατρο και γενικά τη χώρα που έπλασε την Ευρώπη.

Είναι μαγικό να ζεις στη χώρα με τα παραπάνω από 6.000 νησιά και να κολυμπάς στα καταγάλανα νερά αυτών των θαλασσών. Να περπατάς στην χρυσαφί άμμο και να γεύεσαι την αλμύρα. Κάθε καλοκαίρι ξέρεις ότι έχεις πολλές επιλογές για διακοπές, κάτι που σε κάνει να μη βαριέσαι ποτέ.

Είναι υπερηφάνεια που υπάρχουν ακόμα τόσο έντονα τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις οι οποίες τιμώνται με τόση ευλάβεια. Είναι μαγικό που ο θεσμός της οικογένειας είναι τόσο σημαντικός και δυνατός για όλους τους Έλληνες.

Είναι τιμή που το ελληνικό λεξιλόγιο είναι το πιο πλούσιο κι η ελληνική γλώσσα είναι από τις σπουδαιότερες του κόσμου κι ιδιαίτερα όταν ξέρεις ότι η λέξη φιλότιμο δεν μπορεί να ερμηνευτεί σε καμία άλλη γλώσσα πέραν της ελληνικής.

Είναι δόξα που ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και πολλοί άλλοι ακόμα ήταν αρχαίοι φιλόσοφοι. Όπως επίσης η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις, ο Ελύτης, ο Μίκης Θεοδωράκης κι ο Ρίτσος που άφησαν πίσω τους μεγάλη ιστορία και θεμελίωσαν τα ιδανικά της Ελλάδας.

Είναι ευτυχία που όποτε θέλεις μπορείς να βγεις έξω και να περπατήσεις στα πανέμορφα γραφικά σοκάκια της χώρας και να απολαύσεις τον υπέροχο και καυτό ήλιο που απλώνεται παντού. Να μπορείς να γεύεσαι την ιδιαίτερη και πεντανόστιμη κουζίνα της Ελλάδας που δεν είναι άλλη από την μεσογειακή.

Είναι υπέροχο που σε πολλές περιοχές υπάρχει ακόμα η ανθρώπινη επικοινωνία. Αυτή όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και υπάρχει η αλληλεγγύη. Δε χρειάζονται πολλά υλικά αγαθά στην Ελλάδα για να είσαι ευτυχισμένος. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και η παρέα σου είναι αρκετά για να νιώσεις ο πιο πλήρης άνθρωπος στον κόσμο.

Η Ελλάδα είναι τόσο φτωχή μα συνάμα τόσο πλούσια χώρα που όπως είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης: «Εάν την αποσυνθέσεις, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Μπορεί να γεννήθηκα τυχαία στην Ελλάδα αλλά ακόμα κι αν δε γινόταν αυτό σίγουρα θα επέλεγα το δρόμο του Έλληνα. Έξαλλου, όπως είχε πει ο Σωκράτης, «Έλληνας μπορεί να είναι όποιος το επιθυμεί με την καρδιά, το μυαλό και τη ψυχή».  • Facebook Comments
Scroll to Top