728x90 AdSpace

Latest Articles

14 Ιουν 2017

Ένα είναι το νησί των ανέμων - Κατερίνα Μοχράνη - 14 Ιουν 2017



Άντε τώρα να κάτσεις να περιγράψεις στον κόσμο τον καλοκαιρινό σου προορισμό. Τον ολόδικό σου καλοκαιρινό προορισμό και να είσαι κι αντικειμενικός!


Στην καλύτερη περίπτωση, αν είναι ένα χωριό κρυμμένο σε μέρη μαγικά, μυστικά και μοναδικά να παλέψεις για την καλύτερη δυνατή περιγραφή γιατί ο κόσμος δεν το ξέρει και θες να παινέψεις και λιγάκι το σπίτι σου. Δεν είμαστε για πλακώματα τέτοιες μέρες.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το «σπίτι» σου είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός; Εκείνος που δε χρειάζεται διαφήμιση γιατί αυτό το μέρος το γνωρίζουν σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης;  Πώς να περιγράψει κάποιος αντικειμενικά τη Μύκονο;

Ναι, καλά διάβασες. Εμένα ο καλοκαιρινός μου προορισμός είναι το νησί των Ανέμων κι υπήρξαν άπειρες φορές που είχα το θράσος να πω «φτιάχνω τη βαλίτσα μου και πάω να χαλαρώσω και να κρυφτώ λίγες μέρες στο νησί!».

Τώρα θ’ αναρωτιέσαι. Μύκονος και χαλάρωση πάνε μαζί; Μύκονος και κρυφτό πάνε και παραπάνε γιατί πάμε κι ινκόγκνιτο άμα λάχει το σαλάχι, αλλά η χαλάρωση; Κι όμως πάνε!

Γιατί τη φοβάστε; Δε δαγκώνει! Ίσα-ίσα.

Θεωρώ πως είναι η μαχήτρια των Κυκλάδων γιατί παλεύει με νύχια και με δόντια ν’ αποδείξει πως δεν είναι ούτε το «πουτανονήσι» που τη χαρακτηρίζουν, αλλά ούτε κι το χέρι του Μίδα. Ό,τι πιάνεις εκεί, δε είναι χρυσός.

Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι το νησί των πλουσίων και των ψωνισμένων, αλλά, ρε φίλε είναι, πανέμορφη! Μπορεί να έχει την πλευρά για τους δήθεν και τους «φορτωμένους», εκείνη που θα πληρώσεις 13 ευρώπουλα για μια μπύρα ή το πιτόγυρο 6 ευρώ το ένα (!). Έχει όμως και την πλευρά που θ’ αγαπήσει ο καθένας. Ο απλός κοινός θνητός! Εκείνη που θα πληρώσεις 3 ευρουλάκια τον καφέ σου και θα φας μέχρι σκασμού με 15 ευρώ το άτομο με θέα θάλασσα.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Έχει απίστευτη νυχτερινή ζωή. Μπαρ εδώ, μπαρ εκεί, μπαρ και παραπέρα. Η σαμπάνια να ρέει, τα σφηνάκια τόνοι κι η μουσική ασταμάτητη. Παιδιά, το Super Paradise είναι μαγευτικό, αρκεί να ξέρεις να περνάς καλά!

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει ν’ αναφερθεί πως δε χρειάζεται να χαλάσεις πολλά μωβ για να περάσεις καλά. Καλή παρέα θες και όρεξη! Όρεξη για χορό, μπόλικο αλάτι απ’ τη 
θάλασσα και άφθονο γέλιο γιατί δε μπορείς να φανταστείς τι θα δουν τα μάτια σου!.

Ναι οκ, υπάρχουν μαγαζιά απλησίαστα οικονομικά, αλλά κανείς δε σε υποχρεώνει να πας εκεί για ποτό. Α, ξέχασα! Δε θα πας για ποτό, αλλά για το check in. Συγγνώμη παιδιά, σας πρόσβαλλα! Συνέλθετε! Υπάρχουν μαγαζιά που δε χρεώνουν 50 ευρώ την είσοδο, αλλά 6! Νορμάλ πράγματα!

Συνεχίζουμε με το μεγάλο της όπλο, τις θάλασσες!

Δε χωράει καμία αμφιβολία. Η Μύκονος έχει τις πιο ωραίες θάλασσες. Κάθε παραλία της είναι μια και μία και κάθε θάλασσά της μοναδική. Αιγαίο, παιδί μου! Απίστευτη θερμοκρασία, απίστευτα χρώματα, απίστευτα… Ώπα! Τι εννοείς πως οι θάλασσες είναι μόνο για τους πλούσιους; Θα το ξαναπώ!

Δε χρειάζεται να πας στη Ψαρρού να κάνεις μπάνιο κι ούτε να δώσεις το νεφρό σου για μια βουτιά! Υπάρχουν κι οι παραλίες που πας με την πετσετούλα σου, τον καφέ στο ένα χέρι, βιβλίο στο άλλο, ένα σάντουιτς από φούρνο τυλιγμένο σε σακούλα και το απολαμβάνεις διπλά! Αλλά ξέχασα! Τι θα πουν οι φίλοι στο φατσοβιβλίο που θα σε δουν με πετσέτα στρωμένη να κάνεις μπάνιο στη Μύκονο! Ξεπεσμός, που λένε και στο χωριό μου!

Ελληνάρα, ξεστραβώσου! Όλα τα νησιά είναι πανέμορφα! Η Μύκονος να σου θυμίσω είναι νησί και τι νησί! Νησάρα!

Μπορούν να πάνε για διακοπές όλων των ειδών οι άνθρωποι, από party animals μέχρι οικογένειες με παιδιά κι οικονομικότατα να περάσουν καλά, να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν. Αρκεί φυσικά να ξέρουν που να πάνε.

Πιάνεσαι για πλάκα κορόιδο σ’ αυτό το νησί, αλλά δε φταίει κανένας πέρα απ’ το ψωνισμένο το κεφάλι σου! Μπορεί να χαλάσεις όλα σου τα λεφτά και μπαίνοντας στο καράβι να πεις «δεν ξαναπάω ποτέ! Είναι πεταμένα λεφτά!». Μπορεί όμως να πας και μπαίνοντας στο καράβι του γυρισμού να κλαις με λυγμούς και να προσεύχεσαι να περάσει ο καιρός μέχρι να ξαναπάς.

Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Κάθε φορά, πρώτη φορά και κάθε φορά, κάτι μοναδικό!

Ανυπομονώ να με ρωτήσουν ξανά, «νησί με έντεκα γράμματα;» κι αντί για Φολέγανδρος, ν’ ανέβω σ’ ένα τραπέζι και να φωνάξω «Μύκονοοοοος!».

Κλείσε εισιτήριο και βουρ! Κι αν χρειαστείς βοήθεια, πάρε με τηλέφωνο. Το πολύ-πολύ να έχω αράξει με το βιβλίο μου σε καμιά παραλία! Σε πετσέτα πάντα!




Κατερίνα Μοχράνη

Κάποτε ρωτήθηκα αν ζω ή υπάρχω κι ακόμα ψάχνω τη σωστή απάντηση. Νηπιαγωγός με κοινωνικές ευαισθησίες. Εθισμένη στην καφεΐνη, στις αμερικανικές σειρές, στις ταινίες και στη μουσική. Αδυνατώ να αντισταθώ σε οποιοδήποτε βιβλίο και στον έρωτα -αν κι ακόμα τον ψάχνω και μάλλον στα λάθος μέρη!-. Αθεράπευτα ρομαντική και λάτρης των λέξεων. Αν θες σε αγαπήσω, φρόντισε να είσαι αντίθετος από μένα. Αν όχι, καλή καρδία!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top