728x90 AdSpace

Latest Articles

21 Ιαν 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - Χριστίνα Χατζηκαμπούρη - 21 Ιαν 2016


Εσύ ακόμα περιμένεις μια αγκαλιά; 'Η ακόμα περιμένεις να κάνεις μία κάποιον;


Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, που έχει καθιερωθεί για τις 21 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Ας μάθουμε πρώτα πώς και γιατί καθιερώθηκε.

Ήταν, λοιπόν, ένας φοιτητής -το 1986- ο Kevin Zaborney, που ήθελε να βρει έναν τρόπο για να καταφέρουμε να δίνουμε περισσότερες αγκαλιές στους ανθρώπους μας, ώστε να τους εκφράσουμε την αγάπη που τρέφουμε γι᾽ αυτούς. 

Σίγουρα πολλοί θα τον έβγαλαν τρελό με τον ισχυρισμό πως δε χρειάζεται μια τέτοια μέρα για ν᾽ αγκαλιάσεις τ᾽ αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μήπως, όμως, όντως τελικά ξεχνάμε να το κάνουμε καθημερινά; Τι είναι μια αγκαλιά την ημέρα;

Ξέρεις πόσα οφέλη μπορεί να έχει μια αγκαλιά; Η αγκαλιά αποτελεί έκφραση των συναισθημάτων μας που, πολλές φορές, δεν μπορούμε καν να εκφέρουμε με λέξεις.

Οι συχνές αγκαλιές συμβάλλουν στην παραγωγή των ορμονών σεροτονίνης και ντοπαμίνης, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της αρμονίας μεταξύ δύο συντρόφων. Μάλιστα η πρώτη έχει χαρακτηριστεί ως η «ουσία της ευτυχίας».

Είναι σύμμαχος της καλής διάθεσης, αφού απομακρύνει πολλά απ᾽ τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Κάθε αρνητικό συναίσθημα, το αίσθημα της μοναξιάς που τυγχάνει να νιώθουμε, ο θυμός που κρατάμε μέσα μας και δεν εκτονώνεται, με μια αγκαλιά κάνουν πέρα αφού παράγεται η οξυτοκίνη ορμόνη.

Ειδικότερα, οι ειδικοί λένε πως, όταν αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και, κατά συνέπεια μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μάλιστα, κατά τη στιγμή που το στέρνο μας ακουμπά του άλλου, επιτυγχάνεται μια ήπια πίεση κι αυτό προκαλεί την ενεργοποίηση του θυροειδή αδένα του εγκεφάλου, που ρυθμίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, κι αυτά με τη σειρά τους μας κρατούν υγιείς.

Μεταξύ άλλων, βοηθά και το νευρικό μας σύστημα. Η γαλβανική απόκριση της επιδερμίδας μας αποδεικνύει την αγωγιμότητα του δέρματος, στο οποίο η υγρασία και το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να εξισορροπηθεί χάρη σ᾽ ένα άγγιγμα.

Ακόμη, τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Πώς μπορεί μια αγκαλιά να το κάνει αυτό;

Ε, λοιπόν, από μικροί οι αγαπημένοι μας μάς έπαιρναν πολλές. Οι επιστήμονες, λένε, πως αυτό έχει εγγραφεί στα κύτταρά μας κι έτσι μας πέρασαν το αίσθημα ότι τις αξίζουμε, καθώς γινόμασταν δέκτες της αγάπης τους.

Έτσι, οι αγκαλιές που λαμβάνουμε στο υπόλοιπο της ζωής μας, μας υπενθυμίζουν αυτή τη σύνδεση με την ικανότητα ν᾽ αγαπάμε, πρωτίστως, τον εαυτό μας.

Για μια αγκαλιά χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα. Αυτό δεν είναι μια επαλήθευση του όταν δίνουμε κάτι θα πάρουμε κιόλας;

Αναμφισβήτητα, η απάντηση είναι «ναι».

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς το μυαλό μας σταματά να σκέφτεται ό,τι το βασανίζει κι επικεντρώνεται μόνο στο συναίσθημα που θέλει να περάσει και ταυτόχρονα λαμβάνει.

Το καλύτερο απ᾽ όλα είναι ότι είμαστε στην κατάλληλη θέση για να ακούσουμε την καρδιά του άλλου. Σαφώς, είναι το καλύτερο κομμάτι διότι έχουμε τη δυνατότητα ν᾽ αφεθούμε στη στιγμή και την ευκαιρία να νιώσουμε πολύ καλύτερα.

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά μας αποπροσανατολίζουν και, δυστυχώς, ερχόμαστε σε σημείο να παραμελούμε τους ανθρώπους μας.

Γυρίζοντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, νιώθουμε αγανακτισμένοι και το μόνο που θέλουμε είναι να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι και να μη μιλήσουμε σε κανέναν.

Ωστόσο, αυτό μας προσφέρει κάτι; Σίγουρα όχι.

Η καλύτερη λύση είναι να γυρίσουμε σπίτι και να τρέξουμε προς το μέρος του προσώπου που αγαπάμε -είτε είναι οι γονείς μας, είτε τ᾽ αδέρφια μας, είτε ο σύντροφός μας - και να το κάνουμε μια μεγάλη και σφιχτή αγκαλιά και τότε, μονομιάς όλα τα προβλήματα στο κεφάλι μας θα εξαφανιστούν.

Κι αν δεν με πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει, τότε απλά προσπάθησε το. 


Πάντως, εγώ τώρα θα κλείσω βιαστικά την οθόνη του υπολογιστή μου και θα κάνω μια αγκαλιά τον άνθρωπο που αγαπάω. Έτσι, θα κλείσω και την πόρτα στα προβλήματα μου.




Χριστίνα Χατζηκαμπούρη

Ο αυθορμητισμός το σημείο κίνησής μου. Μιλάω πολύ, δεν αφήνω τίποτα να αιωρηθεί. Αισιόδοξη μέχρι βλακείας και υπερασπίστρια της μαγείας που δίνουν τα πιο μικρά πράγματα. Αυτά σε αντίθεση με την τετράγωνη λογική μου δημιουργούν τις πιο ισχυρές εκρήξεις. Μην έρθεις σε μένα και μιζεριάζεις, καταπιάνομαι μόνο απ' ότι έχει ψυχή μέχρι να ξυπνήσω το πρωί και να έχω φύγει πρώτη.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top