728x90 AdSpace

Latest Articles

2 Ιαν 2016

Το φαινόμενο Caitlyn Jenner - Christos Antonaros - 2 Ιαν 2016


Όσοι δε γνωρίζουν τον άλλοτε Ολυμπιονίκη Bruce Jenner, κι αποκαλούμενο από τα Αμερικάνικα media ως ήρωα, θα τον ξέρουν με το όνομα Caitlyn Jenner.


Αν δεν καταλάβατε ακόμα σε ποιον αναφέρομαι, τότε ετοιμαστείτε για ένα πολιτισμικό σοκ. Είναι ο πατέρας και δεύτερη, πλέον, μητέρα των Καρντάσιανς! Ω! ναι! Καλά ακούσατε. Είναι η αρχή του κακού! Και δεν αναφέρομαι στην πρόσφατη αλλαγή του φύλου του, αλλά στο ότι γέμισε την τηλεόραση με τεράστιους πισινούς κι ανούσιες Selfies!

Ξεκινώντας την καριέρα του ως αθλητής Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, συνέχισε στο Δέκαθλο και βρέθηκε το 1976 να κερδίζει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, ενάντια στους Ρώσους.

Αυτό και μόνο, εν καιρώ Ψυχρού Πολέμου, τον ανύψωσε στα μάτια και τις καρδιές του Αμερικάνικου κοινού. Από νεαρή ηλικία έμαθε να διαχειρίζεται την κοινή γνώμη μέσω της τηλεοπτικής οθόνης, προβάλλοντας τα κατορθώματα του και τα ταλέντα του. Κάτι που δεν μου κάνει εντύπωση, καθώς είναι πασιφανές πως μετέδωσε αυτό το κουσούρι και στις κόρες του.

Σήμερα, έχει έξι παιδιά μετά από τρεις γάμους. Τον Απρίλιο του 2015 ανακοίνωσε δημόσια την αλλαγή του φύλου του καθώς και του ονόματος του τρεις μήνες μετά.

Πρωταγωνιστεί ήδη σε δύο reality show, ένα δικό του κι ένα μ᾽ ολόκληρο το σόι, ενώ πρόσφατα της απονεμήθηκε το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» από  το περιοδικό Glamour.

Η αποδοχή της Caitlyn απ᾽ το κοινό είναι θετική κι αρνητική. Κάτι λογικό, αν λάβουμε υπόψη μας πως η Αμερική είναι μια τεράστια ήπειρος με πάνω από τετρακόσια εκατομμύρια πληθυσμό, αποτελούμενο από πολλαπλούς πολιτισμούς.

Κάποιοι την υποστηρίζουν για το θάρρος της να βγει και να δηλώσει δημόσια τη σεξουαλική της κατεύθυνση, ενώ κάποιοι την κατηγορούν για επιτήδεια προσπάθεια να προσελκύσει τα φώτα των media.

Σε κάποια στιγμή μάλιστα, η λεκτική επίθεση και το μίσος κάποιων ήταν τόσο μεγάλο, που την παρακίνησε να επιστρέψει το βραβείο στο περιοδικό.

Ο νους μου, λοιπόν, ταξιδεύει αρκετά χρόνια πριν, όταν ένας εισαγγελέας στην Ελλάδα βρέθηκε ν᾽ απατά την γυναίκα του με μια τρανσέξουαλ.  Δε θα χρησιμοποιήσω ονόματα για νομικούς λόγους.

Θυμάμαι το διασυρμό και την απομάκρυνσή του απ᾽ τα δικαστήρια. Θυμάμαι επίσης το πόσο ασχολήθηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με το σκάνδαλο, και πόσο κρύφτηκαν άλλα σημαντικά πολιτικά κι οικονομικά γεγονότα της εποχής.
Ακόμα και σε ριάλιτι πήραν μέρος, το οποίο ακυρώθηκε όταν το ΕΣΡ το πήρε χαμπάρι.

Είναι άραγε τυχαίο που κάτι τέτοια «σκάνδαλα» συμβαίνουν εν καιρώ προβλημάτων και σημαντικών πολιτικών αποφάσεων; Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, σ᾽ όλο τον κόσμο. Πόλεμοι, απάνθρωπα μέτρα και συμφωνίες με παγκόσμιες βιομηχανίες έχουν υπογραφεί στη Σκιά της αποκάλυψης του «ανεπίτρεπτου».

Πρέπει, λοιπόν, ν᾽ αναρωτηθούμε κατά πόσο οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι έτοιμες να δεχτούν τη διαφορετικότητα αναμεταξύ των μελών τους.

Δε θα εστιάσω σε κλειστές ανδροκρατούμενες και θρησκόληπτες κοινωνίες. Όχι. Εκεί οι παράγοντες είναι πολύπλοκοι και ριζωμένοι πολύ βαθιά στις συνειδήσεις.
Θα μιλήσω για τις πιο εξελιγμένες, κι η προσωπική μου άποψη είναι πως καμία κοινωνία δεν είναι έτοιμη για το διαφορετικό, παγκοσμίως.


Οι άνθρωποι θα είναι έτοιμοι να δεχτούν τη διαφορετικότητα, όταν σταματήσουν να την εκθειάζουν, ως κάτι το διαφορετικό. Είτε αυτό είναι η σεξουαλικότητα κάποιου, ή οτιδήποτε δε συμφωνεί με τα στερεότυπα.




Χρήστος Αντώναρος

Η ζωή είναι χρώματα, ήχοι, αρώματα, σχήματα, γεύσεις. Η ζωή είναι λευκή, μαύρη και γκρίζα. Από παιδική ηλικία μου άρεσε να γράφω για τη ζωή, πως θα συνέβαινε σε ένα δικό μου φανταστικό σκηνικό. Βλέπω μοτίβα σε κάθε πτυχή της, κάποια θλιβερά, άλλα χαρούμενα, μα όλα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα. Καλό ταξίδι.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top