728x90 AdSpace

Latest Articles

20 Απρ 2016

Μονάχα εγώ καταστράφηκα για σένα - ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΓΕΡΟΝΤΗ - 20 Απρ 2016


Ο καθένας από εμάς γνωρίζει πως μια σχέση θεωρείται υγιής, όταν αμφότεροι ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, έχουμε την ικανότητα να δώσουμε και να πάρουμε.


Όταν αμφότεροι, μπορούμε να βάλουμε κάποια στιγμή τις ανάγκες μας στην άκρη γιατί ο σύντροφος μας, χρειάζεται την αμέριστη προσοχή κι αγάπη μας.

Όταν μπορούμε να ακυρώσουμε ταξίδια, γιατί σε εκείνον προέκυψε δουλειά και θέλουμε να σταθούμε πλάι του και όταν σιωπούμε γιατί έχει ανάγκη να μιλήσει, όπως ακριβώς θα κάνει και εκείνος όταν εμείς χρειαστούμε.

Αυτές θεωρούνται όμορφες κι υγιείς σχέσεις. Όταν βασίζονται στην κατανόηση, την αγάπη, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Όταν και οι δύο μπορούν να δώσουν και να πάρουν από καρδιάς, χωρίς αυτό να θεωρείται κόστος για κανέναν. Όταν και οι δυο μέσα στη σχέση, νιώθουν αγαπητοί, σημαντικοί και αποδεχτοί γιʾ αυτό ακριβώς που είναι και μπορούν.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Είναι έτσι οι σχέσεις σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως, όπως κάθε άνθρωπος σε αυτή τη ζωή, έτσι και ο δικός σου, χειριστικός σύντροφος, κουβαλάει χίλια δυο στην πλάτη του.
Απορρίψεις, ενοχές, πεποιθήσεις του στιλ «δεν αξίζω» ή «αξίζω μόνο εάν είμαι καλός, είμαι δουλευταράς, είμαι έξυπνος, τίμιος, δουλεύω σκληρά» και τα λοιπά.

Βιώματα επώδυνα, που δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει όμορφα και ισορροπημένα μέσα σε μια σχέση. Που τον ωθούν να χρησιμοποιεί άσχημες συμπεριφορές που σε πονούν, προσπαθώντας να φανεί ο ισχυρός, αντισταθμίζοντας έτσι, την ανασφάλεια του.

Άνθρωπος επικριτικός, με ιδιαίτερη ικανότητα, να εστιάζει στις ατέλειες σου, προσπαθώντας να σου δείξει πως δεν αξίζεις, πως δεν είσαι αποδεκτή όπως είσαι και γιʾ αυτό που είσαι.
Ακριβώς όπως νιώθει για τον εαυτό του.

Ό,τι και αν έχει κάνει, ό,τι και αν έχει καταφέρει, δεν έχει νιώσει ασφαλής και δεν έχει αποκτήσει αξία του εαυτού του με αποτέλεσμα να ξεσπάει σε σένα, κάνοντας ό,τι οι άλλοι κάνουν σε εκείνον.

Ιδιαίτερή του ικανότητα, είναι να διαστρεβλώνει τα γεγονότα με απίστευτη ευκολία, ανίκανος να αποδεχτεί την ευθύνη των πράξεων του και καταπληκτικά ικανός, να γυρίσει και το μεγαλύτερο λάθος του, σε σένα.

Άνθρωπος, που κατʾ εξακολούθηση, μπορεί να αφιερώνει χρόνο σε προσωπικές τους ασχολίες, αφήνοντάς σε απέξω.

Όταν τολμήσεις να του εκφράσεις παράπονα, πως δεν ασχολείται μαζί σου και πως δεν βρίσκει χρόνο για σας, θα σε κάνει να νιώσεις τόσο άσχημα που δεν καταλαβαίνεις τον ίδιο, τη δουλειά του, τις έννοιες του, σε σημείο που θα νιώσεις ενοχές και θα ζητήσεις συγγνώμη.

Άντε να βρεις άκρη και άντε να του εξηγήσεις εσύ τώρα, πως δεν είναι η δουλειά του που δεν καταλαβαίνεις, αλλά το ότι εκείνες τις λίγες στιγμές που δεν έχει οποιαδήποτε άλλη ασχολία, προτιμά να τις περνάει με φίλους ή όπως αλλιώς γουστάρει, χωρίς να σε βάζει μέσα σε όλο αυτό.

Αδυνατεί να καταλάβει πως μια απλή συγγνώμη και μια πράξη κοινής ωφέλειας και των δύο σας, θα έφτιαχνε τα πράγματα. Στο μυαλό του, το μόνο που επικρατεί είναι να βγάλει εσένα λάθος και να φανεί εκείνος το θύμα που κανείς δεν τον καταλαβαίνει και συνάμα ο σωστός που ποτέ δεν κάνει λάθη.
Είναι ο μόνος που δουλεύει, που κουράζεται και που έχει προβλήματα να λύσει.

Δεν διανοείσαι να του πεις, πόσο κουράστηκες στη δουλειά σήμερα ή πόσο σε ταλαιπώρησαν τα παιδιά στο σπίτι γατί ότι και αν κάνεις είναι ένα τίποτα μπροστά σε ό,τι κάνει, ό,τι αντέχει και ό,τι καταφέρνει ο ίδιος.

Όπως κατάλαβες, δεν έχει την ικανότητα να αφουγκραστεί ή να καταλάβει αυτό που θέλεις να του εκφράσεις. Να δει τη θλίψη ή την ανάγκη, πίσω από το παράπονο σου, ακριβώς γιατί αδυνατεί να δει πέρα από τη μύτη του και τον εαυτό του. Για εκείνον, είσαι πάντα η απαιτητική που παραπονιέται, που τίποτα δεν της είναι αρκετό, που όλο ζητά.

Είναι εκείνος που ενώ σου υποσχέθηκε δεν θα πράξει. Και όταν παραπονεθείς, θα βιαστεί να σου απαντήσει, πως ποτέ δεν σου είπε κάτι σίγουρα, θα αλλάξει κουβέντα ή θα σου πει πως θα το κάνει, αλλά σε άλλο χρόνο.

Πιθανόν να εννοεί και σε μια άλλη ζωή, αρκεί να μην φανεί, πως αθέτησε την υπόσχεση του. Αρκεί να φανεί εκείνος ο σωστός και εσύ ο λάθος που πάντα ζητάει πολλά και που ποτέ δεν τον καταλαβαίνει.

Έχει κάνει πράγματα για σένα και τα θυμάται αναλυτικά. Θυμάται όλες εκείνες τις φορές που ήταν δίπλα σου όταν τον χρειάστηκες, όμως δυστυχώς, δε θα θυμάται καμιά από την άπειρες φορές που εσύ του στάθηκες.

Καμία από εκείνες τις φορές που έκανες πίσω, για να είναι εκείνος καλά.

Η μνήμη του φτάνει μέχρι εκεί που ο ίδιος προσφέρει και τελειώνει εκεί που δέχεται την προσφορά του άλλου.

Αν δε, θελήσεις να προσπαθήσεις να του θυμίσεις οτιδήποτε από όσα έχεις κάνει για εκείνον, θα καταλάβεις πως τα περισσότερα δεν τα θυμάται καν ή θα σου πει πως ποτέ δε σου ζήτησε κάτι και πως ότι έκανες, το έκανες γιατί σου αρέσει να δίνεις και γιατί αυτό είναι μια ανάγκη σου.

Ναι, ναι… Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, σε καταλαβαίνω.

Είμαι σίγουρη πως είσαι ευαίσθητος και δοτικός άνθρωπος, όπως δυστυχώς και αρκετά ενοχικός, σε αντίθεση με εκείνον, που δεν αισθάνεται άσχημα για τίποτα και για κανέναν.

Αν τον ρωτήσεις, θα σου πει πως έχει φερθεί τέλεια σε όλους, όσους πέρασαν από την ζωή του. Και έχει δίκιο.

Μπορεί να βγάζει τον καρκίνο στον άλλον, όμως αυτό που του μένει, είναι πως κάποτε π.χ. του είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Αυτό τον κάνει να ξεχνάει όλα τα υπόλοιπα ή μάλλον να μην τα υπολογίζει καθόλου.
Όπως καταλαβαίνεις, αυτογνωσία μηδέν!

Ενοχική και με ευαισθησίες, λοιπόν! Αυτή είναι και η Αχίλλειος πτέρνα σου την οποία έχει βρει και χτυπάει ασταμάτητα.

Έχει τον τρόπο να σε μεταμορφώνει από θυμωμένο αγρίμι σε άκακο αρνάκι. Έχει την ικανότητα με μια του αγκαλιά, με μια γλυκιά κουβέντα, με μια υπόσχεση, να σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα και να νιώθεις και ένοχη, που σκέφτηκες άσχημα για εκείνον και που πραγματικά δεν τον καταλαβαίνεις. Που κοιτάς τον καρκίνο, αντί το αυτοκίνητο που σου αγόρασε!

Αν, λοιπόν, κάτι από όλα σε έχει αγγίξει, αν αναγνωρίζεις σε αυτό το άρθρο, κομμάτια του συντρόφου σου, σταμάτα τώρα!

Σταμάτα να λες ναι σε όλα!  Να υποκύπτεις στις απαιτήσεις και στις επικρίσεις του.
Σταμάτα να καταπίνεις τη γλώσσα σου, κάθε φορά που θυμώνεις μαζί του και σταμάτα να τον αφήνεις να σε κατηγορεί.

Μην τον δικαιολογείς και μην του φέρεσαι σαν να είναι παιδί, που αναζητά η προσοχή όλων, να είναι συνεχώς στραμμένη επάνω του.
Δεν τον βοηθάς έτσι και ούτε πρόκειται να τον αλλάξεις.

Ο σύντροφός σου είναι ενήλικας και αρκετά ικανός να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις και τις επιλογές του.
Σταμάτα να είσαι η μαριονέτα του και ξεκίνα να εκφράζεις τη δυσαρέσκεια σου και να διεκδικείς ό,τι πιστεύεις πως αξίζεις.

Μερικές φορές οι άνθρωποι, χρειάζονται ένα γερό ταρακούνημα, ώστε να πάει το μυαλό τους στη θέση του.


Στο κάτω-κάτω, αν δεν ανταποκριθεί ισότιμα και ως ενήλικας πλέον, θα έχεις σίγουρα ανοιχτό τον δρόμο μπροστά σου, για να βρεις εκείνο που επιθυμείς και σου αξίζει πραγματικά.




ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΓΕΡΟΝΤΗ

Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη ανάγκη, να προσπαθώ να κατανοήσω, τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων γύρω μου. Κάτι μου έλεγε πως πίσω από αυτό που εκφράζει ο καθένας μας, κρύβεται μία μεγαλύτερη αλήθεια, που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουμε. Ήταν η ίδια ανάγκη που με οδήγησε στις σπουδές του μαγικού κόσμου της κατανόησης της Ψυχής. Τα τελευταία 15 χρόνια, εργάζομαι ως Ψυχοθεραπεύτρια στο « ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ.» βοηθώντας ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να έρθουν σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, ώστε να οδηγηθούν σε έναν κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top