728x90 AdSpace

Latest Articles

3 Οκτ 2016

Εμείς οι συναισθηματικοί, οι αδύναμοι αυτού του κόσμου - ΕΥΗ ΔΙΚΑΙΟΥ - 3 Οκτ 2016


Συναίσθημα και λογική! Πόσο κόντρα έρχονται αυτά τα δύο όταν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση;


Για κάποιους το συναίσθημα είναι τρωτό σημείο και για κάποιους άλλους η λογική είναι ακέραιο σημείο αναφοράς για πολλά πράγματα στη ζωή τους.

Πολύ σπάνια έχω συναντήσει ανθρώπους που να τα συνδυάζουν και τα δύο. Είναι που και τα δύο είναι απόλυτα. Στο συναίσθημα δεν μπορεί να χωρέσει τετράγωνη λογική και στη λογική δε βγαίνουν τα μαθηματικά για να δει το τετράγωνο έστω και λίγο ρόμβο!

Εμείς οι άνθρωποι του συναισθήματος (και μόνο), πέφτουμε θύματα πολύ εύκολα. Κυρίως ως προς τα ερωτικά μας κι αυτό γιατί όσο καλή πειθώ έχουμε, άλλο τόσο εύκολα μας πείθουν και μας πουλούν παραμυθάκια με κάστρα και δράκους.

Άντε μετά να έρθουν και να σε προσγειώσουν. Όλοι ξέρουμε πως αυτή η προσγείωση συνήθως γίνεται κάπως απότομα. Ωστόσο μυαλό δε βάζουμε ποτέ, γιατί με τη πρώτη ευκαιρία πάλι θα ξαναπιστέψουμε.

Ίσως φταίει πως οι περισσότεροι από εμάς, μεγαλώσαμε μόνο εμφανισιακά, αλλά, κατά βάθος, μέσα μας έχουμε ακόμη ένα παιδί που παίζει και περιμένει να βγει. Στενοχωριέται εύκολα, αγαπάει όλο το κόσμο χωρίς να ρωτάει γιατί και πως, βοηθάει όταν μπορεί και ερωτεύεται αγνά και με κατάθεση ψυχής.

Εμείς οι συναισθηματικοί, οι «αδύναμοι» αυτού του κόσμου τα βρίσκουμε πάντα λίγο μπαστούνια όταν έρθει η ώρα της απόφασης. Είναι που αγαπάμε πολύ περισσότερο απ' ότι ο κόσμος αντέχει, χωρίς να εννοώ πως οι υπόλοιποι δε νιώθουν και νοιαζόμαστε για τη ψυχή του άλλου. Φυσικά η χαρακτηριστική φράση και συμβουλή που μας δίνουν όλοι: «Σκέψου λογικά».

Μα δε γίνεται, πώς να το κάνουμε;

Για εμάς η λογική συνυπάρχει μέσα μας μόνο σε επίπεδα θέματα, οικονομικά διαβίωσης και τα συναφή. Στους ανθρώπους μας δε χωράει λογική. Ούτε και στο πώς θα δράσουμε με αυτούς.

Από την άλλη, υπάρχουν στιγμές που καταριόμαστε τους εαυτούς μας που δε μπορούμε έστω για μια φορά να σκεφτούμε λογικά. Πάντα η ίδια φράση και πάντα θα το ξανακάνουμε το λαθάκι μας.

Εσείς, οι άνθρωποι της λογικής, μπορώ να πω πως παίζετε λίγο εκ του ασφαλούς και μη μου πείτε όχι. Ζυγίζετε πολύ καλά τις καταστάσεις πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, και μεταξύ μας εκεί είναι που χάνετε.

Όσο εσείς ζυγίζετε και το ξανασκέφτεστε, τόσο υπέροχα πράγματα χάνεται από τη ζωή σας. Μπορεί να μην πληγώνεστε όσο εμείς. Μπορεί να μην απογοητεύστε αλλά σίγουρα εμείς ζήσαμε και λίγο περισσότερο. Μάλλον σε εσάς το παιδί μεγάλωσε στην ώρα του, έπαιξε όταν έπρεπε και τώρα είναι η ώρα να φερθεί σαν ενήλικας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία της λογικής είναι αυτοί που, συνήθως  τα μεγαλύτερα τους προβλήματα δεν τα είχαν στα ερωτικά, αλλά σε άλλους πιο σοβαρούς τομείς της ζωής τους. Αποδεκτό και σεβαστό, όμως, δεν καταντάει λίγο βαρετό;

Δείτε το αλλιώς! Τα προβλήματα είναι για τους ανθρώπους και για κάθε πρόβλημα υπάρχουν παραπάνω από μια λύσεις. Ακόμη και τα προβλήματα έρχονται απρόοπτα, δε σε προειδοποιούν, εσείς γιατί βάζετε τη ζωή σας σε κουτάκια;

Από τη στεριά δεν κολύμπησε ποτέ κανένας. Ούτε εμείς κάνουμε καλό παίζοντας ρώσικη ρουλέτα, αλλά ούτε κι εσείς που δεν κάνετε ένα βήμα παραπέρα μη τυχόν και πληγωθείτε.

Η ζωή είναι για να λειτουργούμε όπως εμείς αισθανόμαστε καλά κι όχι όπως θα πρέπει. Άλλωστε αν ήταν δίκαιη ίσως κι εμείς και ο κόσμος μας να ήταν καλύτερος.

Συναίσθημα και λογική σίγουρα δεν μπορούν να συνυπάρξουν, ίσως όμως να μπορούν να μάθουν πέντε πράγματα το ένα στο άλλο, κι εμείς με τη σειρά μας να διδαχθούμε από αυτά.





ΕΥΗ ΔΙΚΑΙΟΥ

Σπουδάζω στο τμήμα μουσικών σπουδών Ιονίου πανεπιστημίου. Ζω για τη μουσική ,μέσα απ' τη μουσική. Είμαι τελείως αυθόρμητη και με μια υπερβολική δόση τρέλας. Στην παρέα μου διαθέτω το τίτλο της «μαμάς» και δικαιολογημένα, αφού είμαι σε μεγάλο βαθμό υπερπροστατευτική με αυτούς που αγαπάω. Είμαι λάτρης του χιούμορ και το υποστηρίζω όπου βρεθώ. Είμαι ερωτευμένη με τη ζωή και πιστεύω πως ωραίο είναι το να υπάρχεις, αλλά το να ζεις έχει τη δική του μαγεία.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top