728x90 AdSpace

Latest Articles

2 Οκτ 2016

Κάνναβις: Φυτό του διαβόλου ή σωτήριο φάρμακο; - Jamie Χονδρογιάννης - 2 Οκτ 2016


Θα πλήρωνες 2 ευρώ στο φαρμακείο για 8 ταμπλέτες παυσίπονων, αν ήξερες ότι μπορείς να έχεις μια γλάστρα στο μπαλκόνι σου ή οποία θα είχε αντίστοιχα αποτελέσματα; Θα πλήρωνες 6 ευρώ για ηρεμιστικά αν είχες μετατραυματικό στρες, ενώ ξέρεις πως υπάρχει πιο φθηνή και πιο φυσική επιλογή; Πιθανότατα όχι.


Δε συμφέρει όμως κάτι τέτοιο στην φαρμακοβιομηχανία. Είσαι «χρήμα» γι᾽ αυτούς. 

Η κάνναβη είναι ένα φυτό που καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια με ποικίλες χρήσεις, φαρμακευτικές ή μη. Στους περασμένους αιώνες υπήρχαν πολλά κανναβουργεία (μονάδες επεξεργασίας κάνναβης) που εκμεταλλεύονταν τις ίνες του κορμού της κάνναβης για την κατασκευή υφασμάτων και σχοινιών. 


Οι πρώτες αναφορές στην ιατρική χρήση της κάνναβης γίνονται γύρω στο 500 π.Χ.. Οι ιατρικές χρήσεις της κάνναβης είναι πάρα πολλές. Συντελεί θετικά στην αντιμετώπιση της ναυτίας, της ημικρανίας, ορισμένων συμπτωμάτων σκλήρυνση κατά πλάκας, της κατάχρησης του αλκοόλ, του άσθματος, του μετατραυματικού συνδρόμου, της επιληψίας και πολλών άλλων.


Επίσης, σύμφωνα με έρευνες δεν έχει σημειωθεί θάνατος που να αποδίδεται στην χρήση κάνναβης. Η ποσότητα κάνναβης που χρειάζεται για να προκληθεί θάνατος είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του αλκοόλ ή της νικοτίνης.

Πολλοί μπορούν να πουν για τις καρκινογόνες ουσίες που εντοπίζονται στον καπνό της κάνναβης. Οι ουσίες όμως αυτές δεν εντοπίζονται και στο ίδιο το φυτό.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης ήταν ευρέως διαδεδομένη μέχρι τα τέλη του 1930. Στη βόρεια Αμερική η χρήση της ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Μάλιστα, μπορούσες ακόμη να αγοράσεις κάνναβη και από φαρμακεία. Πριν τις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση της ανακηρύχθηκε παράνομη, καθώς ανακαλύφθηκε πως ήταν εθιστική.

Με πιέσεις από την Αμερικάνικη και την Αγγλική κυβέρνηση η κατοχή και η χρήση της κάνναβης ποινικοποιήθηκε και σε άλλες χώρες. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και με το τσιγάρο και το αλκοόλ ;

Το να χρηματίστηκαν άλλωστε οι κυβερνήσεις για να τεθεί η κάνναβη εκτός νόμου δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Σήμερα όμως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες ψάχνουν τρόπο να εκμεταλλευτούν τη δραστική ουσία της κάνναβης (THC), ή να κατασκευάσουν φάρμακα που περιέχουν THC, αλλά δεν έχουν ψυχογενείς παρενέργειες, δεν μπορούν δηλαδή να σε «φτιάξουν». Συγχρόνως υποστηρίζουν οικονομικά καμπάνιες και οργανώσεις που αντιτίθενται στην χρήση και στην νομιμοποίηση της κάνναβης.

Γιατί, όμως, καταβάλλουν μια τέτοια προσπάθεια να προπαγανδίσουν τον κόσμο και να ενοχοποιήσουν την κάνναβη, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ πιο επικίνδυνα φάρμακα, πολλά απ τα οποία είναι θανατηφόρα;
Κυρίως γιατί τα οικονομικά οφέλη είναι πολλά. Η καλλιέργεια αυτού του φυτού απαιτεί τεχνικά μόνο νερό και χώμα και η επεξεργασία του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους (όχι μόνο για την παραγωγή χασίς και άλλων ψυχαγωγικών σκευασμάτων) και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.

Η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς εναπόκειται στην κρίση του καθενός. Επιδρά σαφώς στη διάθεσή μας και η χρήση του, λόγω προπαγάνδας, έχει ενοχοποιηθεί. Το αλκοόλ και το τσιγάρο όμως είναι πιο επιβλαβές από πολλές απόψεις.

Όμως δε μας απασχολεί αυτό σήμερα.

Το θέμα μας σήμερα είναι το ότι άτομα τα οποία έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν την κάνναβη για τις ιατρικές του ιδιότητες, στερούνται αυτήν την ευκαιρία προκείμενου να έχουν κέρδη οι φαρμακοβιομηχανίες. 

Τρέχουμε να πιστέψουμε οτιδήποτε μας προβάλλουν ως παράνομο και επιβλαβές.
Γιατί όμως δεν απαγορεύεται το αλκοόλ και το τσιγάρο; Προφανώς επειδή στηρίζονται ολόκληρες βιομηχανίες στην νομιμότητα τους. Γιατί η πώληση τους είναι κερδοφόρα απ᾽ όλες τις απόψεις.


Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε ως ταμπού οτιδήποτε μας πλασάρουν ως «κακό»;
Μήπως πρέπει να ψάχνουμε κάποια πράγματα περισσότερο πριν σχηματίσουμε άποψη;

Όχι τόσο για μας. Κυρίως γι᾽ αυτούς που το έχουν ανάγκη.






Jamie Χονδρογιάννης

Γεια σου, είμαι ο Jamie. Είμαι από Θεσσαλονίκη και σπουδάζω Ψυχολογία. Κάπου στα 14 μου έδωσαν μια κιθάρα. Δεν υπήρξε γυρισμός. Μαζί θα πάμε μια βόλτα στον κόσμο της μουσικής, θα μιλήσουμε για σχέσεις και σεξ, και φυσικά για night life. Αν σε ενδιαφέρει ακολούθησέ με, θα σε κάνω Bon Viveur. Ακόμα κάθεσαι; Πιες ένα σφηνάκι και let me entertain you.;.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top