728x90 AdSpace

Latest Articles

12 Νοε 2016

Harry Potter is back! - Μαρίνα Μαγουλιανού - 12 Νοε 2016


Είμαι σίγουρη, όλοι οι φανατικοί του είδους, ανυπομονούμε! Πριν λίγες μέρες άρχισε να διαφημίζεται και να είναι προς πώληση κι εδώ στην Ελλάδα το όγδοο βιβλίο του Harry Potter! Η μαγεία ξαναρχίζει!


Ok, είμαι βιβλιοφάγος, αρρωστάκι σου λέω, το έχω τερματίσει! Η λογοτεχνία του φανταστικού ήταν ανέκαθεν από τις αγαπημένες μου. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι οι συγγραφείς τύπου J. K. Rowling, R. R.Martin, J. R. R. Tolkien, H. P. Lovecraft, για να μνημονεύσω επί τροχάδην μόνο μερικούς απ’ αυτούς, που καταφέρνουν να πλάσουν σχεδόν εκ του μηδενός, έναν καινούργιο κόσμο που σε προκαλεί να τον γνωρίσεις!

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο ψυχαγωγικό ανάγνωσμα από αυτό που σε βγάζει εντελώς από την καθημερινότητα και τις γνώριμες σου παραστάσεις.
Σε πάει πίσω σε μια παιδικότητα που τα παραμύθια της γιαγιάς για ξωτικά, καλικάντζαρους και τελώνια κυριαρχούν, μόνο που είναι πιο ζωντανά. Τόσο καλά δομημένα που σε κάνουν να τα φανταστείς πραγματικά.

Το καλύτερο;
Δεν τελειώνουν τόσο γρήγορα!

Επίσης δεν μπορώ να παραγνωρίσω την μεγαλοφυΐα και τη φαντασία που χρειάζεται να διαθέτει ο συγγραφέας για να καταφέρει  να εξυφάνει εκ νέου μια κοσμογονία και να κάνει τον αναγνώστη μέτοχο της! Που τον παίρνει απ’ το χέρι για να τον περπατήσει ξανά σ’ ένα δάσος άγνωστο κι όμως αρχετυπικό, όπου όνειρα και φόβοι της παιδικής ηλικίας παίρνουν μορφή.

Ο χρόνος παγώνει και το παιδί μέσα μας αναδύεται για να βιώσει, με τα φτερά της φαντασίας, μια ιστορία που αναμοχλεύει συναισθήματα καθαρά κι αγνά, αμόλευτα από έννοιες συμφέροντος και χρησιμότητας. Ο ενθουσιασμός, η περιέργεια, ο τρόμος και η χαρά της περιπέτειας, στην πιο ακατέργαστη μορφή τους! 

Τώρα που χειμωνιάζει, δεν υπάρχει καλύτερο από χουχούλιασμα στον καναπέ, κουβερτούλα, με μια ζεστή σοκολάτα, μπισκότα μιράντα κι ένα βιβλίο ανά χείρας! Αν τύχει να έχει νυχτώσει και να φυσάει ή να βρέχει, η ανάγνωση γίνεται ακόμα πιο ατμοσφαιρική!

Βέβαια αυτή τη φορά «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» είναι γραμμένο σε θεατρική μορφή, οπότε δεν έχει εκείνη τη ροή και τη βαθιά κατάδυση στον κόσμο του Hogwarts, των τριών φίλων και όλων των περιπετειών που αντιμετωπίζουν, λίγο σε επαναφέρει λόγω δομής.

Αλλά είναι φοβερό! Η παρέα έχει μεγαλώσει. Βλέπουμε όλους τους παλιούς κι αγαπημένους μας ήρωες, γονείς πια και γνωρίζουμε τα παιδιά τους, δεκαεννιά χρόνια μετά!

Δεν αξίζει τον κόπο να ξαναβρείς τους παλιούς σου αγαπημένους πρωταγωνιστές για άλλο ένα ταξίδι, τώρα που κρυώνει ο καιρός;

Η πρώτη επαφή, η μυρωδιά του καινούργιου βιβλίου, τα ακροδάχτυλα διατρέχουν το εξώφυλλο, σαν να καλοπιάνω το βιβλίο να μου φανερώσει τα μυστικά του.

Νιάου! Γουργουρίζω ήδη από ευχαρίστηση! Ανοίγω την πρώτη σελίδα κι αρχίζω! Ξέρω ότι σε λίγες μέρες θα το έχω τελειώσει, αλλά έχει κάτι ακόμα να μου δώσει!

Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως σίγουρα τρίβω τα χέρια μου, σκεπτόμενη μια κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα από μικρούς και μεγάλους, με την μυρωδιά του ποπ κορν να μου γαργαλάει τη μύτη, με επιφωνήματα ενθουσιασμού παντού γύρω μου και γυαλιά 3D στα μάτια μου.

Για λίγο ο χρόνος και η μαγεία αρχίζει. Για λίγο το παιδί μέσα μου παρακολουθεί και χαίρεται ένα συναρπαστικό παραμύθι.

Ποιος είπε ότι μεγαλώσαμε; Θέλουμε bedtime story για να ταξιδέψει το μυαλό μας!


Μαρίνα Μαγουλιανού

Γεννήθηκα σ' ένα νησί ηλιόλουστο, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, την ώρα που ο ήλιος ακρακουμπούσε την θάλασσα. Είμαι πλάσμα των αντιθέσεων, καρπός πάθους άκρατου αλλά και παιχνίδι της τύχης. Τα χρόνια που τριγυρίζω, τα με τον καλύτερο τρόπο: γνωρίζω και αγαπώ ανθρώπους. Βρίσκω το θαύμα και τη μαγεία που κρύβει η καθημερινότητα. Νιώθοντας καταραμένη (Στοιχειωμένη από το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, δεν μπορώ να επαναπαυτώ και να βολευτώ σε μια οριοθετημένη, τακτοποιημένη ζωή) αποφάσισα να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο και να τον μοιραστώ μέσω της τέχνης. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να ευοδωθεί!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top