728x90 AdSpace

Latest Articles

2 Δεκ 2016

Σεξισμός : Ένας πολυφορεμένος όρος - Unknown - 2 Δεκ 2016


Αποτέλεσμα εικόνας για sexism photography


Σεξισμός. Ένας παρεξηγημένος όρος.

Τον φτύνουμε στα μούτρα ανθρώπων χωρίς καν να ξέρουμε τί σημαίνει και σε τί είδους κοινό απευθύνεται.

Ο όρος σεξισμός, ή έμφυλη διάκριση, αποτελεί μία προκατάληψη ή διάκριση προς ένα άτομο ως προς τα βιολογικά ή κοινωνικά του χαρακτηριστικά.

Σεξιστής είναι κάποιος που στηρίζεται στην πεποίθηση πως το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Υποστηρίζεται πως μια γυναίκα θα δε έπρεπε να εργάζεται γιατί αυτή είναι υποχρέωση και ευθύνη του άντρα.

Γίνεται εμφανές ποιο είναι το αδύναμο και ποιο το δυνατό φύλο!

Αυτή την άποψη, θα μπορούσε να την πιστεύει κι ένας άντρας, αλλά και μία γυναίκα. Το πρόβλημα είναι πως θα πεις σεξιστή τον άντρα κι όχι τη γυναίκα. Τον άντρα θα τον πεις φαλλοκράτη, αλλά τη γυναίκα θα την χαρακτηρίσεις ως “παλαιών αρχών κι αντιλήψεων”.

Πράγμα, για το οποίο δε φταίει κανένας!  Είναι, απλά, μια παρερμήνευση του όρου γιατί στην προκειμένη περίπτωση κι οι δύο είναι σεξιστές, όπως επίσης μπορεί να είναι και παλαιών αρχών κι αντιλήψεων. Το να είσαι, βέβαια, παλαιών αρχών δεν είναι κακό, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα (κοινωνικά κυρίως!) δε θεωρείται πολιτικά ορθό.

Το αποτέλεσμα; Οι μεν να προσβάλλονται, οι δε να παρεξηγούνται και καταλήγουμε στο ότι όλοι, παντού είναι σεξιστές.

Είναι όμως; Ή μήπως σαν κοινωνία έχουμε μπλέξει τόσο πολύ τα μπούτια μας, που ούτε ξέρουμε κι εμείς τί είμαστε. Γιατί το να πιστεύεις πως όλοι είναι σεξιστές, εκτός από σένα κι όσους πιστεύουν το ίδιο με σένα, είναι σεξισμός και μάλιστα κοινωνικής μορφής.

Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους κι εύκολα παρεξηγούνται. Πρέπει όμως πρώτα να βάλουμε τα πράγματα κάτω και πριν αρχίσουμε να ποντάρουμε δάχτυλα και να χαρακτηρίζουμε κόσμο, να έχουμε κατανοήσει την κοσμοθεωρία και τις προθέσεις του, όταν μας απευθύνει το λόγο.

Να μην αντιλαμβανόμαστε τα πάντα ως επιθέσεις προς το φύλο ή το κοινωνικό μας στάτους.

Γιατί έτσι ναι, θα βλέπουμε όλοι παντού σεξιστές κι όλοι θα προσπαθούμε να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου, κάτι που δεν είναι “politically correct”, όπως καταλαβαίνετε.

Στο κάτω- κάτω της γραφής, δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε κανέναν και τίποτα, γιατί όλοι έχουμε κάνει λάθη, όλοι έχουμε προσβάλλει, όλοι έχουμε παρεξηγηθεί.

Και είτε αρέσει σε μερικούς, είτε όχι, όλοι έχουμε συμπεριφερθεί σεξιστικά σε κάποιον, έστω και μία φορά στη ζωή μας. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι πράττουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε τί σημαίνει σεξισμός.

Ο καθένας μας, έχει ντύσει τον όρο, με λίγα πράγματα απ' αυτό που πραγματικά σημαίνει και με πολλά απ' αυτά που πιστεύει ότι σημαίνει. Τον πασάρει σαν κιτς μαριονέτα δεξιά και αριστερά, πιστεύοντας πως τα λόγια του έχουν κάποια δύναμη.

Η δύναμη κρύβεται στη γνώση κι η πραγματική δύναμη στο γνώθι σαυτόν.

Χρησιμοποιούμε, όμως, τον όρο ανεξάρτητα από τη σημασία του. Συμφωνώ, είναι πολύ γλυκιά καραμέλα για να αποστομώσεις κάποιον, ο οποίος προσπαθεί να σου τη βγει από πάνω. Αλλά φτάνει! Να λέμε τον άλλο σεξιστή όταν πραγματικά είναι σεξιστής, όχι όταν μας συμφέρει να είναι.

Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα τολμήσουμε να θεωρήσουμε, χαρακτηρίσουμε, ή ακόμα και να υποθέσουμε πως κάποιος είναι σεξιστής, να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και να σιγουρευτούμε πως δεν είμαστε εμείς, οι ίδιοι, οι σεξιστές.



  • Facebook Comments
Scroll to Top