728x90 AdSpace

Latest Articles

16 Οκτ 2015

Η αιώνια λιακάδα ενός «διαφορετικού» μυαλού - Κατερίνα Μοχράνη




Διάβασα ένα άρθρο και θέλω πολύ να το συζητήσουμε, όμως επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο, τόσο για μένα όσο και για την -καθόλου οπισθοδρομική!- κοινωνία στην οποία ζούμε, φοβάμαι την αντίδρασή σου.


Δε θα σε χαροποιήσει, ίσως, τόσο, όσο εμένα, αλλά ας κάνω μια προσπάθεια γιατί πραγματικά αξίζει να χαρείς για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα, αλλά ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα!

Το ξέρεις ότι εδώ στην υπέροχη Αθήνα μας υπάρχει ένα μαγαζί, του οποίου οι εργαζόμενοι, σε ποσοστό άνω του 40%, παρακαλώ, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες; Ναι σωστά! Ευπαθείς ομάδες: παιδιά με κώφωση, με μέτρια νοητική υστέρηση ή κινητικά προβλήματα, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό πρόκειται για άτομα που πάσχουν από Άσπεργκερ.

Αυτισμό! Το συνειδητοποιείς; Υπάρχει μια ολόκληρη καφετέρια στην οποία δουλεύουν παιδιά με αυτισμό! Στην Ελλάδα! Καταλαβαίνεις για πόσο μεγάλο βήμα μιλάμε;
Η ιδιοκτήτρια εμπνεύστηκε την ιδέα από μια παρόμοια επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Εδιμβούργο. Και φυσικά, μετά από τη Σκωτία, ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος για ένα τέτοιο επιχείρημα; Η ανοιχτόμυαλη και -αποδέχομαι το διαφορετικό- Ελλαδίτσα! Θα έφαγε πολλά «άκυρα» η γυναίκα μέχρι να υλοποιήσει το όνειρό της, αλλά μαγκιά της. Μπράβο! Τι με κοιτάς σαν χάνος, καλέ; Καταλαβαίνεις τι σου λέω; Παιδιά με Άσπεργκερ!

Η διαταραχή Άσπεργκερ (Asperger) είμαι μια σοβαρή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Ονομάζεται διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, διότι χαρακτηρίζεται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς ανάπτυξης ταυτόχρονα.
Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η διαταραχή Αsperger διαφέρει από τον αυτισμό, παρόλα αυτά όμως ταυτίζονται σε πολλά σημεία. Ο αυτισμός πλήττει κατά κύριο λόγο τους τομείς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και των δεξιοτήτων επικοινωνίας.
Από την άλλη μεριά, η διαταραχή Αsperger μπορεί να χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, από παράξενα ενδιαφέροντα ή συμπεριφορές, όπως ακριβώς και στον αυτισμό, αλλά δεν εμφανίζει προβλήματα στις δεξιότητες επικοινωνίας και στην προσαρμογή των παιδιών στο περιβάλλον.

Τα παιδιά με Αsperger έχουν υψηλότερο νοητικό επίπεδο και καλύτερη γλωσσική ανάπτυξη, κι εδώ είναι η κυριότερη διαφορά της διαταραχής αυτής από τον αυτισμό. Τα παιδιά παρουσιάζονται ως «εκκεντρικά», με τάσεις για απομόνωση, κινητική αδεξιότητα και πολλές ιδιομορφίες στον λόγο, όμως το υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας τους αποτελεί παράγοντα επίτευξης αυτονομίας στην ενήλικη ζωή τους.

Συνεχίζεις όμως και με κοιτάς με το στόμα ανοιχτό! Ενθουσιασμός μηδέν; Γιατί; Δεν μπορεί το μυαλουδάκι σου να συλλάβει το μέγεθος της συνεισφοράς αυτής της επιχείρησης στη ζωή αυτών των παιδιών;
Μέσα από την εργασία θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο έπακρο, θα αποκτήσουν ικανότητες αυτονομίας, συνείδηση των ατομικών τους δικαιωμάτων, ενώ θα ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας. Είναι μεγάλη πρωτοβουλία!

Και συνεχίζεις και με κοιτάς με το ίδιο κενό βλέμμα, χωρίς να μιλάς! Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου κι εσύ άχνα. Τι συμβαίνει; Δεν πιστεύεις πως αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εργασία ή πιστεύεις πως είναι ανώφελο να τα βάλεις να εργαστούν από τη στιγμή «που δε θα καταλάβουν τι τους λες»;

Σου έχει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό πως αυτά τα παιδιά -συγκριτικά με οποιονδήποτε εργαζόμενο- θα δουλέψουν με περισσότερο ζήλο και φιλότιμο, διότι γνωρίζουν πως στην κοινωνία που μεγαλώνουν και ζουν αυτή είναι ίσως η μοναδική τους ευκαιρία;
Θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, στηριζόμενοι και στη βοήθεια άλλων ανθρώπων που εκτιμούν και δέχονται καθετί διαφορετικό.
Που στο κάτω-κάτω δεν διαφέρουμε και πολύ. Άνθρωποι είμαστε όλοι. Μπορεί να μην είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.

Ακόμα δε με πιστεύεις; Ωραία! Σήκω, ντύσου και πάμε στο «Καφέ Μύρτιλο». Ίσως έτσι πεισθείς πως η διαφορετικότητα είναι πανέμορφη!



Κατερίνα Μοχράνη

Κάποτε ρωτήθηκα αν ζω ή υπάρχω κι ακόμα ψάχνω τη σωστή απάντηση. Νηπιαγωγός με κοινωνικές ευαισθησίες. Εθισμένη στην καφεΐνη, στις αμερικανικές σειρές, στις ταινίες και στη μουσική. Αδυνατώ να αντισταθώ σε οποιοδήποτε βιβλίο και στον έρωτα -αν κι ακόμα τον ψάχνω και μάλλον στα λάθος μέρη!-. Αθεράπευτα ρομαντική και λάτρης των λέξεων. Αν θες σε αγαπήσω, φρόντισε να είσαι αντίθετος από μένα. Αν όχι, καλή καρδία!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top