728x90 AdSpace

Latest Articles

28 Δεκ 2015

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε γαμιέται! - Ράινα Μελισσηνού - 28 Δεκ 2015


-Ξέρεις πώς βασανίζει ο διάολος στην κόλαση τους ανθρώπους;
-Όχι.
-Τους λέει ότι δεν μπορούν.


Έτσι και εσύ πίστεψες ένα απλό «δεν μπορώ» και θεωρείς πως έχεις καθαρίσει. Ποιον στα αλήθεια νομίζεις πως κοροϊδεύεις; Στον έρωτα και στη ζωή νικητές είναι όσοι τολμούν κάποια στιγμή να κάνουν την υπέρβαση. Όποιοι έχουν το θάρρος να βγουν έξω απʾ τα όρια της κοινωνίας ή του ίδιου τους του εαυτού. Να πάνε σʾ εκείνη την περιοχή που νιώθουν πως είναι έξω απʾ τα νερά τους. Μόνο τότε μπορούν να θεωρήσουν πως έχουν πραγματικά καταφέρει κάτι.

Εσύ κάθεσαι στον καναπέ σου και μετράς όλα αυτά που θεωρείς εμπόδια για να κάνεις αυτό που θες. Δεν έχει και τόση σημασία πλέον τι είναι αυτό που πραγματικά σε σταματάει. Οι συνθήκες, ο κόσμος, η απόσταση, το οικονομικό… Πάντα θα υπάρχει κάτι που κάνει το όνειρό σου πιο δύσκολο. Οι καταστάσεις δε θα ʾναι ποτέ ευνοϊκές.

Αν διαβάσεις βιογραφίες επιτυχημένων ανθρώπων από οποιοδήποτε τομέα (επιστήμη, τέχνη, επιχειρήσεις) θα βρεις ένα τουλάχιστον κοινό μεταξύ τους: Κανείς δεν πίστευε πως θα τα καταφέρουν. Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής… Κανείς άλλος πέρα απʾ τον εαυτό τους.

Όχι, δεν ήταν τρελοί. Έβλεπαν κι οι ίδιοι τα εμπόδια, τις αντίξοες συνθήκες, τα ποσοστά αποτυχίας. Τα γνώριζαν όλα. Ακόμα κι αν κάτι δεν είχαν προλάβει να σκεφτούν, όλο και κάποιος «καλοθελητής» τους είχε ενημερώσει και γιʾ αυτή την παράμετρο.

Εξάλλου η ευτυχία είναι στιγμές. Δε σημαίνει πως ο ευτυχισμένος δεν έχει προβλήματα, απλώς μπορεί να βλέπει την ομορφιά της ζωής ακόμα και μέσα στις δυσκολίες. Είναι ερωτευμένος με τη ζωή, τη φλερτάρει, τη φροντίζει και δεν κρέμεται από πάνω της επειδή φοβάται το θάνατο.

Γνωρίζεις άλλωστε πως για ό,τι θέλεις να κάνεις, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σʾ αποτρέψει. Είτε αυτό είναι μεγάλο, είτε μηδαμινό. Και για το σούπερ μάρκετ να ξεκινήσεις τώρα, αν ανακοινώσεις την πρόθεσή σου στον οποιονδήποτε, εκείνος θα σπεύσει να σʾ ενημερώσει για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, το συνωστισμό στα ταμεία, το υπερβολικό κρύο ή την αφόρητη ζέστη. Οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί για να σʾ αποτρέψει να πας ή απλώς να στο κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Δε φταίει εκείνος που σου λέει μόνο τα αρνητικά σε κάθε σχέδιο που του αναφέρεις. Μην τα βάζεις μαζί του. Έτσι έμαθε. Πρέπει κι εσύ με τη σειρά σου να μάθεις να μην ακούς ή, ακόμα καλύτερα, νʾ ακούς αλλά να μην επηρεάζεσαι απʾ τη γνώμη των άλλων για τη δική σου ζωή. Τόσο απλά.

Έτσι θα καταφέρεις, τελικά, να ζήσεις ακριβώς όπως εσύ θες την υπόλοιπη ζωή σου. Να πας εκείνη την εκδρομή που αυθόρμητα αποφάσισες χωρίς να κοιτάξεις τον καιρό, την κίνηση, και τόσα άλλα που θα σʾ απέτρεπαν. Δε σου ζητάω να γίνεις αφελής, ανοργάνωτος ή ηλίθιος. Το μόνο που σου προτείνω είναι να χαλαρώσεις και νʾ αφήσεις να προκύψουν πράγματα που δεν τα περίμενες μέσα από αντίξοες συνθήκες.

Δε θα σου πω όλα αυτά τα κλισέ πως μετά τη βροχή βγαίνουν τα πιο όμορφα λουλούδια κι όλα αυτά τα συναφή. Θα σʾ αφήσω να σκεφτείς πως το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να… αποτύχεις. Κι αυτό όμως είναι πολύ καλύτερο απʾ το να μην τολμήσεις ποτέ.







Ράινα Μελισσηνού

Όταν ήμουν μικρή έγραφα σε χαρτοπετσέτες, αλλά κανείς δεν με διάβαζε. Αργότερα ανακάλυψα πιο αποτελεσματικούς τρόπους και περιπλανήθηκα από περιοδικά, σε εφημερίδες και διαφημιστικές καταχωρήσεις. Έχω γράψει από σενάριο για ταινία μέχρι και διαφήμιση για σκυρόδεμα. Τα τελευταία χρόνια με συναρπάζει το blogging κι εδώ υπόσχομαι να γράφω απλά για την πολυπλοκότητα της ζωής. Έτσι όπως τη ζω καθημερινά μέσα από τα μάτια των παιδιών μου.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top