728x90 AdSpace

Latest Articles

20 Δεκ 2015

Μην αφήσεις το Χαμόγελο του Παιδιού να σβήσει - Έλενα Φλώρου - 20 Δεκ 2015


Ήταν Νοέμβριος του 1995 όταν ένα μικρό παιδί έγραψε στο ημερολόγιό του: 
«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά Αλβανάκια άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε».


Ένα μήνα μετά, κοντά στα Χριστούγεννα, ο πατέρας του τον παίρνει στα χέρια και τον μεταφέρει μέσα στη νύχτα στα στούντιο «Φάρος». Ο χρόνος πιέζει τα περιθώρια. Πρέπει να προλάβουν τον Αντρέα ζωντανό. Ίσα-ίσα που το καταφέρνουν.

Ο μικρός Αντρέας εμφανίζεται δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή. Δε μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, για το πόσο πονάει και το πόσο έχει ταλαιπωρηθεί αλλά βγαίνει με αξιοπρέπεια κι ένα τεράστιο χαμόγελο για να μοιραστεί αυτό το όραμα με τον κόσμο.

Παρακινεί τους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν, ν᾽ αφήσουν ελεύθερη την ανθρωπιά τους και να χαρίσουν στα παιδιά που το έχουν ανάγκη το χαμόγελο που τους στέρησαν οι καταστάσεις.
«Να, έτσι!» λέει σε όλον τον κόσμο και τραβάει με τα δάχτυλα τις άκρες των χειλιών του, σχηματίζοντας ένα πλατύ χαμόγελο. Ένα παιδικό χαμόγελο που έμελλε να γίνει σύμβολο τα χρόνια που ακολούθησαν.

Λίγες εβδομάδες μετά τη μαγνητοσκόπηση της εκπομπής ο Αντρέας Γιαννόπουλος αποφασίζει ν᾽ ανοίξει τις φτερούγες του και να πετάξει. Ο καρκίνος νικά το σώμα του. Σε ηλικία δέκα ετών, αυτό το παλικαράκι που κατάφερε να γίνει παιδί όλων, κλείνει τα μάτια του αλλά ανοίγει των υπολοίπων.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» παίρνει σάρκα κι οστά μέσα απ᾽ τον πατέρα του Αντρέα που γίνεται πια πατέρας κάθε παιδιού που φωνάζει για βοήθεια.

Μέσα σε είκοσι χρόνια ιδρύονται 18 σπίτια φροντίδας σ᾽ όλη την Ελλάδα, περισσότερα από 974.000 παιδιά έχουν βρει ξανά τη χαρά ενώ ο σύλλογος συνεχίζει να μεγαλώνει τουλάχιστον 380 άτομα σε κάθε κέντρο στήριξης.

Μέσα σ᾽ αυτό το θεάρεστο έργο έρχεται τα τελευταία χρόνια να προστεθεί κι η κρίση. Ο σύλλογος χρηματοδοτείται καθαρά απ᾽ τις φιλανθρωπίες.

Το κράτος, το τέρας συμφερόντων, όχι μόνο δε χρηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια επαρκώς, αλλά έχει το θράσος να ζητά από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό να καλύψει το ποσό των 65.777,85 ευρώ για Τέλη Κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ για τις δράσεις που στηρίζουν και δίνουν λύσεις καθημερινά σε χιλιάδες παιδιά.

Πόση ντροπή κι αίσχος μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια απόφαση! Αρμόδιοι κι υπεύθυνοι του Συλλόγου χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να μπορέσουν να διαμαρτυρηθούν για το παράλογο της υποθέσεως κι οι πολιτικοί ηγέτες κάθονται σταυροπόδι και σφυρίζουν ανέμελα, περιμένοντας να πέσει το παραδάκι.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σβήνει καθώς λυγίζει κάτω απ᾽ το βάρος των εξόδων κι αδυνατεί τόσο να φιλοξενήσει νέα παιδιά, αλλά και να θρέψει αυτά που ήδη προστατεύει. Κάποιοι το περνούν στο ντούκου, κάποιοι δεν ασχολούνται παραπάνω από τρία λεπτά και μόνο ελάχιστοι συνεισφέρουν ενεργά σαν εθελοντές.

«Σήμερα είμαστε εδώ, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιαννόπουλος.
Σε μια Ελλάδα που καταρρέει, ο τελευταίος φάρος ελπίδας για χιλιάδες παιδιά και οικογένειες που στηρίζονται από την εθελοντική δράση του συλλόγου, κινδυνεύει να σβήσει.

Έρχονται Χριστούγεννα κι ίσως τα φετινά να είναι και τα πιο δύσκολα για όλους. Ωστόσο αυτό που ξέρω είναι πως η αγάπη, ανεξάρτητα των συγκυριών και των καταστάσεων, δε στερεύει ποτέ και σίγουρα όλοι έχουμε αποθέματα μέσα μας.
Αυτή τη χρονιά ας προσπαθήσουμε να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να κάνουμε μια καλή πράξη.

Φέτος μη δωρίσεις στο παιδί σου τέσσερα παιχνίδια. Χάρισέ του τρία και δώσε το τέταρτο σ᾽ ένα παιδάκι που δε θα το επισκεφτεί κανένας Άγιος-Βασίλης.

Τα ρούχα που δεν μπαίνουν στην κόρη σου μη βιαστείς να τα πετάξεις στον κάδο, επειδή δεν ξέρεις τι να τα κάνεις. Μάζεψέ τα όμορφα και δώστα σ᾽ ένα κοριτσάκι που φέτος θα φορέσει το ίδιο φόρεμα με πέρσι.

Τρόφιμα που γεμίζουν τα ράφια σου και τ᾽ αφήνεις να κάθονται αναξιοποίητα, βάλ᾽ τα σε κούτες και δώσε τα στα παιδιά εκείνα που δεν τρώνε δημητριακά σοκολάτας με το πρωινό τους.

Αν είσαι από εκείνους τους τυχερούς που τυχαίνει να έχουν μια οικονομική άνεση παραπάνω, δώσε ένα χέρι βοηθείας κάνοντας μια δωρεά. Στερήσου για μία φορά τ᾽ ακριβό γεύμα στο εστιατόριο, τους φουσκωμένους λογαριασμούς στις αγορές ρούχων και χάρισε ένα μέρος από αυτά τα χρήματα σε παιδάκια που δε θα χαρούν τόσο, όσο το δικό σου.

Ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα άγχη, τις φοβίες, την καθημερινότητα που μας πνίγει, τον χρόνο που δεν έχουμε.

Ας γίνουμε λιγάκι άνθρωποι. Για χάρη του Αντρέα. Για χάρη των παιδιών που μας χρειάζονται. Για χάρη του παιδιού σου που περιμένει να του δώσεις το σωστό παράδειγμα.

Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
● στέλνοντας ένα μήνυμα στο 54020 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ (χρέωση 2,46€ ανά sms)
● κάνοντας μία κλήση στο 14545 από σταθερό (χρέωση 2,28€ ανά κλήση) ή κινητό (χρέωση 2,46€ ανά κλήση)
● κάνοντας μια δωρεά σε κάποιον από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού (http://www.hamogelo.gr/46.1/Sthrixte-mas)
Διαβάστε περισσότερα εδώ---> http://bit.ly/1MiLM1G



Έλενα Φλώρου

Όλα ξεκίνησαν με το πρώτο μου ημερολόγιο. Η μάνα μου δεν πίστευε πως τελικά κατάφερα ν' αφοσιωθώ σε κάτι, αφού σαν γνήσια Υδροχόος όλα με καταπιέζαν κι όλα τα βαριόμουν. Πνεύμα αντιλογίας, μέχρι αηδίας. Επαναστάτρια, καμιά φορά, χωρίς αιτία. Μα αισιόδοξη πως μια μέρα ο κόσμος θα γίνει πιο ανθρώπινος.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top