728x90 AdSpace

Latest Articles

27 Ιαν 2016

Προστάτευσε το παιδί σου από τη σεξουαλική κακοποίηση - Αναστασία Λούλατζη - 27 Ιαν 2016


Έρευνες υποστηρίζουν πως περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας.
Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η εκστρατεία, γνωστή ως «κανόνας του εσωρούχου».


Απώτερος σκοπός του κανόνα του εσωρούχου, νʾ αποτελέσει αρωγό επίτευξης ουσιαστικού διαλόγου σε γονείς και κηδεμόνες με τα παιδιά τους, σχετικά με την παιδική κακοποίηση.
Μέσα απʾ τις πέντε πτυχές που παρουσιάζει, μπορεί νʾ αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο πρόληψης.

Βρισκόμουν στο γραφείο, όταν άκουσα έντονα κλάματα μικρού παιδιού απʾ τον επάνω όροφο. Η πρώτη μου σκέψη, να συνεχίσω τη δουλειά μου.
«Παιδί είναι», σκέφτηκα, «κάτι θα θέλει και βρήκε τρόπο να το ζητήσει». Μα τα κλάματα μετατράπηκαν σε ουρλιαχτά. Αναστατώθηκα και με κυρίευσε ο φόβος μήπως συμβαίνει κάτι χειρότερο, κι εγώ μένω εδώ αμέτοχη.

Έφτασα, λοιπόν, στον επάνω όροφο και έντρομη ακολούθησα τις φωνές. Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Την άνοιξα πόρτα δίχως να σκεφτώ να χτυπήσω πρώτα. Δύο τρεμάμενα χέρια ενός μικρού κοριτσιού με τύλιξαν βιαστικά, λίγο κάτω απʾ τη μέση, ενώ δύο ματάκια βουρκωμένα με κοιτούσαν από απέναντι.

Δίπλα στεκόταν ένας κύριος. Δεν το χωρούσε το μυαλό μου ότι, ίσως, να είχε ασελγήσει εις βάρος του. Είχε αφαιρέσει το μπλουζάκι απʾ το κοριτσάκι δίπλα του, ενώ στο σώμα του παιδιού ήταν εμφανή τα σημάδια έντονου φιλιού.

Το σοκ μου μεγάλωσε όταν συνειδητοποίησα πως μάρτυρας του όλου σκηνικού ήταν το παιδί που έτρεξε κοντά μου και στα μάτια του έμοιαζα με σωτήρα.
Ανάμεσα σε φωνές και με την απειλή να πάρω τηλέφωνο επιτόπου την αστυνομία, αν δεν αφήσει τα παιδιά να φύγουν μαζί μου, έντυσα αμέσως το κορίτσι και μαζί με τʾ άλλο παιδί, έφυγα.

Όσο για τον υποτιθέμενο κύριο το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η έκταση του ζητήματος μη μειώσει το κύρος του. Δεν προσπάθησα καν να μπω στην ψυχοσύνθεση αυτού του ανθρώπου, ώστε να του δώσω ελαφρυντικά. Κανένα ελαφρυντικό σε τέτοιες ενέργειες.

Αμέσως κλήθηκα να αναζητήσω τους γονείς των παιδιών και την βοήθεια κάποιου παιδοψυχολόγου. Έτσι μου έγινε γνωστός ο κανόνας του εσωρούχου.

Εκπονήθηκε για να διδάξει στα παιδιά περί καλού και κακού αγγίγματος. Όπως συμβαίνει και με τα μυστικά. Ένα παιδί πρέπει να γνωρίζει ένα κακό άγγιγμα, και να μην το φυλά στα καλά κρυμμένα μυστικά.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μʾ έναν ειλικρινή κι άμεσο διάλογο που αφορά, κυρίως, τʾ απόκρυφα σημεία του σώματος, ώστε νʾ αντιληφθεί ένα παιδί τι δεν επιτρέπεται.

Μʾ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία καλή και σωστή επικοινωνία με αποτέλεσμα το παιδί να μην αισθάνεται φόβο και να μην αποκρύπτει γεγονότα.

Ενημερώσου κι ενημέρωσε. Η ευαισθητοποίηση για τόσο σημαντικά ζητήματα είναι ανάγκη όλων.
Η εκστρατεία του κανόνα του εσωρούχου καταβάλλει προσπάθειες να δώσει ένα τέλος σʾ αυτή τη λυπηρή πραγματικότητα και να συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.
Στόχος της η αντιμετώπιση και τελικά ο τερματισμός της παιδικής κακοποίησης.

Ένα τόσο θλιβερό γεγονός μπορεί να στιγματίσει την αθώα ψυχή ενός παιδιού. Φρόντισε να ενεργήσεις κατά της παιδικής κακοποίησης και βίας.
Μη φοβηθείς να μιλήσεις εάν παρατηρήσεις ύποπτες συμπεριφορές. Αντέδρασε! Βοήθησε και εσύ την εκστρατεία του κανόνα του εσωρούχου.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο και πιο αληθινό ευχαριστώ απʾ την αγκαλιά ενός παιδιού. Αγκαλιάζει την ψυχή σου και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Φτάνει μόνο να του μάθεις τα καλά μυστικά ώστε να το προστατεύσεις.

Τι λες; Δεν αξίζει δύο  λεπτά από τον χρόνο σου;



Αναστασία Λούλατζη

Αν και ακόμη με ανακαλύπτω θα αποπειραθώ να μου προσδώσω χαρακτηρισμούς ώστε να γνωριστούμε! Ταξιδιάρα ψυχή κατά κύριο λόγο, να σπάω τη ρουτίνα και να γεμίζω εικόνες κι εμπειρίες. Μαθαίνω απ' τις δεύτερες και διαμορφώνω χαρακτήρα! Από αδυναμίες έχω τον ρεαλισμό και από συμπάθειες, τις ρομαντικές και απλές υπάρξεις! Μου αρέσει να ταιριάζω το χάος και να διατηρώ την αταξία. Yπεραισιόδοξη με αγαπημένο μου χρώμα το μαύρο! Λάτρης της μουσικής, αφήνομαι στους ρυθμούς της κ και χορεύω. Χιούμορ και αυτοσαρκασμός ίσως το δεύτερο όνομά μου. Κάθετα διαφορετικός από μένα ο έρωτας. Σκέψου, λοιπόν, εσύ πόσο διαφέρεις από εμένα πριν με γνωρίσεις.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top